Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pstrąg z piekarnika

Pstrąg z piekarnika

Pstrąg jest najpopularniejszą rybą w Polsce. Jest pyszny, zdrowy i bardzo prosty w przygotowaniu. Uważam, że pstrąg z piekarnika pieczony z warzywami to jedna z najlepszych propozycji na obiad z wykorzystaniem tej ryby.

Pstrągi pieczone z warzywami można zajadać bez żadnych dodatków. Z dwóch ryb i warzyw otrzymasz cztery porcje obiadowe. 

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 4 porcje

Kaloryczność kcal: 540 w 1 porcji
Dieta: bezglutenowa

Składniki na pieczonego pstrąga

  • 2 świeże pstrągi patroszone Marinero
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • gałązka rozmarynu lub tymianku
  • 4 łyżki delikatnej oliwy
  • płaska łyżeczka soli gruboziarnistej
  • 4 ząbki czosnku

Składniki na warzywne dodatki

  • 4 większe ziemniaki - do 600 g
  • różyczki z połówki brokuła - 150 g
  • 400 g pomidorków cherry
  • 4 łyżki oliwy
  • płaska łyżeczka soli gruboziarnistej

Pstrąg z piekarnika

Pstrąga tęczowego można piec, smażyć, dusić lub gotować. W moim domu pstrąg najbardziej smakuje wszystkim pieczony w piekarniku z różnymi dodatkami. W towarzystwie ulubionych warzyw jest idealną propozycją na obiad dla całej rodziny. 

Pstrąg jest rybą bogatą w białko i omega 3. To ryba, która żyje wyłącznie w czystych i zimnych wodach, zarówno w dziczy, jak i na obszarach hodowlanych. To też jedna z ryb, która towarzyszy polskiej, tradycyjnej kuchni od setek lat. Podobno najpopularniejsza jest na południu Polski. Znasz może przepis na pstrąga po góralsku?

Dokładnie wypatroszony i super świeży pstrąg tęczowy Marinero po wyjęciu z opakowania jest praktycznie gotowy do obróbki termicznej. Prawidłowo chłodzony jest idealnie świeży i co bardzo ważne i pożądane, posiada naturalną powłokę ze śluzu. Dlatego też należy przepłukać go pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wypatroszony i umyty jest gotowy do pieczenia. To bardzo prosta w przygotowaniu ryba.

Pstrąg z piekarnika, 1

Pstrąg pieczony

Wyjmij dwa pstrągi tęczowe z opakowania. Ryby przepłucz pod zimną, bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pstrągi Marinero są już wypatroszone. Po jednej stronie każdego pstrąga wykonaj kilka ukośnych nacięć. Do środka każdej ryby (brzuch) włóż po łyżce mała oraz po dwa plasterki cytryny. Dodatkowe plasterki cytryny ułóż obok głów. Na pstrągi wylej 4 łyżki oliwy. Posyp je solą gruboziarnistą a między ryby wyłóż gałązkę rozmarynu lub tymianku. 

Obierz cztery duże ząbki czosnku i ułóż bok pstrągów. Tak przygotowane pstrągi odłóż na bok i zabierz się za szykowanie warzyw.


Wybierz cztery większe ziemniaki. Bardzo dokładnie wyszoruj każdego ziemniaka i przepłucz pod zimną wodą. Po osuszeniu pokrój ziemniaki w cieniutkie plasterki. Możesz to zrobić nożem, jednak mała gilotyna do warzyw będzie jeszcze lepsza. Im cieńsze plasterki, tym lepiej.
Pstrąg z piekarnika, 3

Formę/blaszkę o wymiarach 30 x 45 cm wysmaruj odrobiną oliwy. Całe dno formy wyłóż częścią plasterków ziemniaków. Po całej powierzchni wylej dwie łyżki oliwy. Wyłóż drugą warstwę ziemniaków. Na całość wylej jeszcze dwie łyżki oliwy. Ziemniaki oprósz płaską łyżeczką soli prosto z młynka.
Pstrąg z piekarnika, 4

Formę z ziemniakami umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wybierz środkową półkę z grzaniem góra/dół. Ziemniaki podpiekaj przez niecałe 20 minut.
Pstrąg z piekarnika, 5

Różyczki brokułu możesz przed pieczeniem chwilę obgotować w garnku z osolonym wrzątkiem. Wystarczą 3 minuty na małej mocy palnika.
Pstrąg z piekarnika, 6

Na podpieczone ziemniaki wyłóż oba pstrągi tęczowe razem z ziołami, czosnkiem, cytryną i oliwą. 
Pstrąg z piekarnika, 7

Pomidorki umyj. Część pomidorków cherry przekrój na pół. Część zostaw w całości. Polecam użyć pomidorów w dwóch kolorach. Zarówno pomidory jak i brokuły umieść w formie pomiędzy rybami. Jeśli masz w domu świeżą natkę pietruszki, kolendrę lub lubczyk ogrodowy, to możesz dodać je razem z warzywami. 
Pstrąg z piekarnika, 8

Formę z pstrągami i warzywami ponownie umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją grzania góra/dół. Pstrągi piecz przez 20-25 minut (w zależności od wielkości ryb). Formę można wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.
Pstrąg z piekarnika, 9

Pstrąg z piekarnika, 10

Inną wersję podania ryby jest wraz z frytkami. Możesz przygotować je na wiele sposobów jak frytki belgijskiefrytki z batatów czy frytki z cukinii.

Ponad 80% Polaków wie jak istotna jest obecność ryb w diecie, ale niestety tylko niewielki procent wprowadza je do swego menu. Świeży pstrąg patroszony Marinero dostarczany jest do sklepów Biedronka każdego dnia. Jest to produkt dostępny dla nas Konsumentów przez cały rok.

Sieć sklepów Biedronka oraz Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych zdecydowali się na wspólną inicjatywę. „Nasz Pstrąg” to kampania, której celem jest promocja pstrąga hodowanego. Pstrąg jest bowiem rybą zdrową, hodowaną w czystych wodach. Hodowla pstrągów jest też jedną z najmniej obciążających środowisko.

Inicjatywa współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej.
Wpis zawiera lokowanie produktu.
Średnia 4.8 / 5 (1875 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Pstrąg

Pstrąg jest jedną z najczęściej wybieranych i jedzonych ryb w Polsce. To bardzo prosta w przygotowaniu ryba. Najczęściej smaży się ją na patelni lub piecze w piekarniku. Pstrąg z piekarnika jest prosty w przygotowaniu. Mięso ryby szybko się piecze i ma przyjemny, delikatny smak. Pstrąg pieczony z ziemniakami, brokułami i pomidorkami cherry to gotowy obiad w jednym naczyniu. Pstrąg tęczowy jest świetny również dlatego, że można go kupić przez cały rok. Pyszna warzywna zupa Minestrone to coś co polecam gotować przez cały rok. 

Przepis na pstrąga

Pstrąg to ryba, którą wystarczy oprószyć solą i polać sokiem z cytryny. Smażona lub pieczona z dodatkiem oliwy lub masła smakuje nieziemsko. Wypatroszonego, świeżego pstrąga można upiec samego lub z ulubionymi dodatkami. Wiadomo, że ryba smakuje zawsze z ziemniakami. Pstrąg pieczony na plasterkach ziemniaków to moje ulubione danie rybne. Dodatek innych kolorowych warzyw to już tylko kwestia gustu i ulubionych smaków. Pstrąg z piekarnika pieczony z ziemniakami i pomidorami to super pomysł na obiad dla całej rodziny. Z ryb polecam też przepis ryba po grecku, doskonała nie tylko na Święta.