Racuchy drożdżowe z jabłkiem i serkiem waniliowym

Racuchy drożdżowe z jabłkiem i serkiem waniliowym

Cudowne racuchy drożdżowe z kawałkami kwaśnych jabłek. Antonówka pasuje d nich idealnie. Dodatek serka waniliowego sprawia, że placki są delikatniejsze w smaku. Te racuchy wychodzą grube, puchate i pyszne. Są idealne na śniadanie, kolację, czy nawet posiłek do pracy czy szkoły.

Cudownie smakują również racuchy drożdżowe z twarogiem, które piecze się na patelni bez tłuszczu. Najdelikatniejsze w smaku zaś będą niebiańskie racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku.. poezja!

Ilość porcji: 16 placków

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • małe jajko
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2-3 kwaśne jabłka np. antonówka - do 500 g

Potrzebujesz również: kilka łyżek oleju do smażenia, koniecznie cukier puder do oprószenia placków 
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Z przepisu wychodzi około  16 dużych racuchów.

W misce umieść drożdże, cukier i odrobinę ciepłego mleka. Całość rozcieraj łyżką, aż powstanie rzadki płyn. Dodaj resztę mleka, mąkę oraz małe jajko. Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Będzie gęste i klejące. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na całą godzinę. 

Przed samym smażeniem obierz jabłka. Pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój w kostkę 1/1 cm i dodaj do ciasta. Dodaj również serek waniliowy i wymieszaj ciasto łyżką.

Nagrzej dużą patelnię. Dodaj odrobinę oleju. Łyżką nakładaj duże porcje ciasta. Racuchy Mogą być grube nawet na 2 cm. Ciasto będzie klejące i ciągnące, tak ma być :-) Po nałożeniu kilku porcji nie ruszaj placków aż do przewrócenia ich na drugą stronę. Smaż na małej mocy palnika. Z obu stron po 2-3 minuty do zarumienienia. Placki rosną jeszcze na patelni. W ten sposób usmaż wszystkie placki.

racuchy-drozdzowe-z-jablkiem-i-serkiem-waniliowym-1

UWAGA
Jeśli pominiesz w składzie serek waniliowy Twoje racuchy będą smakowały jak pączki!

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (29 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Candy Pandas
2017-10-01 17:38
Na ciepło muszą wymiatać <3
Karolina
2017-10-02 13:47
Czy jeśli nie dodaję serka waniliowego, to zwiększam/zmniejszam ilość któregoś składnika?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-02 14:02
Nie Karolino.. wszystko tak samo :-)
domowe-potrawy.pl
2017-10-04 09:14
Racuchy to moje wspomnienie z dzieciństwa, zwłaszcza te posypane cukrem pudrem :)
Blogmiszy
2017-10-11 18:47
Pamiętam smak tego wypieku. Często jadłem u babci.
E
2017-11-13 15:46
W jakiej ilosci dodajemy drozdzy w proszku jesli tylko takie mam w domu?z gory dziekuje 😁
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-14 09:57
Przy 20 gramach świeżych drożdży użyj 5-7 gramów drożdży suchych.

Racuchy z serkiem homogenizowanym i jabłkiem

Moje ukochane, pyszne racuchy z danio. Chociaż ja wolę użyć mniej słodkich serków homogenizowanych np. Rolmlecz. Placuszki z serka homogenizowanego waniliowego to idealna alternatywa do racuchów drożdżowych z twarogiem, czy też racuchów na zsiadłym mleku. Chociaż przyznam, że uwielbiam wszystkie te domowe placki. 

Racuchy drożdżowe z serkiem homogenizowanym 

Takie placki z serkiem waniliowym są ostatnio bardzo modne. Serki idealnie sprawdzają się w wielu przepisach. Bardzo często wykorzystuję je w przepisach na serniki na zimno. Jeśli wolisz pominąć jabłko, to możesz zrobić placki z serka homogenizowanego z bananem