Racuchy drożdżowe z twarogiem

Racuchy drożdżowe z twarogiem

Racuszki drożdżowe z twarogiem - sprawdzone! Najlepsze!

- pieczone na patelni bez tłuszczu
- bez miksera, wagi i miarki
- łatwo dostępne, tradycyjne składniki

Czas przygotowywania:  do 10 minut + 30 minut wyrastania/odpoczynku ciasta
Czas smażenia/pieczenia: łącznie do 30 minut
Ilość placków: około 12 sztuk średnicy do 5 cm

Składniki:
Zaczyn
• 30 gramów świeżych drożdży
• łyżka cukru
• łyżka mąki pszennej
• 2 łyżki ciepłej wody
Ciasto
• zaczyn
• niepełna szklanka mąki pszennej - 150 g
• 3 średnie jajka
• pół szklanki zwykłego twarogu - 150 g
• 1/4 kostki miękkiego masła - 50 g
• 2 łyżki cukru


Masło i jajka wyjmij wcześniej z lodówki (przynajmniej na 30 minut przed robieniem placków).

Przygotuj zaczyn
Łyżkę mąki, łyżkę cukru, drożdże oraz ciepłą wodę umieść w misce. Dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Zaczyn powinien urosnąć i się pienić. Ja zaczyny oraz ciasta z drożdżami umieszczam w piekarniku. Włączam na 50 stopni, chwilę nagrzewam, wyłączam i zostawiam do dalszego wyrastania.

Resztę składników na ciasto do placków umieść w dużej misce. Wsyp mąkę, wbij jajka, dodaj cukier oraz masło i twaróg. Najlepszy będzie twaróg półtłusty. Nie rozcieraj go, tylko wykruszaj w ciasto. W plackach mają być widoczne grudki sera. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mieszaj łyżką. Dodaj zaczyn i wyrabiaj jeszcze chwilę. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia/napowietrzenia.

Nagrzej dużą patelnię. Nie natłuszczaj jej. Łyżką nakładaj porcje ciasta o średnicy około 4 cm. Mogą być grube nawet na 2 cm. Po nałożeniu kilku porcji nie ruszaj placków aż do przewrócenia ich na drugą stronę. Smaż/piecz na małej mocy palnika. Z obu stron po 2-3 minuty do zarumienienia. Placki rosną jeszcze na patelni. W ten sposób usmaż wszystkie placki.

racuchy-drozdzowe-z-twarogiem-1

racuchy-drozdzowe-z-twarogiem-2

Smacznego!

Średnia 4.1 / 5 (8 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Jud
2017-04-02 22:59
Uwielbiam takie ;) Najlepsze z domową konfiturą i świeżymi owocami :)
Ania
2017-04-03 08:58
To prawda.. ja zajadałam same golaski ;-)
Karolina
2017-04-03 11:36
Witam, czy można dodać suchych drożdży?
Ania
2017-04-03 12:32
W ostateczności tak - opakowanie 7 g. Najlepsze są jednak ze świeżych :-)
Agnes
2017-04-05 11:25
Konfitura winogronowa i herbatka na filtrowanej wodzie :) Niebo na ziemi :)
Ania
2017-04-05 15:14
Hmm.. brzmi fantastycznie!
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-04-05 15:45
Jakie cudowne grubaski <3