Owsianka z owocami
Domowa owsianka to latem nasze ulubione śniadanie. Pyszna owsianka z owocami sezonowymi szykowana na jogurcie naturalnym jest nie tylko piękna, ale super zdrowa. To sycący.. wręcz perfekcyjny posiłek.
Kiedyś owsianka kojarzyła się dzieciom z szara papką.. Niektórzy do dziś za nią nie przepadają. Wystarczy jednak odpowiednie przyrządzenie tego przepysznego dania i zapewniam, że złe wspomnienia odejdą w zapomnienie. Polecam mój sprawdzony przepis na domową owsiankę na jogurcie.. jest pyszna! A jeśli lubisz maliny, to polecam mój przepis: owsianka z jogurtem naturalnym.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 7 minut
Liczba porcji: 800 gramów owsianki
Kaloryczność kcal: 56 w 100 gramach owsianki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- szklanka płatków owsianych - 120 g
- 2 szklanki wody - 500 ml
- łyżeczka cukru
- pół szklanki jogurtu naturalnego - 160 g
- dodatki: dowolne owoce w dowolnej ilości, miód lub ulubiony syrop, cynamon
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jogurt warto wyjąć wcześniej z lodówki, by nie był za zimny.
Kalorie policzone zostały bez uwzględnienia dodatków.
Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, to sięgnij po płatki które nie zawierają glutenu.
Moja owsianka z owocami jest sycąca, apetyczna, aromatyczna i super szybka do zrobienia. To idealny przepis na proste, ale i efektowne śniadanie lub podwieczorek. Uwielbiają ją dzieci i dorośli. Myślę, że warto włączyć ją do codziennej diety.

Owsianka z owocami
Ja zazwyczaj sięgam po zwykłe płatki owsiane. Raczej unikam tych błyskawicznych, ponieważ różnica czasu przygotowaniu owsianki jest naprawdę bez większego znaczenia. Klasyczne płatki owsiane są większe i przyjemniejsze do jedzenia. Płatki owsiane górskie szykuje się troszkę dłużej. Są zazwyczaj ciemniejsze. Mają wyraźniejszy smak i bardziej wyczuwalną fakturę.
Szklankę płatków owsianych umieść w rondelku lub niewielkim garnku. Płatki zalej dwiema szklankami wody i umieść na palniku, na średniej mocy. Możesz od razu dodać łyżeczkę cukru lub miodu, czy innego słodu.

Ważne jest, by nie ustawić za dużej mocy palnika. Płatki powinny powoli pęcznieć i chłonąć wodę, w trakcie podnoszenia się temperatury. Już po około trzech minutach, gdy zaczną się lekko gotować będą prawie gotowe. Zamieszaj płatki kilka razy i po pięciu minutach od umieszczenia ich w garnku z wodą sprawdź, czy są wystarczająco miękkie. Płatki będą gotowe najwyżej po 7 minutach. Zazwyczaj widać to też po tym, że płyn między płatkami nie jest już tylko mętny od mąki, ale wytworzy się smakowity kleik.
Do gotowych płatków dodaj pół szklanki jogurtu naturalnego. Można też płatki owsiane zalać mlekiem lub "mlekiem" migdałowym, czy ryżowym.. sojowym.

Całość dokładnie wymieszaj. Ja czasem na tym etapie dodaję do owsianki małą szczyptę soli. Taka niewielka ilość soli wyostrza smak owsianki. Warto spróbować.

Teraz wystarczy już tylko nałożyć owsiankę na talerze. Na porcje owsianki zaś wyłożyć ulubione owoce. Zimą polecam używać owoców z puszki lub domowych dżemów, czy też kawałków gruszki, jabłka i bananów. Latem mogą to być: wiśnie, maliny, morele, jagody, borówki, truskawki, nektarynki...
Owsianka z owocami świetnie smakuje polana dodatkowo płynnym miodem lub dowolnym syropem. Jak by tego było mało.. możesz też dodać odrobinę cynamonu.

Owsianka z owocami podana na przydomowym trawniku.. taki piknik z rana jest super i sprawia, że dobry nastrój towarzyszy nam już przez resztę dnia.

Taka owsianka jest cudowna. Jeśli nie masz owoców, to pamiętaj, że możesz ją też posypać czymś równie pysznym. Domowa granola sprawdzi się idealnie.
Smacznego!