Gotowanie bobu

Gotowanie bobu

Mój przepis na bób gotowany jest niezwykle prosty i szybki. To danie jemy raz do roku, więc warto wiedzieć jak prawidłowo je przygotować. Przeczytaj jak wybrać bób, by mieć pewność, że kupujesz świeży produkt.

Zapraszam Cię do dalszej lektury. Dowiesz się między innymi w jakiej wodzie gotujemy bób oraz jak najprościej go podać. Jeśli lubisz zgłębiać wiedzę i tajniki gotowania, to sprawdź też jakie inne porady kulinarne czekają na Ciebie na moim Blogu Kulinarnym. 

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 6 minut
Ilość porcji: 1 kg bobu

Kalorie: 110 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska

Składniki na bób gotowany

  • 1 kg świeżego bobu
  • płaska łyżeczka soli
  • 1,5 litra wody

Składniki na sos do bobu

  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 4 ząbki czosnku
  • garść siekanego koperku
  • łyżeczka soli

Kalorie podane w przepisie obejmują bób gotowany podany bez sosu. 

Bardzo lubię bób. To roślina, którą jemy tylko raz w roku. Warto od czasu do czasu ugotować bób i podać go w formie przekąski, pasy, zupy czy też kolorowej sałatki. Gotowanie bobu jest bardzo proste, więc zapraszam do kuchni :)

Gotowanie bobu, 1

Jak kupować bób

Jednym z ważniejszych kroków jest sam zakup bobu. Jeśli tylko masz taką możliwość, to kup bób sprzedawany na targu, na wagę. Taki bób jest zazwyczaj znacznie świeższy niż ten sprzedawany w woreczkach strunowych pakowanych po 500 gramów oraz po 1000 gramów. Dokładnie widzisz, czy bób ma ładny kolor i delikatny, prawie niewyczuwalny zapach.

Kupując bób w woreczku zwróć uwagę na to, jak jest przechowywany. Bób powinien być trzymany w lodówce. Jeśli woreczek strunowy jest od środka "zapocony" a bób ma ciemne plamy, to zapewne zaczyna się już psuć, a przynajmniej lekko kisić. Poznasz to też po nieprzyjemnym zapachu. Skórka świeżego bobu powinna być jędrna i gładka a kolor jednolity. Młody bób jest zielony. Ten starszy odrobinę bledszy, ale również gładki i twardy.  

Jak ugotować bób

Bób umieść na sitku i dokładnie przepłucz pod zimną, bieżącą wodą. To bardzo ważne, ponieważ bób będzie odświeżony i czysty. 

Gotowanie bobu, 2

W garnku zagotuj wodę. Do gotującej się wody wrzuć przepłukany bób. Dodaj też łyżeczkę cukru. Możesz pominąć cukier, ale nie zaszkodzi go dodać. Taka odrobina słodyczy sprawia, że bób smakuje intensywniej. 

Jak długo gotować bób

Bardzo młody bób gotuje się dość szybko. Już po 4-5 minutach możesz sprawdzić, czy jest już gotowy. Po zdjęciu łupinki powinien być jędrny, ale miękki. Średnio młody bób gotuje się do 6 minut. Taki bób miałam tym razem. Bób jest już dość duży, ale nadal intensywnie zielony po zdjęciu łupinki. Taki bób nie jest jeszcze "mączasty". Bób starszy, bledszy i bardziej mączasty w smaku będzie się gotował około 8-12 minut. Ten bardzo stary bób może się gotować znacznie dłużej. Należy wówczas kontrolować jego stopnień miękkości i smaku.

Ja podczas gotowania bobu nie nakładam przykrywki na garnek. Lubię też od czasu do czasu zamieszać bób, mimo że pod razu po włożeniu do wrzątku bób wypływa na powierzchnię. 

Gotowy bób od razu przelej na sitko/durszlak umieszczony w zlewie i przelej zimną, bieżącą wodą. Skórka/łupinka natychmiast zacznie się marszczyć i mocniej przylegać do bobu.

Gotowanie bobu, 3

Taki bób jest już gotowy do jedzenia.
Ważna uwaga... jeśli planujesz zjeść bób od razu, bez polewania sosem, to łyżeczkę soli dodaj do gotującego się bobu na około minutę przed końcem gotowania. Oczywiście bób obieramy ze skórki/łupinki i jemy sam środek. 
Gotowanie bobu, 4

Jak prosto podać gotowany bób

Ugotowany i obrany z łupinki bób możesz podać polany pysznym sosem maślanym, który przygotujesz w pięć minut. Potrzebujesz tylko cztery ząbki czosnku, małą cebulę, garść świeżego koperku, łyżeczkę soli i cztery łyżki masła np. klarowanego. 

Gotowanie bobu, 5

Na średnio nagrzanej patelni umieść masło. Dodaj posiekaną drobno cebulkę oraz obrane i pokrojone z plasterki ząbki czosnku. Czosnek możesz też przepuścić przez praskę. Całość podsmażaj tylko chwilę, do zeszklenia się cebulki. Na koniec dodaj też koperek i sól. 
Gotowanie bobu, 6

Całą zawartość patelni wymieszaj dokładnie i wyłóż na obrany bób. Wszystko dobrze wymieszaj. Taki bób gotowany i doprawiony pysznym sosem możesz jeść jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.

