Sałatka Shirazi
Irańska sałatka Shirazi będzie idealna nie tylko na gorące dni. Skosztuj tej pełnej smaku kompozycji świeżych pomidorów, ogórków, cebuli, mięty i aromatycznego dressing 'u z cytryny.
- bardzo kolorowa sałatka
- uniwersalne zastosowanie
- można ją przygotować wcześniej
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: około 430 g sałatki
Kaloryczność kcal: 60 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
- 200 dojrzałych pomidorów - najlepiej włoskich
- 200 g świeżych ogórków - np. perskie
- 50 g czerwonej cebuli - kawałek 1 sztuki
- 10 g świeżych listków mięty - garść
- 2 łyżki ulubionej oliwy - lub więcej
- 2 łyżki świeżo wyciśniętej cytryny - lub więcej
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli - lub więcej
Sałatka Shirazi
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 630 gramów sałatki Shirazi.
Przed szykowaniem sałatki zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej sałatki np. limonkę zamiast cytryny.

Sałatka Shirazi przepis
Około 200 gramów pomidorów pokrój w bardzo drobną "kosteczkę". Usuń tylko gniazda nasienne. Najlepsze do tej sałatki będą dojrzałe włoskie pomidory np. San Marzano. Przygotuj tyle samo lub nieco więcej ogórków. Ogórki tylko umyj i odetnij im końce. Ogórki również należy pokroić całe (razem ze skórką) w bardzo drobną kostkę. Dlatego sięgnij po ogórki perskie (mniejsze, podłużne ogórki sałatkowe). Sprawdzą się też młode ogórki gruntowe. Jeśli masz tylko ogórki węże, to użyj ich nieco więcej, ponieważ trzeba będzie usunąć z nich mokre i przerośnięte gniazdo nasienne. Kawałek czerwonej cebuli (u mnie 50 gramów, ale możesz dać jej więcej, jeśli lubisz ostrzejsze sałatki) również pokrój w bardzo drobną kostkę.

Minimum 10 gramów świeżych listków mięty (wcześniej umytych i osuszonych) posiekaj drobno nożem i dodaj do miski z pokrojonymi warzywami.

Przygotuj dressing lub też tylko polej składniki sałatki dwiema łyżkami oliwy oraz dwiema łyżkami świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub z limonki. Dodaj jeszcze 1/3 płaskiej łyżeczki soli i wymieszaj dokładnie całość. Sprawdź smak sałatki i zdecyduj, czy dodasz do niej nieco więcej soku z cytryny, oliwy lub też soli. Sałatkę mnożna też oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Sałatkę Shirazi można podawać od razu. Pasuje do wielu obiadów. Można ją dodać do tortilli, tacos i innych szybkich przekąsek. Będzie też świetna do potraw z jajkami.


Sałatkę możesz przygotować i dzień wcześniej. Trzymaj ją lodówce pod przykryciem. Pamiętaj jednak o tym, by wymieszać ją dobrze przed podaniem. Z czasem warzywa puszczą zapewne sporo soku. Jeśli Ci to przeszkadza, to zawsze możesz odlać (wypić) jego nadmiar.
Smacznego.