Mule

Mule

Najprostsze mule do zrobienia! Mój przepis na małże w mleczku kokosowym z czosnkiem i imbirem zrobisz dosłownie w 10 minut. Idealny smak i super dobrane składniki. Cudownie smakują podane z makaronem ryżowym. 

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 8 minut
Liczba porcji: łącznie 1500 gramów dania

Kaloryczność kcal: 80 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 1 kg małży - mule
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • Imbir świeży - kawałek wielkości kciuka
  • pół papryczki chili - lub mniej
  • garść szczypiorku
  • puszka mleka kokosowego - 400 ml
  • sok z jednej limonki

Waga dania, czyli 1500 gramów policzona została w całości, czyli razem z muszlami.

Mule przepis

Omułek jadalny jest w Polsce bardzo popularny. To małe i bardzo smaczne małże. Mule pakowane są zazwyczaj w pudełka o wadze jednego kilograma. W kilogramie muli w skorupkach jest około 250 gramów mięsa jadalnego. Zawsze zwracaj uwagę na świeżość muli. Mule powinny być szczelnie zamknięte w skorupkach, które to nie powinny być popękane. 

Mule uwielbiam gotować w mleczku kokosowym. Z czosnkiem, imbirem oraz sokiem z cytryny lub limonki smakują idealnie. W moim przepisie nie ma bardzo popularnego białego wina. Takie małże podane z makaronem ryżowym lub świeżutką bagietką uwielbiają nie tylko wszyscy moi goście, ale i dzieci. 

Mule, 1

Przepis na mule

Kilogram świeżutkich muli ostrożnie przełóż do szerokiego durszlaka i umieść w zlewie. Jeśli na małżach znajdują się norośla lub bysiory (włókna), to trzeba je usunąć. Mule szybko, ale dokładnie przepłucz pod zimną, bieżącą wodą i od razu osusz. Nie umieszczaj ich w stojącej wodzie, bo natychmiast się otworzą. 

Jeśli w paczce znajdziesz połamane lub otwarte muszle, to niestety musisz je wyrzucić. Takie mule są zapewne martwe. 

Mule, 2

Przygotuj sobie warzywa. Kawałek szczypiorku (może być ten drobny, jak i grubszy czy też szczypior od cebulki szalotki), świeży kawałek imbiru oraz czosnek i ostrą papryczkę. Mniej też w zasięgu ręki limonkę oraz puszkę mleczka kokosowego i masło.
Mule, 3

Nagrzej dużą patelnię z wysokimi rantami lub wok. Roztop trzy łyżki masła klarowanego. Wrzuć od razu posiekany szczypiorek oraz obrany i pokrojony w plasterki imbir. Ząbki czosnku również obierz i pokrój w plasterki. Skrój też papryczkę chili. Jeśli nie chcesz, by mule były bardzo ostre, to daj tylko kilka plasterków papryczki. Wszystko razem podsmażaj około dwóch minut na średniej mocy palnika.
Mule, 4

Dodaj całą puszkę mleczka kokosowego z ekstraktem z kokosa minimum 60 %. Na tym etapie możesz też dodać łyżeczkę pasty z trawy cytrynowej (tylko jeśli lubisz i masz w kuchni). Wszystko wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. 
Mule, 5

Dodaj mule oraz sok wyciśnięty z jednej limonki lub sok z połowy cytryny.
Mule, 6

Gotuj mule przez około 4-6 minut. Wszystkie małże powinny się otworzyć. Delikatnie zamieszaj je kilka razy przy pomocy drewnianej łyżki. Nie ustawiaj za wysokiej mocy palnika i nie gotuj muli dłużej niż 6 minut. Tyle wystarczy, by małże były gotowe do spożycia. 
Mule, 7

W trakcie otwierania się muli część płynu odparowała, część znalazła się w małżach. Składniki sosu oraz mięsa z muli przeniknęły się wzajemnie. Sos zrobił się ciemniejszy, bardziej aromatyczny... pyszny!

Po wyłączeniu muli polecam dodać jeszcze natkę pietruszki lub świeżą kolendrę. Mule w sosie z mleczka kokosowego podaję z osobno ugotowanym makaronem ryżowym lub makaronem tagliatelle. Nie rzadziej zajadamy je też ze świeżutką bagietką. Przyjemnie jest wówczas maczać bagietkę w pysznym sosie.
Mule, 8

Mule, 9

Mule jemy częściowo czystymi dłońmi, częściowo łyżką. Muszle, po wyjęciu z nich mięsa, lądują w jednej, dużej misce. Takie muszle umieszczam potem w garnku i zalewam wodą. Gotuję je kilka minut i odlewam cały wywar. Wywar z muszki jest świetną bazą pod zupę rybną.

Jeśli lubisz owoce morza, to zachęcam sprawdź też mój pomysł na krewetki oraz zobacz ośmiorniczka przepis.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (245 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Mule przepis

Mule to fantastyczna przystawka lub danie główne. Moje mule w mleczku kokosowym są lekko kwaśne, ostro słodkie dzięki papryczce chili. To jeden z wielu przepisów na małże, jednak u mnie najpopularniejszy. Omułek jadalny - mule - małże - w moim przepisie bez wina. Moje mule przepis bez wina można zatem śmiało podać również dzieciom. Do muli pasuje imbir i czosnek. Mleczko kokosowe i masło łączą zaś wszystkie smaki. Niesamowicie pyszne danie, również z mleczkiem kokosowym to oczywiście kurczak po tajsku w wersji z limonką i chili. Przepyszna jest też Paella z owocami morza i kurczakiem. 

Małże przepisy

Według mnie mule w mleczku kokosowym to najbardziej podstawowy przepis na małże. Mule przepis z czosnkiem zanurzonym w sosie z mleczka kokosowego i soku z limonki. Świeże zioła pasują tutaj idealnie. Polecam zatem natkę pietruszki oraz kolendrę. 

Jak jeść mule?

Gotowe mule w pysznym kokosowym sosie można zajadać same lub też z makaronem czy świeżą bagietką. Sos można jeść łyżką lub wymieszać go z makaronem albo maczać w nim bagietkę. Jeśli zaś chodzi o mule owoce morza, to najłatwiej wyjadać je z otwartej muszli przy pomocy czystych dłoni, lub specjalnych łyżeczek/widelczyków/nożyków dedykowanych owocom morza. Zapraszam również po inne moje przepisy na ryby. Z mleczkiem kokosowym polecam też moje ulubione lody kokosowe oraz babeczki kokosowe. A z szybszych dań z użyciem ryby polecam coś pysznego.. łosoś smażony na maśle.