Kwiaty czarnego bzu w cieście

Kwiaty czarnego bzu w cieście

Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym, to świetny pomysł na niezwykle ciekawe i proste wykorzystanie tych pachnących i bardzo smacznych kwiatów, które kwitną w czerwcu. 

- placki z kwiatów bzu czarnego
- smażone w gęstym cieście naleśnikowym
- dokładny opis wykonania i zdjęcia krok po kroku

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia łącznie: 50 minut
Liczba porcji: 25 placków

Kaloryczność kcal: 60 w 1 placku
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 25 kwiatów czarnego bzu - całe baldachy
  • 1 szklanka mąki pszennej np. tortowej - 160 g
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 1 szklanka mleka - 250 ml
  • łyżeczka cukru oraz szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo: olej roślinny do smażenia

Placki z kwiatów bzu czarnego

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 25 kwiatów czarnego bzu w gęstszym cieście naleśnikowym. 

Kwiaty czarnego bzu w cieście, 1

Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym

Na podaną przeze mnie ilość ciasta naleśnikowego potrzebujesz około 20-30 baldach kwiatu czarnego bzu. Baldachy obcinaj razem z dłuższą łodygą i bardzo uważaj w transporcie, ponieważ kwiaty są niezwykle delikatne. Czarny bez kwitnie w czerwcu. Kwiaty zbieraj, gdy całkowicie rozkwitną, ale nie zaczną się jeszcze sypać. Najlepsze będą kwiaty, które zakwitły już po ewentualnych deszczach. Szukaj czarnego bzu, który nie rośnie przy drogach. 

Obcięte baldachy kwiatów bzu czarnego należy "wykorzystać" do tego przepisu jak najszybciej po zerwaniu. Na drugi dzień będą już za suche. Obcięte baldachy kładź obok siebie w takiej pozycji jak na zdjęciu poniżej, czyli kwiatem do dołu i łodyżką do góry. Mogą leżeć na desce lub na ręczniku papierowym. Nie płucz ich i nie myj, tylko daj im około godziny na to, by kwiaty opuściły ewentualne owady. Warto je też przejrzeć ręcznie. 

Porada: Jeśli już czujesz potrzebę umycia kwiatów, to nie rób tego pod kranem. Baldachy zanurzaj ostrożnie w misce z wodą i od razu odkładaj na ręcznik papierowy do naturalnego wysuszenia. 

Kwiaty czarnego bzu w cieście, 2

Pora na gęstsze ciasto naleśnikowe. Do miski wsyp jedną szklankę, czyli około 160 gramów mąki pszennej np. tortowej. Wbij dwa jajka trzymane w temperaturze pokojowej. Wlej też szklankę lekko ciepłego mleka (może być też zwykła woda lub pół szklanki wody i pół szklanki mleka). Do tego jeszcze łyżeczka drobnego cukru, szczypta soli oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy miksera lub blendera ręcznego typu żyrafa, aż zrobi się całkowicie jednolite i gładkie. Warto odstawić je przynajmniej na 10 minut, by odpoczęło i jeszcze zgęstniało. Nie jest to jednak konieczne, jeśli tylko mleko i jajka nie były zimne. 

Zacznij nagrzewać większą patelnię z grubym dnem, a następnie wlej też olej roślinny do smażenia. Wlej go minimum tyle, by przykrył on całe dno patelni. Ustaw trochę niższą niż średnia moc palnika i czekaj, aż olej powoli się nagrzeje. 

Zamieszaj ciasto naleśnikowego, a następnie łapiąc za dłuższy ogonek zanurzaj baldachy w cieście. Po zanurzeniu od razu umieszczaj je na patelni. 
Kwiaty czarnego bzu w cieście, 3

Smażenie placków z jednej strony nie powinno zająć dłużej niż półtorej minuty. Po umieszczeniu kwiatów na patelni odetnij ogonki. Użyj do tego małych nożyczek. Wszystkie wystające do góry łodyżki obcinaj jak najniżej. Po usunięciu ogonków można już swobodnie odwracać placki na drugą stronę, która potrzebuje już mniej czasu na smażenie, bo tylko około minuty lub krócej. Rumiane i lekko wyrośnięte placki z kwiatów bzu czarnego można zdejmować z patelni i odkładać na ręcznik papierowy, który wsiąknie nadmiar tłuszczu. Jeśli placki rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. 
Kwiaty czarnego bzu w cieście, 4

To jak długo będą się smażyć, zależy do patelni i jej grubości oraz od ustawionej mocy palnika. W razie potrzeby uzupełniaj ilość oleju. Pamiętaj jednak o tym, by odczekać chwilę, aż tłuszcze się nagrzeje. W ten sposób usmaż wszystkie kwiaty czarnego bzu w cieście. 
Kwiaty czarnego bzu w cieście, 5

Kwiaty czarnego bzu w cieście, 6

Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym mają przyjemny, delikatny smak. Dla nas są wystarczająco słodkie, nawet z tak niewielką ilością cukru w cieście. Można je oczywiście po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem, jednak ja wolę czuć ich naturalny smak, który przypomina mi trochę rumianek w połączeniu z melisą.

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (82 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Kwiaty czarnego bzu w cieście

Mam to szczęście, że mieszkam w lesie, a dodatkowo bardzo blisko mojego domu jest dużo terenu niezabudowanego. Są łąki, pola, lasy. W czerwcu zaczyna kwitnąć czarny bez, więc to idealna okazja, by go zerwać. W tym roku akurat udało mi się to zrobić bez najmniejszego problemu, ponieważ przed kwitnieniem nie padał deszcz. Kwiaty czarnego bzu są bardzo delikatne i gdy zaczynają kwitnąć, a do tego jeszcze pada, to bardzo ciężko o ładne baldachy. Z kwiatów czarnego bzu można przygotować wiele ciekawych przepisów. Tym razem pokazuję moim Czytelnikom jak zrobić kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym, jednak wymienię też kilka innych sposobów na pyszne i zdrowe użycie kwiatów czarnego bzu. Baldachy z kwiatami bzu czarnego można też suszyć, by zimą robić z nich pyszny napar. Kolejnym sposobem na użycie kwiatów czarnego bzu jest nalewka z kwiatów czarnego bzu. Najpopularniejszy jest jednak przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Syrop, nalewkę oraz sok możemy też zrobić z owoców czarnego bzu.

Smażone kwiaty czarnego bzu

Bardzo lubię delikatny i subtelny smak kwiatów czarnego bzu. Jeśli tylko mam okazję zerwać kwitnące baldachy czarnego bzu, które rośną gdzieś z dala od dróg i spalin, to na początek wykorzystuję je do tego by zrobić naleśniki z kwiatem czarnego bzu, czyli kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym. A ponieważ każdy u mnie w domu uwielbia wszelkie placki, racuszki i naleśniki, to mój przepis na kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym należy do tych, na które czeka się z niecierpliwością. Szykuję zazwyczaj trochę gęstsze ciasto naleśnikowe i dodaję do niego też trochę proszku do pieczenia, by placuszki wyszły bardziej puszyste niż typowe naleśniki. Placki z kwiatów bzu czarnego smażę wówczas już nie na suche patelni, ale właśnie na patelni z większą ilością nagrzanego oleju. Nie jest go jednak tak dużo, jak w przypadku mini pączków, ponieważ placki z kwiatami czarnego bzu odwracam w trakcie smażenia na druga stronę. W tym celu, zaraz po wyłożeniu ich na patelnię, trzeba wszystkie wystające ku górze ogonki obciąć małymi nożyczkami. Postaram się jeszcze dokładniej opisać to w treści przepisu na kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym.