Łosoś pieczony w cytrusach i miodzie

Łosoś pieczony w cytrusach i miodzie

Filety z łososia pieczone w piekarniku z akcentem z soku z cytrusów i słodkim miodem. To świetny i bardzo prosty przepis na łososia pieczonego w cytrusach. Idealny na świąteczny obiad.. wspaniały na Sylwestra!

- świetny pomysł na szybki obiad
- rozpływający się w ustach smak ryby
- idealnie dobrane dodatki i przyprawy

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 700 gramów dania

Kalorie: 150 w 100 g ryby

Składniki:
  • 700 g filetów łososia z skórką
  • 1 łyżka miodu
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • kilka gałązek rozmarynu
  • pół łyżeczki soli i ćwierć łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki delikatnej oliwy
  • plasterki pomarańczy, limonki, lub cytryny do dekoracji

Propozycja podania: kasza quinoa (komosa ryżowa), oliwki, pomidory, świeże zioła, plasterek cytryny.
Kalorie policzone zostały bez dodatków w postaci kaszy i warzyw. 

Jeśli tylko masz taką możliwość, to polecam zakup łososia z Alaski lub łososia atlantyckiego. Dzikie ryby odżywiają się znacznie lepiej niż ryby hodowlane. Dziko żyjące ryby zjadają plankton oraz inne drobne ryby i nie są karmione paszą z antybiotykami. Mają zatem więcej kwasów tłuszczowych omega-3. Im świeższy łosoś, tym lepiej.

Łosoś pieczony w cytrusach i miodzie, 1

Łosoś pieczony w cytrusach i miodzie

Filety z łososia umyj sprawnie pod zimną, bieżącą wodą o osusz od razu ręcznikiem papierowym. Wiem, że większość osób nie zdejmuje skóry z łososia. Ja jednak lubię ją usunąć przed pieczeniem. Skórę z łososia usuwa się bardzo łatwo. Jest na to kilka sposobów. Tym razem skórę z łuskami wycięłam na płasko, na drewnianej desce i przy użyciu klasycznego noża szefa kuchni. Jeśli jednak masz nóż do filetowania ryb.. skorzystaj z niego. Nóż ma być ostry i dość długi. 

Filet połóż skórą do deski. Złap za koniec i lekko natnij rybę przy samej skórze. Jedną ręką złap za wystającą skórę. Wsuń nóż i przeciągnij nim płasko przy samej skórze, kierując lekko ostrze do deski. Filety z łososia już bez skóry pokrój w poprzek w kawałki szerokości około 4-5 cm.

 

Łosoś pieczony w cytrusach i miodzie, 2

Kawałki łososia posmaruj płynnym miodem i oprósz solą oraz pieprzem. Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki. Plasterki czosnku wyłóż na kawałki ryby. Przygotuj sobie również kilka plasterków limonki i pomarańczy oraz gałązki rozmarynu.
Łosoś pieczony w cytrusach i miodzie, 3

Łosoś jest już gotowy do przeniesienia do naczynia żaroodpornego i pieczenia. Samo przygotowanie ryby nie jest bardzo czasochłonne, wymaga jednak chwili skupienia i zebrania wszystkich potrzebnych składników. Ryba szykowana przed posiłkiem zostawia w kuchni i na dłoniach specyficzny zapach, a i w kuchni trzeba potem posprzątać. 

Możesz przygotować danie do pieczenia znacznie wcześniej i w razie potrzeby tylko przełożyć składniki do naczynia do zapiekania. Zgrzewarka próżniowa FoodSaver została zaprojektowana w taki sposób, by usunąć powietrze ze specjalnie zaprojektowanych worków, pojemników i folii tak, aby żywność zamknięta była w próżni. Poprzez usunięcie powietrza produkty spożywcze zachowują swój smak, kolor i świeżość na dużo dłużej.

Łososia wraz z dodatkami przełożyłam do jednego z woreczków przeznaczonych do pakowania próżniowego. Wystarczy tylko wcisnąć jeden przycisk i gotowe..
Łosoś pieczony w cytrusach i miodzie, 4

Łosoś pieczony w cytrusach i miodzie, 5

Gotowe do pieczenia danie odłożyłam do lodówki na dwa dni, ponieważ tak zaplanowałam sobie posiłki w tygodniu. Woreczek jest szczelnie  zgrzany/zamknięty i zajmuje w lodówce znacznie mniej miejsca niż garnek czy półmisek. Zapach ryby nie roznosi się również po wnętrzu lodówki. 

Zachęcam też do obejrzenia filmu instruktażowego. Zobacz jak korzystać z ze zgrzewarki próżniowej FoodSaver FFS0014X. 

Po dwóch dniach wyjęłam łososia z woreczka i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Rybę skropiłam sokiem z połówki cytryny oraz polałam ją  dwiema łyżkami delikatnej oliwy. Nie robiłam tego przed zamknięciem próżniowym w woreczku, ponieważ razem z powietrzem odsysane są też płyny. 

Łosoś pieczony w cytrusach i miodzie, 6

Naczynie z daniem umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Łososia piecz przez 25 minut z opcją grzania góra/dół. Aby lekko zapiec od góry rybę możesz na kilka ostatnich minut włączyć opcję grillowania od góry. Łososia w miodzie i cytrusach możesz wyjąć z piekarnika i podawać od razu po upieczeniu. 
Łosoś pieczony w cytrusach i miodzie, 7

Łosoś pieczony w cytrusach i miodzie, 8

Łosoś jest idealnie upieczony i wręcz rozpływa się w ustach. Świetnie smakuje ze świeżymi warzywami i kaszą. Możesz go dodatkowo polać sokiem z pomarańczy lub limonki.

