Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Racuszki z bananami

Racuszki z bananami

Pyszne drożdżowe racuszki z bananami to świetny pomysł na śniadanie. Te puszyste racuszki bananowe na drożdżach pachną masłem i prażonymi owocami. Przepis jest prosty, sprawdzony i bardzo lubiany przez dzieci.

- świetne na śniadanie i kolację
- smażone na suchej patelni
- można je robić cały rok 

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 25 minut
Liczba porcji: 30 racuchów

Kaloryczność kcal: 70 w 1 racuchu
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej - 320 g
  • 1 pełna szklanka ciepłego mleka
  • 4 żółtka jajek
  • 25 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru i szczypta soli
  • 2 średnie banany

Racuchy z bananami

Dodatkowy czas potrzebny na przygotowanie racuchów drożdżowych z bananami: wyrastanie zaczynu - około 15 minut oraz wyrastanie ciasta drożdżowego przed smażeniem - około 30 minut. 

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały bez dodatku cukru pudru użytego do oprószenia usmażonych racuchów.

Żółtka jajek oraz mleko powinny być wcześniej wyjęte z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. Bardzo często dodatkowo lekko podgrzewam mleko do temperatury 30 stopni. Białka z jajek możesz wykorzystać do zrobienia bezy. Polecam przepis na blaty bezowe, takie jak na tort bezowy

Racuchy drożdżowe z bananami to jeden z moich ulubionych sposobów na to, by pysznie i szybko wykorzystać banany, które bardzo często wymagają jak najszybszego zjedzenia :) Takie racuchy mają same plusy. Są proste do zrobienia. Można je usmażyć dzień wcześniej i podgrzać rano dzieciom na śniadanie. Można je zabrać na wycieczkę, czy też piknik lub do pracy. I zawsze.. zawsze znikają w jednej chwili!

Racuszki z bananami, 1

Racuszki z bananem

Do zrobienia racuchów drożdżowych z kawałkami bananów użyj średniej miski i dużej miski. Zacznij od zaczynu. W misce średniej umieść drożdże. Zarówno z drożdżami świeżymi, jak i suchymi postępuj tak samo. Odlej kilka łyżek ciepłego mleka z przygotowanej wcześniej szklanki. Ważne by mleko było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj łyżkę cukru oraz dwie łyżki mąki z przygotowanej wcześniej porcji.

Może zaskoczyć Cię to, że szykuję zaczyn z drożdży suchych. Nie wymagają one robienia zaczynu, jednak znacznie łatwiej rozpuszczają się w cieście, które wówczas szybciej wyrasta. Polecam spróbować. 

Składniki na zaczyn dobrze wymieszaj i rozetrzyj drożdże. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na 15 - 20 minut. Możesz miskę umieścić w lekko nagrzanym piekarniku (do 35 stopni). Robię tak głównie zimą, gdy temperatura w domu nie przekracza u mnie 21 stopni. Zaczyn powinien się napuszyć i urosnąć.

Racuszki z bananami, 2

W dużej misce umieść cztery żółtka jajek, dwie łyżki cukru, resztę mleka oraz pozostałą mąkę i szczyptę soli. 
Racuszki z bananami, 3

Dodaj też buzujący zaczyn. Ciasto wymieszaj dokładnie i wyrabiaj przez dwie minuty. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Miskę z ciastem przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, by wyrosło. Ciasto na placki drożdżowe z bananami powinno wyrosnąć przynajmniej dwa razy. Jeśli po 30 minutach nie jest jeszcze dobrze wyrośnięte, poczekaj jeszcze cierpliwie kilka minut.
Racuszki z bananami, 4

Do wyrośniętego ciasta wlej roztopione i przestudzone masło. Zamieszaj gęste ciasto i dodaj na koniec obrane i pokrojone w kostkę banany. Ciasto wymieszaj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotuj sobie patelnię do smażenia racuchów.
Racuszki z bananami, 5

Racuchy drożdżowe z bananami smaż na dobrej jakości suchej patelni z nieprzywierającą powłoką. To bardzo ważne, ponieważ racuchy smaży się bez dodatkowego tłuszczu, a do tego w cieście znajdują się kawałki owoców, które mogą się przypiec i przykleić do np. mocno zużytej patelni. 

Moje racuchy z bananami smażyłam na patelni z oryginalną powłoką Teflon™ o czym wspomnę jeszcze w dalszej części przepisu. Wybierz większą patelnię. Im większa patelnia, tym więcej zmieścisz na niej racuchów. Moja patelnia miała średnicę 24 cm. 

Ustaw średnią moc palnika i cierpliwie poczekaj, aż patelnia dobrze się nagrzeje. Jeden racuch to jedna spora łyżka stołowa ciasta. Na patelni zmieściłam aż sześć racuchów. Ważne jest, by nie stykały się one ze sobą. 

Racuchy smaż na średniej lub odrobinę niższej niż średnia moc palnika. Jedna strona racucha potrzebuje około 1,5 minuty smażenia/pieczenia zanim przewrócisz go na druga stronę. Druga strona smaży się zazwyczaj odrobinę krócej. Racuchy najlepiej jest przewracać na drugą stronę przy pomocy małej i płaskiej szpatułki kuchennej lub zwykłego widelca.

Racuszki z bananami, 6

Racuszki z bananami, 7

Usmażyłam w ten sposób pięć partii racuchów drożdżowych z bananami po sześć sztuk na patelnię. Gotowe racuszki po lekkim przestudzeniu  oprószyłam dodatkowo cukrem pudrem. 
Racuszki z bananami, 8

Specjalnie dodałam do ciasta kawałki bananów, by sprawdzić czy owoce nie będą się przypalały. Po każdej partii placków patelnia wyglądała jak nowa. Umycie patelni po przygotowaniu racuchów drożdżowych z bananami zajęło mi tylko chwilę i ograniczyło się do symbolicznego przepłukania z delikatnym płynem do mycia naczyń i przetarcia jej ręcznikiem kuchennym. 



Racuszki z bananami, 9

Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (343 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Racuszki z bananem

Każdy kto ma dzieci szykuje naleśniki, placki i racuchy drożdżowe. W weekend i na co dzień polecam szykować racuchy drożdżowe z bananami, które kochają wszystkie dzieci. Takie racuszki drożdżowe z bananami możesz śmiało usmażyć na śniadanie, czy na kolację. Tak naprawdę możesz je też podać na obiad. Możesz je zrobić dzień wcześniej i następnego dnia tylko lekko podgrzać przed podaniem. Możesz je śmiało zabrać na piknik, do szkoły, do pracy czy nawet na kiermasz szkolny. A ponieważ banany są dostępne u nas przez cały rok, to polecam robić je zawsze, gdy tylko najdzie Cię na nie ochota. Moje racuchy drożdżowe z bananami szykuję na samych żółtkach. Smakują więc niesamowicie pysznie i przypominają w smaku pączki z patelni z dodatkiem bananów. 

Racuchy z bananem

Do ciasta drożdżowego na racuszki z bananami dodaję roztopione masło. Racuszki smażę wówczas na suchej patelni, bez dodatkowego tłuszczu. Cudowne są też racuchy drożdżowe z serkiem homogenizowanym. Świetne są też placki bananowe, które wyglądają uroczo na talerzu, ale też bardzo szybko z niego znikają. Jeśli więc lubisz placki, racuszki i naleśniki a do tego uwielbiasz też owoce, to z pewnością jeszcze nie raz skorzystasz z moich przepisów kulinarnych. Jeśli zaś szukasz przepisów na słodkości w karnawale, to polecam Ci mój przepis na rozetki