Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sernik bez sera

Sernik bez sera

Czy można upiec sernik bez sera? Pewnie! Taki serniczek wychodzi super puszysty i delikatny. Z kilku składników możesz wyczarować przepyszny deser. A do sernika z jogurtu naturalnego można też dodać owoce.

Aksamitny sernik bez sera z jogurtem naturalnym lub z jogurtem greckim o delikatnym waniliowym smaku i nutą świeżych malin... wspaniały i bardzo prosty do zrobienia. Aby go upiec możesz też użyć malin mrożonych bądź innych owoców. Polecam: truskawki, jagody, borówki, banany lub owoce z puszki. 

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 40 minut
Liczba porcji: 1400 gramów sernika

Kaloryczność kcal: 130 w 100 gramach sernika
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 700 g jogurtu naturalnego lub greckiego
  • pół kostki masła - 100 g
  • 5 średnich jajek
  • 1 budyń waniliowy bez cukru - 60 g
  • 4 łyżki miodu lub 1/4 szklanki cukru
  • 250 g malin

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały bez dodatku cukru pudru oraz dodatkowych świeżych owoców, na upieczonym i przestudzonym już serniku. 
Sernik upiekłam w tortownicy o średnicy 18 cm. 

Jogurt oraz jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Pół kostki masła roztop w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i przestudź. Sięgnij po gęsty i nie kwaśny jogurt naturalny lub jogurt grecki. Jeśli planujesz upiec sernik bez sera i bez glutenu, to zakup budyń waniliowy bezglutenowy.

Jeśli biorę się pieczenie sernika bez sera, to zazwyczaj na wierzch wykładam też ulubione miękkie owoce. Sernik piecze się długo w dość niskiej temperaturze, więc owoce tylko delikatnie się zapiekają i smakują wspaniale. Taki sernik jest jeszcze delikatniejszy i za każdym razem smakuje inaczej.
 

Sernik bez sera, 1

Sernik bez sera

Pamiętaj o tym, że masa serowa do sernika pieczonego z jogurtu naturalnego gęstego lub jogurtu greckiego będzie miała rzadką konsystencję. Ja użyłam tortownicy, którą od zewnątrz szczelnie owinęłam folią aluminiową. Dzięki temu sernik nie wycieka podczas pieczenia. Możesz też całe dno i boki wyłożyć jednym kawałkiem papieru do pieczenia lub użyć formy bez zdejmowanych boków.

U mnie tortownica o średnicy 18 cm. Dno wyłożone papierem do pieczenia. Od wewnątrz wysmarowana resztkami masła, zaś dno od zewnątrz obłożone folią aluminiową. 

Sernik bez sera, 2

Jak zrobić sernik bez sera?


W jednej misce umieść razem wszystkie składniki na sernik bez sera (oprócz owoców). Możesz użyć bardzo gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego, bądź też wymieszać jogurt zwykły z greckim. Wbij 5 średniej wielkości jajek. Dodaj roztopione i przestudzone lub bardzo miękkie masło. Masło możesz też zastąpić olejem kokosowym lub delikatnym olejem roślinnym. Kolejno idzie też 50 gramów cukru lub 4 łyżki miodu oraz jedna saszetka budyniu waniliowego bez cukru.

Sernik bez sera, 3

Składniki na sernik bez sera bardzo dokładnie wymieszaj. Możesz użyć miksera ustawionego na małą moc. Rzadką masę przelej do wcześniej przygotowanej formy do wypieku. Na wierzch wyłóż umyte i osuszone maliny. Maliny są dość lekkie, więc nie zatopią się w serniku. Możesz też sięgnąć po truskawki, które polecam już pokroić na mniejsze kawałki. Borówki oraz jagody można zostawić w całości. Owoce z puszki trzeba pokroić tak jak truskawki. Banany kroimy w plasterki. 
Sernik bez sera, 4

Sernik bez sera umieść ostrożnie w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Opcja pieczenia - góra/dół. Wybierz środkową półkę w piekarniku. 

Przez cały czas pieczenia sernika nie zmieniaj temperatury pieczenia. Sernik wyrasta niewiele i równo. Przez cały czas pieczenia nie otwieraj też piekarnika. Sernik z malinami piecz 100 minut.

Po upieczeniu nie otwieraj drzwi piekarnika jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie możesz uchylić drzwiczki. Po 10 minutach możesz już wyjąć sernik z pieca. Po przestudzeniu sernik umieść na kilka godzin w lodówce lub innym chłodnym miejscu.

Nie zdejmuj obręczy w tortownicy, póki nie obkroisz sernika przy pomocy cienkiego noża. Sernik należy obkroić od wewnętrznej strony, dotykając boków. Nie musisz tego robić, jeśli przed pieczeniem boki tortownicy wyłożysz papierem do pieczenia. 

Sernik bez sera, 5

Sernik bez sera, 6

Sernik bez sera należy trzymać w lodówce. Przed podaniem sernik możesz oprószyć lekko cukrem pudrem oraz udekorować świeżymi owocami. jeśli lubisz piec ciekawe serniki, to zapraszam po przepis na sernik z mascarpone
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (1691 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sernik bez sera

Uwielbiam robić serniki. Zarówno serniki na zimno, jak i serniki pieczone. Bardzo lubię sernik na zimno - ciasto śnieżny puch. Z serników pieczonych polecam sernik wiedeński! Tym razem upiekłam sernik bez sera z jogurtem naturalnym, ale możesz też śmiało zastąpić go jogurtem greckim i upiec sernik bez sera z jogurtem greckim. Sernik bez sera zrobisz dosłownie z kilku składników. Do tego może to być też sernik bezglutenowy. 

Sernik bez sera z malinami

Uważam, że sernik bez sera najlepiej smakuje pieczony z owocami. Ja zazwyczaj sięgam po maliny, ale taki sernik upieczesz nawet z plasterkami bananów lub drobniej pokrojonymi owcami z puszki. Ten sernik bez sera można piec cały rok, ponieważ do niego można też użyć owoców mrożonych. Polecam je tylko wcześniej rozmrozić i odlać glazurę. Zapraszam gorąco również po inne moje serniki. Mój Blog Kulinarny to zbiór wielu słodkich i prostych przepisów. Zobacz też super prosty sernik zebra. To sernik pieczony bez spodu.