Tortilla z jajkiem
Tortilla z jajkiem sadzonym lub z omletem, to świetny pomysł na naprawdę syty i pyszny posiłek. Przepis jest bardzo prosty, a wrap z tortilli z jajkiem błyskawiczny w przygotowaniu.
- gotowa do podania w 25 minut
- super na śniadanie lub na kolację
- ciekawy pomysł na użycie placków tortilli
Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 1 tortilla
Kaloryczność kcal: 500 w 1 tortilli
Składniki
- 1 placek tortilli pszennej - około 60 g
- 2 średnie lub duże jajka sadzone
- 3 plasterki dobrej szynki - około 60 g
- 50 g sera mozzarella z kostki
- 40 g pomidorów - np. 3 mini pomidorki
- kilka listków sałaty rzymskiej lub lodowej
Tortilla z jajkiem
Użyłam tortilli pszennej o średnicy 24 cm. Jeden placek o wadze około 60 gramów.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz jednego, sporego wrapa z jajkiem i szynką.
Tortilla z jajkiem przepis
Usmaż dwa jajka sadzone i odłóż na osobny talerz. W razie potrzeby podaję od razu link do przepisu.
Przygotuj sprawdzoną patelnię o średnicy większej niż placek tortilli. Nagrzej ją i w razie potrzeby (aby placek nie przywarł) posmaruj ją od środka odrobiną oleju do smażenia. Na patelnię ustawioną na średnią moc wyłóż placek tortilli. Na placki rozłóż około 50 gramów startej na grubych oczkach mozzarelli (ser mozzarella z kostki, nie z zalewy).
Ser zaczyna mięknąć i się topić. W tym czasie wyłóż też trzy plasterki ulubionej szynki, kilka listków umytej o osuszonej sałaty lodowej lub rzymskiej. Po całej powierzchni tortilli rozłóż tez pomidory pokrojone w cienkie plasterki. Staraj się to robić sprawnie, by placek nie zaczął się za mocno przypiekać. W razie potrzeby zdejmij patelnię z palnika lub zmniejsz moc.
Na koniec wyłóż też usmażone chwilę wcześniej dwa jajka sadzone. Tortillę zsuń z patelni na talerz i zwiń jak klasycznego wrapa. Tortilla z jajkiem jest już gotowa do podania. Uwaga na wyciekające żółtko 😉
Porada: Zamiast jajek sadzonych można też przygotować tortillę z omletem. Do miski wbijam dwa jajka i rozbełtuję je dokładnie z odrobiną soli i pieprzu. Taką mieszankę wylewam na dobrze nagrzaną i lekko natłuszczoną patelnię. Omlet rozlewa się sam po powierzchni patelni. Po chwili, gdy masa jajeczna zetnie się lekko od spodu, ale jeszcze nie od góry, kładę na nią placek tortilli. Znowu chwilę czekam, a następnie lekko dociskam placek do patelni i sprawdzam, czy mogę go bez problemu przemieścić lekko razem z jajkiem (przesuwam go lekko na bok). Jeśli tak, to przy pomocy płaskiej szpatułki przewracam wszystko na drugą stronę. Od spodu teraz podgrzewa się placek z tortilli, a na górze mam przyklejony omlet. Od razu kładę tarty ser, szynkę i inne składniki. Po chwili zdejmuję tortillę z omletem z patelni, zwijam i podaję.
Smacznego.