Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Racuchy drożdżowe z serkiem homogenizowanym

Racuchy drożdżowe z serkiem homogenizowanym

Cudowne racuchy drożdżowe z serkiem homogenizowanym oraz jabłkiem. Antonówka pasuje do nich idealnie. Dodatek serka waniliowego sprawia, że placki są delikatniejsze w smaku. Te racuchy wychodzą grube, puchate i pyszne.

Racuchy drożdżowe z jabłkami są idealne na śniadanie, kolację, czy nawet posiłek do pracy czy szkoły. Te racuchy możesz też przygotować z suchych drożdży. Użyj wówczas 5-7 gramów drożdży suchych. W obu wersjach ciasto na racuchy drożdżowe wyjdzie idealnie. 

Cudownie smakują również racuchy z twarogiem, które piecze się na patelni bez tłuszczu. Najdelikatniejsze w smaku zaś będą niebiańskie placuszki z zsiadłego mleka.. poezja!

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 16 placków

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • małe jajko
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2-3 kwaśne jabłka np. antonówka - do 500 g

Potrzebujesz również: kilka łyżek oleju do smażenia, koniecznie cukier puder do oprószenia placków 
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

W misce umieść drożdże, cukier i odrobinę ciepłego mleka. Całość rozcieraj łyżką, aż powstanie rzadki płyn. Dodaj resztę mleka, mąkę oraz małe jajko. Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Będzie gęste i klejące. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na całą godzinę. 

Przed samym smażeniem obierz jabłka. Pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój w kostkę 1/1 cm i dodaj do ciasta. Dodaj również serek waniliowy i wymieszaj ciasto łyżką.

Nagrzej dużą patelnię. Dodaj odrobinę oleju. Łyżką nakładaj duże porcje ciasta. Racuchy Mogą być grube nawet na 2 cm. Ciasto będzie klejące i ciągnące, tak ma być. Po nałożeniu kilku porcji nie ruszaj placków aż do przewrócenia ich na drugą stronę. Smaż na małej mocy palnika. Z obu stron po 2-3 minuty do zarumienienia. Placki rosną jeszcze na patelni. W ten sposób usmaż wszystkie placki.

Racuchy drożdżowe z serkiem homogenizowanym, 1

Jeśli pominiesz w składzie serek waniliowy Twoje racuchy będą smakowały jak pączki!

Zapraszam też po mój pancakes przepis

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (212 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Racuchy z serkiem homogenizowanym i jabłkiem

Moje ukochane, pyszne racuchy z danio. Chociaż ja wolę użyć mniej słodkich serków homogenizowanych np. Rolmlecz. Placuszki z serka homogenizowanego waniliowego to idealna alternatywa do: racuchów drożdżowych z twarogiem, czy też racuszki na zsiadłym mleku. Chociaż przyznam, że uwielbiam wszystkie te domowe placki. 

Racuchy drożdżowe z serkiem homogenizowanym 

Takie placki z serkiem waniliowym są ostatnio bardzo modne. Serki idealnie sprawdzają się w wielu przepisach. Bardzo często wykorzystuję je w przepisach na serniki na zimno. Jeśli wolisz pominąć jabłko, to możesz zrobić placki z serka homogenizowanego z bananem. Jeśli zaś szukasz przepisu na racuchy drożdżowe jak od babci, to zobacz mój przepis na racuchy drożdżowe z twarogiem