Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sałatka Shirazi

Sałatka Shirazi

Irańska sałatka Shirazi będzie idealna nie tylko na gorące dni. Skosztuj tej pełnej smaku kompozycji świeżych pomidorów, ogórków, cebuli, mięty i aromatycznego dressing 'u z cytryny.

- bardzo kolorowa sałatka
- uniwersalne zastosowanie
- można ją przygotować wcześniej 

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: około 430 g sałatki

Kaloryczność kcal: 60 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 200 dojrzałych pomidorów - najlepiej włoskich
  • 200 g świeżych ogórków - np. perskie
  • 50 g czerwonej cebuli - kawałek 1 sztuki
  • 10 g świeżych listków mięty - garść
  • 2 łyżki ulubionej oliwy - lub więcej
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętej cytryny - lub więcej
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli - lub więcej

Sałatka Shirazi

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 630 gramów sałatki Shirazi.

Przed szykowaniem sałatki zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej sałatki np. limonkę zamiast cytryny.

Sałatka Shirazi, 1

Sałatka Shirazi przepis

Około 200 gramów pomidorów pokrój w bardzo drobną "kosteczkę". Usuń tylko gniazda nasienne. Najlepsze do tej sałatki będą dojrzałe włoskie pomidory np. San Marzano. Przygotuj tyle samo lub nieco więcej ogórków. Ogórki tylko umyj i odetnij im końce. Ogórki również należy pokroić całe (razem ze skórką) w bardzo drobną kostkę. Dlatego sięgnij po ogórki perskie (mniejsze, podłużne ogórki sałatkowe). Sprawdzą się też młode ogórki gruntowe. Jeśli masz tylko ogórki węże, to użyj ich nieco więcej, ponieważ trzeba będzie usunąć z nich mokre i przerośnięte gniazdo nasienne. Kawałek czerwonej cebuli (u mnie 50 gramów, ale możesz dać jej więcej, jeśli lubisz ostrzejsze sałatki) również pokrój w bardzo drobną kostkę.

Sałatka Shirazi, 2

Minimum 10 gramów świeżych listków mięty (wcześniej umytych i osuszonych) posiekaj drobno nożem i dodaj do miski z pokrojonymi warzywami.
Sałatka Shirazi, 3

Przygotuj dressing lub też tylko polej składniki sałatki dwiema łyżkami oliwy oraz dwiema łyżkami świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub z limonki. Dodaj jeszcze 1/3 płaskiej łyżeczki soli i wymieszaj dokładnie całość. Sprawdź smak sałatki i zdecyduj, czy dodasz do niej nieco więcej soku z cytryny, oliwy lub też soli. Sałatkę mnożna też oprószyć świeżo mielonym pieprzem. 

Sałatkę Shirazi można podawać od razu. Pasuje do wielu obiadów. Można ją dodać do tortilli, tacos i innych szybkich przekąsek. Będzie też świetna do potraw z jajkami. 
Sałatka Shirazi, 4

Sałatka Shirazi, 5

Sałatkę możesz przygotować i dzień wcześniej. Trzymaj ją lodówce pod przykryciem. Pamiętaj jednak o tym, by wymieszać ją dobrze przed podaniem. Z czasem warzywa puszczą zapewne sporo soku. Jeśli Ci to przeszkadza, to zawsze możesz odlać (wypić) jego nadmiar.
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (205 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sałatka Shirazi

Sałatka shirazi pochodzi z irańskiego miasta Szirazu. Kiedy myślimy o aromatycznej kuchni perskiej, często zapominamy o jej spektrum prostoty, które jest równie fascynujące i godne odkrycia. Przykładem takiego skromnego, ale nadzwyczajnie smakowitego dania jest tradycyjna perska sałatka Shirazi – esencja prostej, a jednocześnie wyrazistej kuchni irańskiej. Perska sałatka Shirazi jest niezwykle prosta w swoim składzie. Shirazi sałatka składa się głównie z ogórków, pomidorów, czerwonej cebuli i świeżej mięty. Jednak pomimo tak minimalnej liczby składników, jej smak jest wyjątkowo orzeźwiający i zdecydowany. Decydując się na przygotowanie sałatki Shirazi, dokonujemy zarazem istotnego wyboru ekologicznego. Składniki sałatki są proste i często dostępne lokalnie, co pozwala na ograniczenie naszego wpływu na środowisko. Ponadto, zarówno ogórki, pomidory jak i mięta obfitują w liczne korzyści zdrowotne. Przepis na sałatkę Shirazi jest prosty, szybki i ma uniwersalne zastosowanie. Pomidory to prawdziwe skarbnice zdrowia. Są źródłem wielu witamin, w tym witamin A i C, a także zawierają likopen - antyoksydant, który może chronić organizm przed wieloma chorobami. Z kolei ogórki, dzięki wysokiej zawartości wody i błonnika, są świetnym sposobem na nawodnienie organizmu i poprawę trawienia. Świeża mięta, znana ze swoich właściwości przeciwbólowych i przeciwwymiotnych, dodaje sałatce Shirazi unikalnego aromatu i orzeźwienia. Co więcej, sałatka Shirazi perska obala powszechne przekonanie, że nie wolno łączyć w jednym daniu ogórków i pomidorów. W kulinariach perskich, ta kombinacja działa wyjątkowo korzystnie. Ich połączenie nigdy nie smakuje lepiej, niż w tej sałatce, gdzie składniki te wzajemnie dopełniają się, tworząc harmonijną mieszankę świeżości, słodyczy i lekko pikantnego smaku. Dlatego irańska sałatka Shirazi, prosta w wykonaniu, ale bogata w smaku, jest doskonałym przykładem tego, jak tradycyjne, prostotą brylujące dania mogą zasługiwać na swoje miejsce w kulinarnym repertuarze każdego z nas. Warto więc zanurzyć się w artystycznej kuchni perskiej i odkryć piękno składającym się z ogórka, pomidora i mięty. Bardzo smaczna i godna polecenie jest też sałatka z makaronem i szynką. Koniecznie zobacz tez przepis na super soczystą sałatkę. Sałatka z ananasem jest idealna na wiele okazji. Sprawdź również super przepisy na sałatki na grilla i nie tylko.