Sałatka z ciecierzycą
Super kolorowa sałatka z ciecierzycy z fetą oraz ze świeżymi pomidorkami i szpinakiem. Zrobisz ją dosłownie w 20 minut. A do tego sałatka z ciecierzycą jest nie tylko piękna, ale i pyszna i zdrowa.
- lekka, zdrowa i bez mięsa
- super na lunch oraz na kolację
- z ciecierzycy z puszki
- błyskawicznie się ją robi
Jeśli lubisz sałatki z fetą, to spróbuj też innych smaków. Doskonała sałatka z buraków i fety lub podstawowa sałatka z fetą to tylko kilka z moich propozycji.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 860 g sałatki
Kaloryczność kcal: 110 w 100 gramach sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- puszka ciecierzycy konserwowej - 400 g
- 2 duże garście szpinaku baby - 200 g
- opakowanie fety - 150 g
- 20 pomidorków koktajlowych - 200 g
- pół małej cebuli - 60 g
- garść siekanej natki pietruszki
- 5 łyżek delikatnej oliwy
- sok z 1/4 cytryny
- świeżo mielony kolorowy pieprz
Aby sałatka z ciecierzycy powstała bardzo szybko, sięgam po ciecierzycę konserwową z puszki. W puszce o pojemności 400 gramów będzie około 240 gramów ciecierzycy. Reszta to zalewa, której nie potrzebujesz do sałatki.
Ciecierzyca to inaczej cieciorka lub też groch włoski. Najczęściej jednak spotykamy ją pod nazwą ciecierzyca. To bardzo zdrowa i niskokaloryczna roślina strączkowa, która jest bardzo cennym źródłem białka oraz witamin i minerałów. Najchętniej wykorzystywana jest to robienia bardzo znanych i lubianych past do pieczywa. Przy okazji zerknij zatem na mój hummus przepis z ciecierzycy z puszki.
Sałatka z ciecierzycy

Otwórz puszkę z ciecierzycą i całą zawartość przełóż do małego durszlaka lub większego sitka. Możesz to zrobić nad miską lub w zlewie. Do sałatki potrzebujesz same ziarna ciecierzycy. Usuń ewentualne łupinki lub ciemne ziarna.

Do sałatki z cieciorką bardzo pasuje młody szpinak baby. Wystarczy przepłukać go pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć z nadmiaru wody. Jeśli masz starszy szpinak z większymi liśćmi, to usuń też ogonki a liście porwij w dłoniach na mniejsze kawałki. Szpinak można też zastąpić mieszanką sałat lub roszponką wymieszaną z rukolą.

Szpinak przełóż do salaterki. Dodaj też posiekaną cebulę (nie za drobno) oraz dwie garście, czyli około 200 gramów umytych i przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych.

Mniejsze opakowanie fety ma około 150 gramów. Tyle właśnie potrzebujesz do tej sałatki. Polecam sięgnąć po prawdziwą fetę sprzedawaną w wygodnych opakowaniach i formacie gotowym do pokrojenia lub pokruszenia. Ser sałatkowy (typu feta) ma całkiem przyzwoity smak, jednak ciężko się go kroi i jest dość mazisty. Takie sery sałatkowe lepiej sprawdzają się do past i zup. Jeśli jednak posiadasz tylko taki ser, to również da radę dodać go do sałatki.
Fetę pokrusz w dłoniach na małe kawałki. Solidną garść natki pietruszki posiekaj i wyłóż na ser. Całość polej oliwą. Użyj około pięciu łyżek oliwy o delikatny smaku. Możesz też użyć oleju z orzechów włoskich tłoczonego na zimno. Fetę z oliwą oprósz też świeżo mielonym pieprzem. Najlepsza będzie mieszanka pieprzu czarnego, zielonego, białego i czerwonego.

Przyprawioną fetę wyłóż na mieszankę szpinaku, cebuli i pomidorów. Dodaj ciecierzycę. Całość polej dodatkowo świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Sałatkę z ciecierzycy można podawać od razu po zrobieniu.

Smacznego!