Śliwki pod pierzynką

Śliwki pod pierzynką

Prażone śliwki pod pierzynką z kruszonki z mąki migdałowej, a do tego nutka cynamonu. Deser ekspresowy, pyszny i słodki :-)

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 6-8

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 500 g śliwek bez pestek
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mąki migdałowej (mielone migdały)
  • 50 g masła - 1/4 kostki
  • 1/4 szklanki cukru

Kruszonka migdałowa

Mąkę migdałową, cukier i masło umieść w misce. Utrzyj drewnianą łyżką lub wygnieć dłońmi na "mokry piasek". Odłóż do lodówki na czas podsmażania śliwek.

Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Praż na suchej patelni 10 minut mieszając je drewnianą łyżką. Na koniec wymieszaj z cynamonem.
Śliwki przełóż do naczynia żaroodpornego.

Piasek migdałowy wyłóż na całej powierzchni śliwek i wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Podpiekaj 20 minut.


Śliwki pod pierzynką, 1

Śliwki pod pierzynką, 2

Sprawdź też mój przepis na kruche ciasto ze śliwkami oraz jego równie pyszną wersję z masłem - maślane ciasto śliwkowe. Śliwki możesz też wykorzystać przygotowując wyśmienity, pieczony sernik ze śliwkami. Jest więc w czym wybierać.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (19 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