Pstrąg pieczony z warzywami

Pstrąg pieczony z warzywami

Pstrąg jest najpopularniejszą rybą w Polsce. Jest pyszny, zdrowy i bardzo prosty w przygotowaniu. Uważam, że pstrąg pieczony z warzywami to jedna z najlepszych propozycji na obiad z wykorzystaniem tej ryby.

Pstrągi pieczone z warzywami można zajadać bez żadnych dodatków. Z dwóch ryb i warzyw otrzymasz cztery porcje obiadowe. 

Reklama

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 4 porcje

Kalorie: 540 w 1 porcji

Składniki na pieczonego pstrąga

Składniki na warzywne dodatki

  • 4 większe ziemniaki - do 600 g
  • różyczki z połówki brokuła - 150 g
  • 400 g pomidorków cherry
  • 4 łyżki oliwy
  • płaska łyżeczka soli gruboziarnistej

Pstrąga tęczowego można piec, smażyć, dusić lub gotować. W moim domu pstrąg najbardziej smakuje wszystkim pieczony w piekarniku z różnymi dodatkami. W towarzystwie ulubionych warzyw jest idealną propozycją na obiad dla całej rodziny.

Pstrągi Marinero pochodzą z lokalnych gospodarstw zrzeszonych w Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych znajdujących się na terenie całej Polski. Sieć sklepów Biedronka jest na naszym rynku jednym z bardziej zaufanych dystrybutorów świeżego pstrąga.  

Pstrąg pieczony z warzywami, 1

Pstrąg jest rybą bogatą w białko i omega 3. To ryba, która żyje wyłącznie w czystych i zimnych wodach, zarówno w dziczy, jak i na obszarach hodowlanych. To też jedna z ryb, która towarzyszy polskiej, tradycyjnej kuchni od setek lat. Podobno najpopularniejsza jest na południu Polski. Znasz może przepis na pstrąga po góralsku?

Dokładnie wypatroszony i super świeży pstrąg tęczowy Marinero po wyjęciu z opakowania jest praktycznie gotowy do obróbki termicznej. Pstrąg pakowany jest w technologii MAP. Prawidłowo chłodzony jest idealnie świeży i co bardzo ważne i pożądane, posiada naturalną powłokę ze śluzu. Dlatego też należy przepłukać go pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wypatroszony i umyty jest gotowy do pieczenia. To bardzo prosta w przygotowaniu ryba.
Pstrąg pieczony z warzywami, 2

Pstrąg pieczony w warzywami

Wyjmij dwa pstrągi tęczowe z opakowania. Ryby przepłucz pod zimną, bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pstrągi Marinero są już wypatroszone. Po jednej stronie każdego pstrąga wykonaj kilka ukośnych nacięć. Do środka każdej ryby (brzuch) włóż po łyżce mała oraz po dwa plasterki cytryny. Dodatkowe plasterki cytryny ułóż obok głów. Na pstrągi wylej 4 łyżki oliwy. Posyp je solą gruboziarnistą a między ryby wyłóż gałązkę rozmarynu lub tymianku. 

Obierz cztery duże ząbki czosnku i ułóż bok pstrągów. Tak przygotowane pstrągi odłóż na bok i zabierz się za szykowanie warzyw.


Wybierz cztery większe ziemniaki. Bardzo dokładnie wyszoruj każdego ziemniaka i przepłucz pod zimną wodą. Po osuszeniu pokrój ziemniaki w cieniutkie plasterki. Możesz to zrobić nożem, jednak mała gilotyna do warzyw będzie jeszcze lepsza. Im cieńsze plasterki, tym lepiej. 
Pstrąg pieczony z warzywami, 4

Formę/blaszkę o wymiarach 30 x 45 cm wysmaruj odrobiną oliwy. Całe dno formy wyłóż częścią plasterków ziemniaków. Po całej powierzchni wylej dwie łyżki oliwy. Wyłóż drugą warstwę ziemniaków. Na całość wylej jeszcze dwie łyżki oliwy. Ziemniaki oprósz płaską łyżeczką soli prosto z młynka.
Pstrąg pieczony z warzywami, 5

