Najprostszy sernik na świecie!

Najprostszy sernik na świecie!

Najprostszy przepis na sernik pieczony bez spodu. Takiego sernika z wiaderka jeszcze nie robiłaś! Sernik jest pyszny, soczysty.. idealny, a co najważniejsze od momentu wyjęcia składników, do momentu umieszczenia sernika w piekarniku mija tylko pięć minut ;-) Miłośnikom serników polecam zerknąć na inne moje przepisy na serniki

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Ilość porcji: blaszka 28/20 cm

Składniki:
  • 500 g sera mielonego (u mnie Piątnica)
  • 30 g mąki pszennej - 3 niepełne łyżki
  • 100 g cukru - 1/3 szklanki
  • 80 g masła - niecała połowa standardowej kostki 200 g
  • 5 średnich jajek

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dodatki do sernika: Możesz dodać do masy  50 g skórki pomarańczowej, kandyzowanej oraz łyżeczka aromatu pomarańczowego. Zamiast skórki pomarańczowej polecam również rodzynki. 
Będziesz potrzebować: blaszka do pieczenia np. 28/20 cm, łyżka oleju i papier do pieczenia, ręczny blender kuchenny lub mikser

Nagrzej piekarnik do 160 stopni, najlepiej z termoobiegiem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia uprzednio wysmarowanym olejem.

Nie musisz wcześniej wyjmować masła i jajek, ubijać osobno cukru z żółtkami, czy też robić pianę z białek. Polecam ser z kubełka marki Piątnica lub Mlekovita.

I tutaj najważniejszy moment - wszystkie składniki umieszczasz w dużej misce w dowolnej kolejności, a na koniec blendujesz na gładką masę blenderem ręcznym. Możesz wymieszać całość mikserem, jednak blender będzie lepszy ponieważ dodatkowo sprawi, że masa będzie jeszcze gładsza a skórka czy rodzynki wmieszają się w ser w małych kawałkach. Jeśli nie chcesz, by blender dodatkowo rozdrobnił skórkę pomarańczową, możesz ją dodać do masy przed wlaniem jej do blaszki.

Sernik piecz w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 1 godzinę. Jeśli pieczesz sernik z grzałką góra/dół ustaw 170 stopni. Sernik można wyjąc z piekarnika od razu po upieczeniu.

Najprostszy sernik na świecie!, 1

Muszę się przyznać, że nie mogłam się powstrzymać i zjadłam sama prawie pół blaszki od razu po zrobieniu zdjęć :-) Tak więc sernik można jeść jeszcze ciepły.
Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (367 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sernik bez spodu, który zawsze się udaje

Przepis na super prosty sernik pieczony. Wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników i wstawić formę do pieca. Sernik jest delikatny, pachnący i puszysty. Puszysty sernik bez spodu, to idealny deser na ciepło. To bardzo popularny tani i szybki sernik bardzo często wyszukiwany na moim Blogu. Jeśli szukasz sernika na szybko a do tego ma to być prosty sernik z wiaderka, to trafiłaś idealnie. 

Szybki sernik bez spodu

Prosty przepis na sernik pieczony.. ten sernik zrobił na Blogu furorę. To jeden z przepisów, który osobom, które rzadko pieką lub obawiają się, że coś nie wyjdzie daje nadzieję i chęć do dalszego pieczenia i gotowania. Jeśli szukasz ciekawych ciast, to zapraszam po inne moje przepisy na serniki

Najprostszy sernik

Prosty przepis na sernik pieczony.. a raczej najprostszy sernik bez spodu. Oczywiście ten sernik można też przygotować na dużą blachę. Wystarczy podwoić ilość składników. Jeśli zaś szukasz sernika na kruchym cieście, to polecam mój przepis na sernik z brzoskwiniami lub przepis na sernik z rosą