Najprostszy sernik
Najprostszy przepis na najprostszy sernik pieczony. Bardzo łatwy do przygotowania z sera z wiaderka. Pyszny, soczysty, a co najważniejsze przygotujesz go dosłownie w pięć minut!
Miłośnikom serników polecam zerknąć na inne moje przepisy na serniki.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: blaszka 28/20 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 500 g sera mielonego (u mnie Piątnica)
- 30 g mąki pszennej - 3 niepełne łyżki
- 100 g cukru - 1/3 szklanki
- 80 g masła - niecała połowa standardowej kostki 200 g
- 5 średnich jajek
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dodatki do sernika: Możesz dodać do masy 50 g skórki pomarańczowej, kandyzowanej oraz łyżeczka aromatu pomarańczowego. Zamiast skórki pomarańczowej polecam również rodzynki.
Będziesz potrzebować: blaszka do pieczenia np. 28/20 cm, łyżka oleju i papier do pieczenia, ręczny blender kuchenny lub mikser
Sernik na ciepło
Nagrzej piekarnik do 160 stopni, najlepiej z termoobiegiem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia uprzednio wysmarowanym olejem.
Nie musisz wcześniej wyjmować masła i jajek, ubijać osobno cukru z żółtkami, czy też robić pianę z białek. Polecam ser z kubełka marki Piątnica lub Mlekovita.
I tutaj najważniejszy moment - wszystkie składniki umieszczasz w dużej misce w dowolnej kolejności, a na koniec blendujesz na gładką masę blenderem ręcznym. Możesz wymieszać całość mikserem, jednak blender będzie lepszy ponieważ dodatkowo sprawi, że masa będzie jeszcze gładsza a skórka czy rodzynki wmieszają się w ser w małych kawałkach. Jeśli nie chcesz, by blender dodatkowo rozdrobnił skórkę pomarańczową, możesz ją dodać do masy przed wlaniem jej do blaszki.
Sernik piecz w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 1 godzinę. Jeśli pieczesz sernik z grzałką góra/dół ustaw 170 stopni. Sernik można wyjąc z piekarnika od razu po upieczeniu.
Muszę się przyznać, że nie mogłam się powstrzymać i zjadłam sama prawie pół blaszki od razu po zrobieniu zdjęć :) Tak więc sernik można jeść jeszcze ciepły.
Koniecznie wypróbuj też mój przepis na sernik tradycyjny!
Smacznego.