Sałatka z bobem
Bardzo sezonowa, pyszna sałatka z bobem w roli głównej. Przepis jest idealny na lato, ponieważ dodajesz do niej również młode buraczki z botwinki. To bardzo zdrowa i kolorowa sałatka. Gorąco ją polecam.
- super pomysł na bób
- bardzo sezonowa i pyszna sałatka
- można do niej dodać makaron i jajko na twardo
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4-6
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 500 g świeżego bobu
- 150 g sera feta lub sera sałatkowego
- mała sałata rzymska
- garść rukoli
- kilka młodych buraczków z botwiny
- 5 łyżek delikatnej oliwy
- sok z połowy limonki
- świeżo mielony pieprz i sól
- garść świeżych ziół: oregano, kolendra, pietruszka
Sałatka z bobu
Buraczki obierz i pokrój w plasterki. Umieść w miseczce z sokiem z limonki, oliwą oraz szczyptą soli i pieprzu. Odstaw na potem.
Bób przepłucz i umieść w garnku. Zalej wodą w takiej ilości, by całkowicie przykrywała bób. Gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Nie powinno to trwać dłużej niż 5 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu odcedź z wody i odstaw do przestudzenia. Następnie obierz z łupinek.
Przygotuj duży, szeroki i głęboki talerz/salaterkę. Ułóż posiekaną sałatę rzymską (może być też młody szpinak lub roszponka). Kolejno kładź rukolę, obrany bób, kawałki fety, buraczki razem z zalewą oraz posiekane zioła.


Zobacz także mój przepis na makaron z bobem oraz dwie doskonałe sałatki czyli sałatka makaronowa oraz sałatka nicejska.
Smacznego.