Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Śliwki pod pierzynką

Śliwki pod pierzynką

Prażone śliwki pod pierzynką z kruszonki z mąki migdałowej, a do tego nutka cynamonu. Deser ekspresowy, pyszny i słodki :-)

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 6-8

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 500 g śliwek bez pestek
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mąki migdałowej (mielone migdały)
  • 50 g masła - 1/4 kostki
  • 1/4 szklanki cukru

Kruszonka migdałowa

Mąkę migdałową, cukier i masło umieść w misce. Utrzyj drewnianą łyżką lub wygnieć dłońmi na "mokry piasek". Odłóż do lodówki na czas podsmażania śliwek.

Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Praż na suchej patelni 10 minut mieszając je drewnianą łyżką. Na koniec wymieszaj z cynamonem.
Śliwki przełóż do naczynia żaroodpornego.

Piasek migdałowy wyłóż na całej powierzchni śliwek i wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Podpiekaj 20 minut.


Śliwki pod pierzynką, 1
Śliwki pod pierzynką, 2

Jeżeli nie masz mąki migdałowej lub wolisz tradycyjną kruszonkę na bazie mąki pszennej tortowej to sprawdź mój przepis śliwki pod kruszonką.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (68 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kruszonka migdałowa

Doskonały przepis na bezglutenową kruszonkę na bazie mąki migdałowej. Prosta w przygotowaniu, tylko 3 składniki. Całość przygotujesz w 20 minut. U mnie z dodatkiem śliwek, ale możesz też użyć innych owoców jak truskawki, maliny, borówki, jeżyny, morele. Tutaj gotowy przepis na taką owocową mieszankę - owoce pod kruszonką.

Śliwki pod pierzynką

Polecam też moje inne przepisy ze śliwkami. Sprawdź mój przepis na kruche ciasto ze śliwkami oraz jego równie pyszną wersję z masłem - maślane ciasto śliwkowe. Śliwki możesz też wykorzystać przygotowując wyśmienity, pieczony sernik ze śliwkami. Jest więc w czym wybierać.