Mule
Najprostsze mule do zrobienia! Mój przepis na małże w mleczku kokosowym z czosnkiem i imbirem zrobisz dosłownie w 10 minut. Idealny smak i super dobrane składniki. Cudownie smakują podane z makaronem ryżowym.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 8 minut
Liczba porcji: łącznie 1500 gramów dania
Kaloryczność kcal: 80 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa
- 1 kg małży - mule
- 4 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki masła klarowanego
- Imbir świeży - kawałek wielkości kciuka
- pół papryczki chili - lub mniej
- garść szczypiorku
- puszka mleka kokosowego - 400 ml
- sok z jednej limonki
Waga dania, czyli 1500 gramów policzona została w całości, czyli razem z muszlami.
Mule przepis
Omułek jadalny jest w Polsce bardzo popularny. To małe i bardzo smaczne małże. Mule pakowane są zazwyczaj w pudełka o wadze jednego kilograma. W kilogramie muli w skorupkach jest około 250 gramów mięsa jadalnego. Zawsze zwracaj uwagę na świeżość muli. Mule powinny być szczelnie zamknięte w skorupkach, które to nie powinny być popękane.
Mule uwielbiam gotować w mleczku kokosowym. Z czosnkiem, imbirem oraz sokiem z cytryny lub limonki smakują idealnie. W moim przepisie nie ma bardzo popularnego białego wina. Takie małże podane z makaronem ryżowym lub świeżutką bagietką uwielbiają nie tylko wszyscy moi goście, ale i dzieci.

Przepis na mule
Kilogram świeżutkich muli ostrożnie przełóż do szerokiego durszlaka i umieść w zlewie. Jeśli na małżach znajdują się norośla lub bysiory (włókna), to trzeba je usunąć. Mule szybko, ale dokładnie przepłucz pod zimną, bieżącą wodą i od razu osusz. Nie umieszczaj ich w stojącej wodzie, bo natychmiast się otworzą.
Jeśli w paczce znajdziesz połamane lub otwarte muszle, to niestety musisz je wyrzucić. Takie mule są zapewne martwe.

Przygotuj sobie warzywa. Kawałek szczypiorku (może być ten drobny, jak i grubszy czy też szczypior od cebulki szalotki), świeży kawałek imbiru oraz czosnek i ostrą papryczkę. Mniej też w zasięgu ręki limonkę oraz puszkę mleczka kokosowego i masło.

Nagrzej dużą patelnię z wysokimi rantami lub wok. Roztop trzy łyżki masła klarowanego. Wrzuć od razu posiekany szczypiorek oraz obrany i pokrojony w plasterki imbir. Ząbki czosnku również obierz i pokrój w plasterki. Skrój też papryczkę chili. Jeśli nie chcesz, by mule były bardzo ostre, to daj tylko kilka plasterków papryczki. Wszystko razem podsmażaj około dwóch minut na średniej mocy palnika.

Dodaj całą puszkę mleczka kokosowego z ekstraktem z kokosa minimum 60 %. Na tym etapie możesz też dodać łyżeczkę pasty z trawy cytrynowej (tylko jeśli lubisz i masz w kuchni). Wszystko wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki.

Dodaj mule oraz sok wyciśnięty z jednej limonki lub sok z połowy cytryny.

Gotuj mule przez około 4-6 minut. Wszystkie małże powinny się otworzyć. Delikatnie zamieszaj je kilka razy przy pomocy drewnianej łyżki. Nie ustawiaj za wysokiej mocy palnika i nie gotuj muli dłużej niż 6 minut. Tyle wystarczy, by małże były gotowe do spożycia.

W trakcie otwierania się muli część płynu odparowała, część znalazła się w małżach. Składniki sosu oraz mięsa z muli przeniknęły się wzajemnie. Sos zrobił się ciemniejszy, bardziej aromatyczny... pyszny!
Po wyłączeniu muli polecam dodać jeszcze natkę pietruszki lub świeżą kolendrę. Mule w sosie z mleczka kokosowego podaję z osobno ugotowanym makaronem ryżowym lub makaronem tagliatelle. Nie rzadziej zajadamy je też ze świeżutką bagietką. Przyjemnie jest wówczas maczać bagietkę w pysznym sosie.


Mule jemy częściowo czystymi dłońmi, częściowo łyżką. Muszle, po wyjęciu z nich mięsa, lądują w jednej, dużej misce. Takie muszle umieszczam potem w garnku i zalewam wodą. Gotuję je kilka minut i odlewam cały wywar. Wywar z muszki jest świetną bazą pod zupę rybną.
Jeśli lubisz owoce morza, to zachęcam sprawdź też mój pomysł na krewetki oraz zobacz ośmiorniczka przepis.
Smacznego!