Sałatka z arbuzem
Pyszna i prosta sałatka z arbuzem i fetą to królowa sałatek na imprezy w plenerze i nie tylko. Sałatka owocowa z dodatkiem sera fety to świetny pomysł na letnie i oryginalne danie. Polecam zapisać ten przepis.
Bardzo lubię fetę i często po nią sięgam w mojej kuchni. Feta to ser, który można jeść na zimno i na ciepło. Wzbogaca smak każdej potrawy. Feta lubi też towarzystwo warzyw i owoców. Zachęcam do sprawdzenia jak smakuje carpaccio z buraka.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Liczba porcji: 1 kg sałatki
Kaloryczność kcal: 115 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 700 g arbuza
- 200 g fety
- 4 łyżki delikatnej oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- garść siekanych ziół: mięta, bazylia, kolendra
- świeżo mielony pieprz
Kuchnia to takie wspaniałe miejsce, gdzie zawsze się coś dzieje. W kuchni prawie wszystkie chwyty są dozwolone! Łączenie owoców z mięsem, czy nabiałem nie zadziwia już nikogo. Sałatka z melona z dodatkiem sera feta - rewelacja. Tym razem jednak pierwsze skrzypce zagra arbuz. Zapraszam!

Sałatka z arbuzem i fetą
Zawsze zaczynam od arbuza. Wystarczy go umyć, osuszyć i podzielić tak, by było go potem wygodnie pokroić w kostkę. Czasem uda mi się kupić arbuza bez pestek. Tym razem jednak arbuza dostałam w prezencie.. i to nie byle jakiego. Ten arbuz ważył kilka ładnych kilogramów.

Koniecznie odkrój skórkę. Zostaw tylko czerwony miąższ. Kawałki arbuza krój w kostkę nie większą niż na jeden kęs. W razie potrzeby usuń wszystkie pestki. Ja robię to delikatnie końcówką noża. Do tej sałatki potrzebujesz 700 gramów gotowych kostek arbuzowych. Kawałki arbuza najlepiej od razu umieścić w misce, w której podawana będzie sałatka.

Ser feta zazwyczaj kupuję w opakowaniu o wadze 200 gramów. Kroję go w paski, a następnie w kostkę i dodaję do arbuza. Postaraj się ułożyć kawałki fety tak, by nie pokruszyły się za mocno. Sałatka będzie się ładniej prezentować.

Teraz dodaj zioła. Możesz zostać przy samych listkach mięty lub bazylii. Ja lubię mieszankę trzech ziół. Zazwyczaj sięgam po listki bazylii, mięty oraz mojej ulubionej kolendry. Garść ziół siekam lekko nożem i układam na sałatce.

Na koniec całość polewam dwiema łyżkami wyciśniętymi z soku z cytryny lub limonki oraz czterema łyżkami oliwy o delikatnym smaku. Sałatka z arbuza i fety aż prosi się o oprószenie świeżo mielonym pieprzem.

Sałatkę arbuzową możesz podać od razu lub najpierw schłodzić ją w lodówce. Możesz ją przygotować rano i podać wieczorem, gdy przyjdą goście.

Gorąco polecam tę niezwykła sałatkę.. A sokoro spodobało Ci się takie połączenie, to myślę, że zaciekawi Cię też przepis sałatka z truskawkami i mozzarellą oraz inne arbuz przepisy.
Smacznego!