Gotowanie bobu, 7

Jak jemy bób, to i jemy młodą kapustę. Koniecznie zobacz też przepis na kapusta zasmażana!
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (161 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-06-14 14:42
Dlaczego "Oczywiście bób obieramy ze skórki/łupinki i jemy sam środek."?
Zawsze jem i zawsze jadłam łupinke i do niedawna nic innego by mi do głowy nie przyszło. Ściąganie to dla mnie tylko szukanie sobie dodatkowych obowiązków 🤔
2019-06-17 16:51
Faktycznie, nie jest konieczne ściąganie skórki. Zależy to od upodobań kulinarnych. Aczkolwiek przepis bardzo spoko 👌
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-06-30 11:12
Dokładnie ja też lubię ze skórką i nie tylko przez lenistwo 🙂🙂🙂👍
2019-07-06 16:39
Mnie kompletnie nie wchodzi z łupiną. Nigdy
2019-07-23 17:25
Tez po przeczytaniu tego się zdziwiłam. Rozumiem powiedziec, ze można obrać bob jeśli ktos skórki nie lubi, ale stwierdzenie „oczywiscie” jest przesada. Najwiecej witamin jest w skórce, po za tym ja ją no lubię.
2019-06-21 18:58
Super opisane. Bób wyszedł idealny. Dzięki👌👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego🙂
2019-06-24 19:41
Super przepis! W ogóle perfect jeśli chodzi o cały opis jak gotować bób u jeszcze jak go podać 👌👏️❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2019-06-25 17:37
A czemu bez skórki? Ja zawsze zjadam skórkę xD
2019-06-27 11:48
Ja bób jem w całości.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
Reklama
2019-06-27 17:38
Dodawanie masła, kopru a tym bardziej czosnku, jest PROFANACJĄ dla BOBU !
2019-06-27 18:10
Jak ja "kocham" takie wpisy. Bób ugotowany? Ugotowany. To jest propozycja podania i jak dla mnie pyszna. Super są też sałatki z bobrem i pasta z bobu. Ale to już straszna profanacja🙂. A ziemniaki.. no tylko gotowane prosto z wody 😂
2019-07-01 20:31
Nie może być na początku strony jak ugotować bób. Jeśli szukam jak go ugotować to raczej go już kupiłem i wiem jak go kupić!
2019-07-01 21:03
A co.. czytanie o minutę dłużej boli?
2019-07-02 22:51
Polecam zamiast koperku dodać posiekaną drobno natkę pietruszki. ...o niebo lepsza niż koperek 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
2019-07-11 15:23
Nigdy nie jadłam, ale że Twoje przepisy goszczą często u mnie wypróbowałam i ten . Boszzzzze jakie to dobre . Do reszty dodałam kaszę kuskus i niebo w gębie!😜
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀Bardzo mi miło 😍
2019-07-15 14:42
Bardzo pyszny 👌super przepis👍
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍
Reklama

Gotowanie bobu

Na przełomie wiosny i lata możemy się rozkoszować wysypem świeżych owoców i warzyw. Niektóre z nich możemy jeść tylko raz do roku i to przez dość krótki okres. Do takich pyszności należy właśnie bób. Świeży bób można ugotować w garnku we wrzątku lub przygotować na parze. Ja wybieram opcję gotowania. Jeśli odpowiednio przygotujesz bób, to bób gotowany będzie smakował wybornie. Jak gotować bób? To bardzo proste.. kieruj się moimi wskazówkami z przepisu na bób a już za każdym razem wyjdzie Ci on smaczny i idealnie ugotowany. Bób przepisy.. to jest własnie temat, który w Polsce do dopiero raczkuje. Zazwyczaj jemy bób gotowany w osolonej wodzie. Można z niego jednak zrobić też pasty, sałatki a nawet prażony bób. Bób kalorie: Bóg gotowany ma około 110 kalorii w 100 gramach. 

Jak ugotować bób

Gotowany bób jest wspaniałą bazą pod wiele świetnych sałatek. Można zjeść bób gotowany również bez niczego. wystarczy wówczas obrać go z łupinki i zajadać. Taki bób gotowany to również świetny pomysł na przekąskę do filmu czy też meczu. Po obraniu z łupinki bób można wykorzystać do zrobienia bardzo prostej sałatki. Polecam przepis sałatka z bobem, fetą i botwinką. Ostatnio robiłam też bób gotowany w formie najszybszej i wyjątkowo smacznej. Bardzo prosta i szybka sałatka bobu gotowanego powstaje w kilka minut. Bazą jest właśnie bób gotowany polany sosikiem z masła, czosnku, cebulki i koperku.. rewelacja! Koniecznie zobacz też inne moje porady kulinarne oraz przepisy wegetariańskie
Wiesz co jeszcze cudownie smakuje latem.. zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów!