Racuchy drożdżowe z twarogiem

Racuchy drożdżowe z twarogiem

Przepis na sprawdzone racuszki drożdżowe z twarogiem. Są najlepsze, bo pieczone na patelni bez tłuszczu. Aby je zrobić nie potrzebujesz miksera, miarek i wagi. Zapraszam po tradycyjne racuchy z twarogiem.

Jeśli wolisz bardziej tradycyjne przepisy, to koniecznie sprawdź przepis na racuchy drożdżowe.. 

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 30 minut
Ilość porcji: około 12 sztuk średnicy do 5 cm

Składniki na zaczyn

  • 30 gramów świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki ciepłej wody

Ciasto na placki

  • zaczyn
  • niepełna szklanka mąki pszennej - 150 g
  • 3 średnie jajka
  • pół szklanki zwykłego twarogu - 150 g
  • 1/4 kostki miękkiego masła - 50 g
  • 2 łyżki cukru

Czas wyrastania ciasta: do 30 minut 
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.  

Masło i jajka wyjmij wcześniej z lodówki - przynajmniej na 30 minut przed robieniem placków.

Jak zrobić zaczyn z drożdży:
Łyżkę mąki, łyżkę cukru, drożdże oraz ciepłą wodę umieść w misce. Dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Zaczyn powinien urosnąć i się pienić. Ja zaczyny oraz ciasta z drożdżami umieszczam w piekarniku. Włączam na 50 stopni, chwilę nagrzewam, wyłączam i zostawiam do dalszego wyrastania.

Racuchy drożdżowe z twarogiem:

Resztę składników na ciasto do placków umieść w dużej misce. Wsyp mąkę, wbij jajka, dodaj cukier oraz masło i twaróg. Najlepszy będzie twaróg półtłusty. Nie rozcieraj go, tylko wykruszaj w ciasto. W plackach mają być widoczne grudki sera. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mieszaj łyżką. Dodaj zaczyn i wyrabiaj jeszcze chwilę. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia/napowietrzenia.

Nagrzej dużą patelnię. Nie natłuszczaj jej. Łyżką nakładaj porcje ciasta o średnicy około 4 cm. Mogą być grube nawet na 2 cm. Po nałożeniu kilku porcji nie ruszaj placków aż do przewrócenia ich na drugą stronę. Smaż/piecz na małej mocy palnika. Z obu stron po 2-3 minuty do zarumienienia. Placki rosną jeszcze na patelni. W ten sposób usmaż wszystkie placki.

Racuchy drożdżowe z twarogiem, 1

Racuchy drożdżowe z twarogiem, 2

Smacznego.

Średnia 4.3 / 5 (74 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14468

Komentarze

2017-04-02 22:59
Uwielbiam takie ;) Najlepsze z domową konfiturą i świeżymi owocami :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-04-03 08:58
To prawda.. ja zajadałam same golaski ;-)
2017-04-03 11:36
Witam, czy można dodać suchych drożdży?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-04-03 12:32
W ostateczności tak - opakowanie 7 g. Najlepsze są jednak ze świeżych :-)
2017-04-05 11:25
Konfitura winogronowa i herbatka na filtrowanej wodzie :) Niebo na ziemi :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-04-05 15:14
Hmm.. brzmi fantastycznie!
Jakie cudowne grubaski <3
2018-01-10 15:21
Ech sa taakie dobre. Szkoda tylko ze tak malo ich wyszło a robiłam z suchych drożdży. Następnym razem podwojna porcja bedzie zrobiona mniam mniam
-- Ania z AniaGotuje.pl Super Ewo! ❤️
2018-01-26 15:36
Czy to ciasto ma być gęste klejące?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-26 17:22
Ciasto powinno być gęste i lekko klejące. Jego konsystencja zależy trochę od sera jakiego się użyje.
2018-03-11 20:30
Zrobiłam racuchy z twarogiem, wyszły mi niezbyt smaczne- mało słodkie, bardzo suche, kruche, słabo wyrosły, na drożdżach świeżych. Zrobiłam podwójna porcje, i jedyne co zmieniłam , to dałam 1 łyżkę cukru wanilowego zamiast zwykłego. Następnym razem to pieczenie na sucho raczej zamienię na olej kokosowy. Śmietana z cukrem uratowała sytuację. Może byłyby i dobre, ale wcześniej robiłam te tradycyjne wg przepisu "anaiagotuje"- to nie do porównania i smakowo i konsystencyjnie, inny zapach (drożdży), inna struktura (ciągnąca) i były wysokie i miękkie, na drożdżach suchych. Wracam do tych tradycyjnych, bardziej nam smakowały.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-12 09:00
Może użyłaś mało tłustego sera. Asiu, myślę że oprócz przepisu na tradycyjne racuchy może Ci się spodobać przepis na racuchy drożdżowe z jabłkiem. 👍
2018-03-12 09:04
Racuchy z serem
zdjecie uzytkownika
2018-03-12 09:05
Racuchy z serem.
zdjecie uzytkownika
2018-08-26 12:08
Pyszne👍🏼
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl A jakie piękne!
2018-09-29 18:07
Pyszne racuchy, przepis na pewno zostanie z nami na dłużej 😍 Podoba mi się, że nie trzeba smażyć na tłuszczu.
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-01 10:30
Ale puchate!!! Brawo!👏️👌👍

Racuchy drożdżowe z twarogiem

Ten przepis na placuszki z serem twarogowym szykuję bardzo często. Racuchy smażę na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. To takie moje racuchy z twarogiem fit. Jeśli musisz czasem przemycić do diety swojego dziecka biały ser, to polecam właśnie ten przepis na placki z serem białym na słodko

Racuchy z serem twarogowym

Takie pyszne placki polecam podawać same lub z ulubionymi dodatkami. Można je oprószyć cukrem pudrem lub podać z pysznym musem z prażonych jabłek. Jeśli zaś wolisz, by jabłka były już cieście, to polecam super przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami. A tradycyjnie polecam zrobić wersję podstawową, czyli po prostu racuchy drożdżowe