Pstrąg z piekarnika z masłem czosnkowym
Pstrąg z piekarnika z masłem czosnkowym to super przepis na idealną rybę. Dodatkowo polecam świeży szczypior oraz plasterki cytryny/limonki plus frytki.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa
Ryba:
- 4 pstrągi do 250 g każdy np. tęczowe
- opcjonalnie 200 g młodej marchewki
- łyżeczka soli i pieprzu
Masło czosnkowe
- 2 łyżki miękkiego masła
- 4 ząbki czosnku
- pół łyżeczki pieprzu i mielonej gorczycy
Pstrąg z masłem czosnkowym
Jeśli planujesz upiec również marchewki, należy je wcześniej podgotować w osolonej wodzie. Wystarczy 10 minut. Marchew potrzebuje więcej czasu, by się upiec niż ryba.
Ryby opłucz pod zimną wodą. Jeśli nie są patroszone, należy je oczyścić zaczynając zawsze od skrzeli. Nie pa potrzeby usuwania łusek, jednak ja zawsze to robię. Najlepiej usuwać łuski w zlewie napełnionym wodą (wówczas łuski nie "skaczą" w powietrze na całą kuchnię).
Osusz ryby ręcznikiem papierowym. Posól i popieprz. Natnij każdą rybę z jednej strony ostrym nożem. Nacinaj po ukosie w stronę głowy.
Masło czosnkowe
Miękkie masło, pieprz oraz gorczycę i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku wymieszaj razem w małym naczynku. Tutaj znajdziesz mój dokładny przepis na masło czosnkowe.
Brytfankę wysmaruj od środka odrobiną masła czosnkowego. Resztę masła wetknij w nacięcia w rybach. Ryby układaj obok siebie - najlepiej na przemian. W przerwy wetknij marchewki.
Piecz przykryte folią w dobrze nagrzanym piekarniku. U mnie 190 stopni - 30 minut. Na ostatnie 5 minut możesz zdjąć folię.
Jako dodatek idealne będą domowe frytki.
Z czosnkiem polecam też przepis dorada pieczona.
Smacznego!