Śliwki pod pierzynką
Prażone śliwki pod pierzynką z kruszonki z mąki migdałowej, a do tego nutka cynamonu. Deser ekspresowy, pyszny i słodki :-)
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 6-8
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 500 g śliwek bez pestek
- łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka mąki migdałowej (mielone migdały)
- 50 g masła - 1/4 kostki
- 1/4 szklanki cukru
Kruszonka migdałowa
Mąkę migdałową, cukier i masło umieść w misce. Utrzyj drewnianą łyżką lub wygnieć dłońmi na "mokry piasek". Odłóż do lodówki na czas podsmażania śliwek.
Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Praż na suchej patelni 10 minut mieszając je drewnianą łyżką. Na koniec wymieszaj z cynamonem.
Śliwki przełóż do naczynia żaroodpornego.
Piasek migdałowy wyłóż na całej powierzchni śliwek i wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Podpiekaj 20 minut.


Jeżeli nie masz mąki migdałowej lub wolisz tradycyjną kruszonkę na bazie mąki pszennej tortowej to sprawdź mój przepis śliwki pod kruszonką.
Smacznego!