Racuchy ze śliwkami
Racuchy ze śliwkami usmażysz na drożdżach, ale bez potrzeby szykowania rozczynu. Zapraszam Cię po najprostszy super przepis na te sezonowe i bardzo pyszne śniadanie.
- z drożdży świeżych lub instant
- można też użyć mleka roślinnego
- śliwki da rade zamienić na inne owoce
Czas przygotowania: 30 minut
Czas wyrastania ciasta: 30 minut
Liczba porcji: 12 dużych racuchów
Kaloryczność kcal: 135 w 1 racuchu
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 260 g mąki pszennej uniwersalnej - trochę ponad 1,5 szklanki
- 230 ml mleka - niecała szklanka
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- 1 małe jajko - około 50-55 g po rozbiciu
- 2 łyżki cukru drobnego - do 30 g
- 30 g masła do smażenia - najlepiej klarowanego
- 18 małych śliwek węgierek - około 300 g
- do podania: cukier puder
Racuchy ze śliwkami
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajko oraz mleko muszą być wcześniej wyjęte z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. W tym przepisie najważniejsze jest to, by składniki nie były zimne. Śliwki ważone były przed wyjęciem z nich pestek.
Przed szykowaniem racuchów zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz mleko zwykłe zamienić na roślinne lub też będziesz smażyć racuszki na oleju.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wyszło mi 12 grubszych racuszków o średnicy około 10-12 cm.
Racuchy ze śliwkami przepis
W jednej, większej misce umieść wszystkie składniki na ciasto: 260 gramów mąki pszennej uniwersalnej, czyli nieco ponad 1,5 szklanki mąki; 230 ml mleka, czyli niepełna szklanka; 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant (mała saszetka); 2 łyżki cukru drobnego lub zwykłego, czyli do 30 gramów; 1 małe jajko, czyli około 50-55 g po rozbiciu. Wszystkie składniki mieszaj i rozcieraj spodem łyżki tak długo, aż połączą się w jednolite, dość rzadkie jak na racuchy ciasto, które zwiąże się jeszcze i zgęstnieje podczas wyrastania.
Porady: Zamiast mleka krowiego można użyć dowolnego, ulubionego mleka roślinnego (najlepiej niesłodzonego). Jeśli sięgasz po drożdże instant, to warto je najpierw wsypać do szklanki z lekko ciepłym mlekiem. Po wymieszaniu i odczekaniu kilku minut, drożdże powinny rozpuścić się w mleku, co znacznie przyspieszy łączenie się składników w jednolite ciasto oraz samo wyrastanie.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką bawełnianą lub przezroczystą folią spożywczą i odłóż w ciepłe miejsce do wyrastania. Latem wystarczy odłożyć miskę na blat kuchenny. Zimą zaś warto trzymać miskę z ciastem w pobliżu kaloryfera. Po około 30 minutach ciasto powinno mocno wyrosnąć i napuszyć się, co widać na zdjęciu poniżej. Jeśli Twoje ciasto jeszcze nie urosło wystarczająco, to zostaw je na całą godzinę.
Uwagi: Ciasto nie wyrośnie tylko wtedy, gdy drożdże zostały sparzone za ciepłym mlekiem lub były zepsute. Jeśli zaś użyte były zimne składniki i drożdże są aktywne, to ciasto i tak wyrośnie. Jest to już tylko kwestia czasu. Jeśli ciasto będzie wyrastało za długo (np. kilka godzin), to zapewne przerośnie i zapach oraz smak drożdży będzie znacznie bardziej wyczuwalny. Z takiego ciasta nadal można smażyć placki, ale trzeba się liczyć z tym, że pewnie nieco opadną i będą mocno drożdżowe.
Zacznij nagrzewać sporą patelnię z grubym dnem. Ustaw średnią moc i poczekaj, aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Na patelnię wyłóż łyżkę masła klarowanego, oleju kokosowego lub wylej łyżkę oleju roślinnego do smażenia. Tłuszcz rozprowadź po całej patelni. Pozwól, by olej dobrze się nagrzał. Dzięki temu racuszki nie chłoną tak tłuszczu.
Przy pomocy dużej łyżki nakładaj spore i grube porcje na racuszki. Na patelni o średnicy 28 cm umieszczałam po cztery racuchy na raz. Na wierzchu każdego racucha umieść po trzy połówki małych śliwek (po wyjęciu pestki, skórką do ciasta).
Gdy racuszki zaczną się od spodu lekko rumienić, to przewracaj je na drugą stronę (u mnie już po minucie). Tu przydatna będzie łopatka. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu na usmażenie. Racuchy drożdżowe ze śliwkami są gotowe do zdjęcia z patelni, gdy z obu stron ładnie się zarumienią i wyrosną. Jeśli więc rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. To jak długo będą się smażyć zależy od patelni i jej grubości oraz od ustawionej mocy palnika. Usmażyłam tak 12 sporych racuchów.
Porada: Jeśli dasz więcej tłuszczu na patelnię, to racuchy będą bardziej chrupiące i puszyste. Zawsze po dodaniu tłuszczu na patelnię odczekaj chwilę, zanim wyłożysz porcje ciasta. Dzięki temu, że tłuszcz jest nagrzany, ciasto go nie wchłania.
Racuchy drożdżowe ze śliwkami, można zajadać prosto z patelni, bez żadnych dodatków. Można je oprószyć cukrem pudrem lub też polać miodem, czy dowolnym syropem. Świetnie smakują z ulubionym, domowym dżemem lub z konfiturami. W sezonie warto podawać do nich pokrojone owoce lub też same plasterki bananów moczone w świeżo wyciśniętym soku z cytryny.
Porada: Śliwki można zastąpić plasterkami bananów, malinami lub jagodami. Sprawczą się też kawałki moreli, brzoskwini i ananasa z puszki.
Racuchy ze śliwkami przechowuj w lodówce (przez około 2-3 dni), najlepiej w szklanym naczyniu z przykrywką. Podgrzewaj je krótko na suchej patelni pod przykrywką.
Smacznego.