Racuchy drożdżowe z twarogiem
Przepis na sprawdzone racuszki drożdżowe z twarogiem. Są najlepsze, bo pieczone na patelni bez tłuszczu. Aby je zrobić nie potrzebujesz miksera, miarek i wagi. Zapraszam po tradycyjne racuchy z twarogiem.
Jeśli wolisz bardziej tradycyjne przepisy, to koniecznie sprawdź przepis na racuchy drożdżowe.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: około 12 sztuk średnicy do 5 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki na zaczyn
- 30 gramów świeżych drożdży
- łyżka cukru
- łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki ciepłej wody
Ciasto na placki
- zaczyn
- niepełna szklanka mąki pszennej - 140 g
- 4 średnie jajka
- pół szklanki zwykłego twarogu - 150 g
- 1/4 kostki miękkiego masła - 50 g
- 2 łyżki cukru
Czas wyrastania ciasta: do 30 minut
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Masło i jajka wyjmij wcześniej z lodówki - przynajmniej na 30 minut przed robieniem placków.
Jak zrobić zaczyn z drożdży:
Łyżkę mąki, łyżkę cukru, drożdże oraz ciepłą wodę umieść w misce. Dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Zaczyn powinien urosnąć i się pienić. Ja zaczyny oraz ciasta z drożdżami umieszczam w piekarniku. Włączam na 40 stopni, chwilę nagrzewam, wyłączam i zostawiam do dalszego wyrastania.
Racuchy drożdżowe z twarogiem:
Resztę składników na ciasto do placków umieść w dużej misce. Wsyp mąkę, wbij jajka, dodaj cukier oraz masło i twaróg. Najlepszy będzie twaróg półtłusty. Nie rozcieraj go, tylko wykruszaj w ciasto. W plackach mają być widoczne grudki sera. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mieszaj łyżką. Dodaj zaczyn i wyrabiaj jeszcze chwilę. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia/napowietrzenia.
Nagrzej dużą patelnię. Nie natłuszczaj jej. Łyżką nakładaj porcje ciasta o średnicy około 4 cm. Mogą być grube nawet na 2 cm. Po nałożeniu kilku porcji nie ruszaj placków aż do przewrócenia ich na drugą stronę. Smaż/piecz na małej mocy palnika. Z obu stron po 2-3 minuty do zarumienienia. Placki rosną jeszcze na patelni. W ten sposób usmaż wszystkie placki.
Smacznego.