Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Karp pieczony

Karp pieczony

Karp pieczony w całości to bardzo ciekawy pomysł na pyszne danie wigilijne. Zobacz jak ja szykuję karpia tak, by był delikatny i aromatyczny. Gorąco polecam ten przepis.

- prosty pomysł na karpia
- świetna propozycja na wigilijny stół
- w opisie kilka porad oraz pomysły na dodatki

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: upieczony karp - 1400 g

Kaloryczność kcal: 160 w 100 g
Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 1 cały karp o wadze około 1800 g - waga przed obrobieniem
  • 1 pomarańcza - świeży sok
  • 1 cytryna - świeży sok
  • 30 g masła - trzy łyżki
  • 1 łyżeczka miodu - około 5 g
  • 1 średniej wielkości marchew - około 140 g
  • przyprawy i zioła: płaska łyżeczka soli; 1/4 łyżeczki pieprzu; gałązki rozmarynu - można pominąć

Karp pieczony

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Zanim zaczniesz szykować to danie, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Kupuj tylko świeżego i zdrowo wyglądającego karpia. Karpie królewskie są nie tylko smaczne, ale mają też mniej łusek i większe ości. Najlepszy będzie karp, który nie będzie ani za mały, ani też za duży. Idealna waga do karpia pieczonego to około 1800 gramów. Małe karpie są trudniejsze do obróbki i mają dużo małych ości. Te przerośnięte mogą smakować mułem. Kupując tuszkę z głową i ogonem sprawdź też, czy oczy karpia są szkliste i nie zapadnięte, a skrzela intensywnie czerwone. Zapach ryby powinien być delikatny i "przyjemny" a sama ryba bez ran i plam.

Karp pieczony, 1

Karp pieczony w całości

Zdejmij łuski z tuszki i bardzo dokładnie umyj całą rybę (nie zapomnij o rozcięciu na brzuchu). Usuń z ryby cały śluz. Możesz do tego użyć świeżego zmywaka. Karpia osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli Twoja tuszka miała głowę, to ją odetnij i usuń oczy. Następnie odetnij płetwę grzbietową (mona też odciąć pozostałe płetwy). Najwygodniej usuwa się je nożyczkami (nożyce do mięsa). Głowę oraz płetwy odłóż do innego przepisu (do ugotowania bulionu zupy rybnej lub do galarety). 

Karp pieczony, 2

Oczyszczonego karpia obsyp solą (płaska łyżeczka) oraz oblej sokiem z cytryny (sok z połowy cytryny). Tuszkę odłóż na 10 minut (nie do lodówki), a następnie przepłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli ryba trzymana była w brytfance, w której będzie się piekł karp, to naczynie również umyj i osusz. 
Karp pieczony, 3

Na dnie wybranego do pieczenia naczynia umieść dwa, cienkie paterki masła. Kolejno wyłóż też całego karpia (aby nie wystawał, skróciłam płetwę ogonową). Górny płat karpia natnij w kilku miejscach po skosie. W nacięciach umieść po połówce plasterka pomarańczy. Pomiędzy nacięciami ułóż resztę masła (polecam cienkie plasterki). Karpia polej drugą połówką cytryny oraz mieszanką miodu i soku, który został z pokrojonej pomarańczy. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem. Po bokach ryby ułóż cienkie plasterki obranej marchewki. 

Porada: Razem z marchewką (lub też zamiast marchewki) można wyłożyć też krążki cebuli oraz całe ząbki czosnku. Aby karp miał bardziej wyrazisty smak, można też posmarować go dodatkowo ulubioną musztardą. 
Karp pieczony, 4

Brytfankę z karpiem przykryj przykrywką i umieść w dobrze nagrzanym piecu. Temperatura w piekarniku powinna wynosić około 220 stopni (pieczenie góra/dół) lub 210 stopni z funkcją termoobiegu. Formę umieść mniej więcej na środkowej półce piekarnika. Po 15 minutach pieczenia zdejmij przykrywkę i zmniejsz moc palnika do 190-200 stopni (z termoobiegiem ustaw 180 stopni). Karpia piecz tak przez następne 25-30 minut. Polecam co jakiś czas polewać karpia od góry zebranym na dnie naczynia sosem.

Po upieczeniu od razu wyjmij naczynie z piekarnika. Jeśli masz gałązki rozmarynu, to lekko je ugnieć płaską stroną noża (można je nawet potraktować wałkiem) i zanurz je w gorącym sosie, który zebrał się obok ryby. Rozmaryn odda do sosu delikatny aromat i olejki. Gorącego karpia przełóż na półmisek i od razu podawaj. 
Karp pieczony, 5

Karp pieczony, 6

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (445 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Karp pieczony

Karp to ryba po którą sięgamy raczej tylko raz w roku, na Święta oraz na Sylwestra. Najpopularniejsza wersja, to karp smażony w dzwonkach. Tak samo często szykowany jest również karp w galarecie z różnymi warzywami. Tym  razem jednak przyszła pora na coś nowego. Karp pieczony w piekarniku to przepyszny pomysł na podanie karpia w całości. Pieczony karp w całości szykuję bardzo prosto. Jest to karp pieczony w całości, jednak bez głowy i płetw oraz oczywiście jest to karp wypatroszony. Jeśli sami obrabiacie karpia na przepis: karp pieczony w piekarniku przepis, to polecam płetwy oraz głowę bez oczu odłożyć do ugotowania zupy rybnej lub też do bulionu, który używa się do galarety. Karp w galarecie to jeden z najpopularniejszych przepisów na danie wigilijne i właśnie do niego można użyć głowy i płetw. Pieczony karp w piekarniku, to mój ulubiony karp pieczony na Wigilię. Karp to ryba o dość słodkim, delikatnym smaku. Kupiona z dobrego źródła smakuje przepysznie i nie powinno być czuć żadnego mułu. Na karp pieczony przepisy są różne, dlatego zalecam szukać swoich smaków. Mój karp pieczony w piekarniku w całości jest dość słodki, ponieważ polewam go sokiem z pomarańczy z odrobiną miodu. Taki karp pieczony przepis zawiera jeszcze odrobinę masła oraz przyprawy. Pieczony karp przepis po udekorowaniu, prezentuje się niesamowicie dobrze. Koniecznie zobacz też inne moje przepisy na potrawy wigilijne