Formę z ziemniakami umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wybierz środkową półkę z grzaniem góra/dół. Ziemniaki podpiekaj przez niecałe 20 minut.
Pstrąg pieczony z warzywami, 6

Różyczki brokuła możesz przed pieczeniem chwilę obgotować w garnku z osolonym wrzątkiem. Wystarczą 3 minuty na małej mocy palnika.
Pstrąg pieczony z warzywami, 7

Na podpieczone ziemniaki wyłóż oba pstrągi tęczowe razem z ziołami, czosnkiem, cytryną i oliwą. 
Pstrąg pieczony z warzywami, 8

Pomidorki umyj. Część pomidorków cherry przekrój na pół. Część zostaw w całości. Polecam użyć pomidorów w dwóch kolorach. Zarówno pomidory jak i brokuły umieść w formie pomiędzy rybami. Jeśli masz w domu świeżą natkę pietruszki, kolendrę lub lubczyk ogrodowy, to możesz dodać je razem z warzywami. 
Pstrąg pieczony z warzywami, 9

Formę z pstrągami i warzywami ponownie umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją grzania góra/dół. Pstrągi piecz przez 20-25 minut (w zależności od wielkości ryb). Formę można wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.
Pstrąg pieczony z warzywami, 10

Pstrąg pieczony z warzywami, 11

Ponad 80% Polaków wie jak istotna jest obecność ryb w diecie, ale niestety tylko niewielki procent wprowadza je do swego menu. Świeży pstrąg patroszony Marinero dostarczany jest do sklepów Biedronka każdego dnia. Jest to produkt dostępny dla nas Konsumentów przez cały rok.

Sieć sklepów Biedronka oraz Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych zdecydowali się na wspólną inicjatywę. „Nasz Pstrąg” to kampania, której celem jest promocja pstrąga hodowanego. Pstrąg jest bowiem rybą zdrową, hodowaną w czystych wodach. Hodowla pstrągów jest też jedną z najmniej obciążających środowisko.

Inicjatywa współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej.
Wpis zawiera lokowanie produktu.

Średnia 5.0 / 5 (36 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/153247
Reklama

Komentarze

2018-11-27 19:06
dziekuje za udastepienie tego przepisu wyglada apetycznie no i zdrowy🌼🌼
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-27 19:53
Bardzo proszę.. To pyszny i pełnowartościowy obiad, który masz upieczony w jednym naczyniu. Zapraszam 🙂🙂
2018-11-29 03:35
Czy blaszkę można wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-29 08:59
Folią tak, możesz.

Pstrąg pieczony z warzywami

Pstrąg jest jedną z najczęściej wybieranych i jedzonych ryb w Polsce. To bardzo prosta w przygotowaniu ryba. Najczęściej smaży się ją na patelni lub piecze w piekarniku. Pstrąg jest prosty w przygotowaniu. Mięso ryby szybko się piecze i ma przyjemny, delikatny smak. Pstrąg pieczony z ziemniakami, brokułami i pomidorkami cherry to gotowy obiad w jednym naczyniu. Pstrąg tęczowy jest świetny również dlatego, że można go kupić przez cały rok. 

Przepis na pstrąga pieczonego z warzywami

Pstrąg to ryba, którą wystarczy oprószyć solą i polać sokiem z cytryny. Smażona lub pieczona z dodatkiem oliwy lub masła smakuje nieziemsko. Wypatroszonego, świeżego pstrąga można upiec samego lub z ulubionymi dodatkami. Wiadomo, że ryba smakuje zawsze z ziemniakami. Pstrąg pieczony na plasterkach ziemniaków to moje ulubione danie rybne. Dodatek innych kolorowych warzyw to już tylko kwestia gustu i ulubionych smaków. Pstrąg pieczony z ziemniakami i pomidorami to super pomysł na obiad dla całej rodziny. Bardzo dobre na Święta i nie tylko są też pieczone udka kaczki.