Sałatka z fetą
Sałatka z fetą na każdą okazję! Jest super kolorowa, super smaczna i super prosta do zrobienia. Moja sałatka z fetą i sałatą lodową oraz pysznymi oliwkami i pomidorami jest również bardzo zdrowa i uniwersalna.
Szykuję ją nie tylko na kolację, ale często również na przyjęcia i imprezy w plenerze. Szczególnie polecam ją na grilla oraz rodzinne spotkania.
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4-6 porcji - 1000 g
Kaloryczność kcal: 180 w 100 gramach sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 200 g dobrej twardej fety
- pół główki sałaty lodowej - 100 g
- mała cebula cukrowa
- szklanka czarnych oliwek - 150 g
- szklanka kukurydzy z puszki - 200 g
- szklanka pomidorków koktajlowych - 200 g
- 7 łyżek delikatnej oliwy
- sok z połówki cytryny
- garść siekanego szczypiorku
- świeżo mielony pieprz kolorowy
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Zawsze mam w lodówce fetę. Serio! Feta sama w sobie ma tyle smaku i wyrazistości, że niewiele potrzeba, by wyczarować z niej coś pysznego. Używam jej nie tylko do sałatek takich jak np. sałatka z burakami i fetą, ale i do zapiekania. Wspaniale smakuje w połączeniu z czymś wytrawno-słodkim. Tutaj polecam pieczone bataty z fetą. Tym razem jednak szybka sałatka, która już za parę minut będzie u Ciebie wyglądała właśnie tak, jak na zdjęciu!
Sałatka z serem feta
Przygotuj sobie szeroki talerz lub głębszą salaterkę. Zależy czy chcesz wymieszać sałatkę, czy tak jak ja tylko ułożyć ją warstwowo. Zacznij od sałaty. Połówkę sałaty lodowej posiekaj luźno. Kawałki sałaty mogą być naprawdę spore. Jako zamiennik do sałaty lodowej polecam też sałatę rzymską.. jest cudowna. Sałaty rzymskiej nie siekaj a porwij w dłoniach na mniejsze kawałki. Niezależnie jednak jakiej sałaty użyjesz.. obie przed użyciem przepłucz pod zimną i bieżącą wodą i lekko osusz np. ręcznikiem papierowym.
Druga w kolejności idzie cebula. Możesz użyć malutkiej cebuli cukrowej lub cebuli czerwonej. Możesz też wkroić do sałatki z fetą kilka mniejszych dymek. Cebulę wcześniej obierz i pokrój np. w piórka.
Do tej sałatki zazwyczaj sięgam po czarne oliwki ze słoika z naturalnej zalewy. Są małe i delikatne w smaku. Bardzo je lubię. Oczywiście polecam oliwki drylowane. Wystarczy wówczas odmierzyć ich ilość przed przełożeniem oliwek do szklanki o pojemności 250 ml. Będą ważyły około 150 gramów. Część oliwek kroję na pół wzdłuż, by ciekawiej prezentowały się na półmisku.
Tak samo szykuję pomidorki. Myję je i odmierzam szklanką. Dwieście gramów wystarczy. Najlepsze są malutkie pomidorki koktajlowe. Kilka sztuk również przekrawam na pół. Oliwki i pomidory rozkładam na półmisku.
Następnie rozkładam szklankę kukurydzy z puszki (bez zalewy). Szklanka kukurydzy będzie ważyła około 200 gramów. Jeśli nie chcesz, by sałatka była słodka od kukurydzy, to możesz dać pół szklanki. Czasem tak robię.
Dwieście gramów fety greckiej to zazwyczaj jedna kostka fety w mniejszym opakowaniu. Polecam kupować oryginalną fetę. Ser sałatkowy typu feta też jest bardzo dobry, jednak zazwyczaj nie da rady go kroić na kawałki i trochę rozmazuje się finalnie w sałatce. Smak ok, ale wygląd już mniej atrakcyjny. Fetę pokrój w mniejszą lub większą kostkę.. jak Ci wygodnie.
Garść świeżego szczypiorku posiekaj i rozłóż na sałatce. Możesz też użyć natki pietruszki lub wymieszać natkę ze szczypiorkiem.
Sałatkę polej świeżo wyciśniętym sokiem z połówki cytryny lub limonki. Na koniec tylko kilka łyżek oliwy z oliwek. Jeśli nie przepadasz za intensywnym smakiem oliwy, to sięgnij po oliwy z delikatne, które pojawiły się już na polskim rynku, bądź użyj oleju z pestek winogron.
Sałatkę z fetą oprósz jeszcze świeżo mielonym pieprzem. Jeśli masz młynek, który możesz uzupełniać, to polecam łączyć kilka rodzajów ziaren pieprzu (czarny, czerwony, biały, zielony). Danie zawsze smakuje wtedy lepiej a i wygląda super ciekawie.
Smacznego!