Racuchy drożdżowe z jabłkiem i serkiem waniliowym

Racuchy drożdżowe z jabłkiem i serkiem waniliowym

Cudowne racuchy drożdżowe z kawałkami kwaśnych jabłek. Antonówka pasuje d nich idealnie. Dodatek serka waniliowego sprawia, że placki są delikatniejsze w smaku. 

- Racuchy wychodzą grube, puchate i pyszne.
- Idealne na śniadanie, kolację, czy nawet posiłek do pracy czy szkoły.

Cudownie smakują również racuchy drożdżowe z twarogiem, które piecze się na patelni bez tłuszczu. Najdelikatniejsze w smaku zaś będą niebiańskie racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku.. poezja!

Ilość porcji: 16 placków

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • małe jajko
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2-3 kwaśne jabłka np. antonówka - do 500 g

Potrzebujesz również: kilka łyżek oleju do smażenia, koniecznie cukier puder do oprószenia placków 
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Z przepisu wychodzi około  16 dużych racuchów.

W misce umieść drożdże, cukier i odrobinę ciepłego mleka. Całość rozcieraj łyżką, aż powstanie rzadki płyn. Dodaj resztę mleka, mąkę oraz małe jajko. Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Będzie gęste i klejące. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na całą godzinę. 

Przed samym smażeniem obierz jabłka. Pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój w kostkę 1/1 cm i dodaj do ciasta. Dodaj również serek waniliowy i wymieszaj ciasto łyżką.

Nagrzej dużą patelnię. Dodaj odrobinę oleju. Łyżką nakładaj duże porcje ciasta. Racuchy Mogą być grube nawet na 2 cm. Ciasto będzie klejące i ciągnące, tak ma być :-) Po nałożeniu kilku porcji nie ruszaj placków aż do przewrócenia ich na drugą stronę. Smaż na małej mocy palnika. Z obu stron po 2-3 minuty do zarumienienia. Placki rosną jeszcze na patelni. W ten sposób usmaż wszystkie placki.

racuchy-drozdzowe-z-jablkiem-i-serkiem-waniliowym-1

UWAGA
Jeśli pominiesz w składzie serek waniliowy Twoje racuchy będą smakowały jak pączki!

Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (23 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Candy Pandas
2017-10-01 17:38
Na ciepło muszą wymiatać <3
user pic
Karolina
2017-10-02 13:47
Czy jeśli nie dodaję serka waniliowego, to zwiększam/zmniejszam ilość któregoś składnika?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-02 14:02
Nie Karolino.. wszystko tak samo :-)
user pic
domowe-potrawy.pl
2017-10-04 09:14
Racuchy to moje wspomnienie z dzieciństwa, zwłaszcza te posypane cukrem pudrem :)
user pic
Blogmiszy
2017-10-11 18:47
Pamiętam smak tego wypieku. Często jadłem u babci.