Zgrzewarka próżniowa FFS014X odpowiednia jest do każdego rodzaju żywności włącznie z mięsem, warzywami, owocami, sosami, zupami, artykułami suchymi. Ma kompaktowy i ponadczasowy design, dzięki czemu wygląda rewelacyjnie w każdej kuchni. Zgrzewarka jest też kompatybilna ze wszystkimi akcesoriami FoodSaver.
Łosoś pieczony w cytrusach i miodzie, 9

Kilka ciekawostek i faktów o technice pakowania próżniowego FoodSaver® 
- Próżniowe przechowywanie żywności jest zdrowe
- Chroni jedzenie przed bakteriami
- Próżniowe pakowanie redukuje ilość wyrzucanej żywności
- 13% żywności marnuje się przez tradycyjne metody przechowywania
- Próżniowe pakowanie jest oszczędne
- Kup więcej i zamroź mniejsze porcje
- Próżniowe pakowanie utrzymuje żywność dłużej świeżą
- Możesz wydłużyć przechowywanie żywności o rok lub dwa
- Próżniowe pakowanie jest odwracalne
- Po wyjęciu z próżni możesz żywność ponownie włożyć do lodówki, ugotować czy włożyć do mikrofalówki

Święta to czas, kiedy w ciągu kilku dni na naszych stołach pojawia się bardzo dużo jedzenia. Nie wiem, czy znasz ten kawał o Babci lub Mamie, która przed Świętami broni dostępu do pierogów, czy kapusty z grzybami a już na drugi dzień Świąt nakłada Ci na talerz kolejną już porcję mówiąc: "Jedz, bo się zmarnuje" :)

Po Świętach większość jedzenia możesz śmiało zapakować próżniowo i odłożyć do lodówki lub do zamrażalnika.

Łosoś pieczony w cytrusach i miodzie, 10

Łosoś pieczony w cytrusach i miodzie, 11

Od Świąt Bożego Narodzenia do Sylwestra mija tylko kilka dni. Próżniowo spakowane dania świąteczne możesz zatem śmiało wyjąć i podawać nawet po Nowym Roku. Na woreczkach znajduje się biały pasek, który służy do tego, by można było podpisać danie wraz z datą pakowania.
Łosoś pieczony w cytrusach i miodzie, 12

Zgrzewarka próżniowa Food Saver zajmuje mało miejsca i bardzo ładnie wygląda w kuchni. Jest też niezwykle funkcjonalna i pomocna. Polecam to urządzenie.

Wpis powstał we współpracy partnerskiej z marką Food-Saver. 

Średnia 4.9 / 5 (29 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2018-12-19 12:07
fajny przepis, ale czy moge go zrobic jesli mam łososia -dzwonkę ?
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję. Oczywiście 🙂
2018-12-19 12:10
jesli moge zapytać z czym jest podana kasza jakie ma dodatki, bo bardzo apetycznie prezentuje :) 👌
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-19 12:59
To zwykła kasza quinoa z oliwkami i pomidorkami. Wymieszałam dwa kolory komosy ryżowej i stąd taki ciekawy wygląd.
2018-12-20 12:18
o dziekuje Ci Aniu, czy sądzisz ze kasza jeczmienna pęczak by sie nadawała? czarne ziarenka to pieprz, nie ziele ang? oprocz tego posypac mielonym pieprzem czy juz nie trzeba, będę robila to danie na wigilie i boje sie zeby cos nie schrzanic ;) nie widze w przepisie masla..tylko pare łyzek oliwy to wystarcza żeby rybka nie byla sucha? czy łososia mam wczesniej wymoczyc w cebuli i mleku jak to się robi w przyp karpia?.. mam jeszcze inne ryby miruna dorsz czy one sie nadają do takiej wersji przepisu jak ten łosoś?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-20 13:18
Tak, dobór kaszy, czy ryżu to już kwestia upodobań. Tam nie ziela. To kulki całego pieprzu, ale możesz użyć mielonego.. Tylko wtedy nie za dużo tego pieprzu.

Tak, tyle oliwy śmiało wystarczy. Ważne jest bowiem, by ryby nie piec za długo. Łosoś bardzo szybko się dopieka. Możesz użyć masła zamiast oliwy. Łososia nie trzeba wcześniej moczyć w mleku.

Filrt lub polędwica z dorsza będą również idealne pod ten przepis.
2019-01-17 19:54
Robilam dzis, bardzo fajny przepis. Corce 4 latce nie podszedl, zapewne zbyt skomplikoany smak dla dziecka. Czosnek jedynie zmienil kolor na niebieskawy...😂jak tego uniknac? w smaku byl dobry.pozdrawiam Kama
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-18 11:04
Czosnek wybarwia się na zielono i niebiesko pod wpływem powstawania barwników pirolowych, których najwięcej jest w młodym czosnku. To nic złego 👍

Łosoś pieczony w cytrusach i miodzie

Łosoś to pyszna i bardzo zdrowa ryba, którą polecam gorąco. Możesz go piec, gotować, smażyć. Łosoś smażony może być bazą do całego obiadu. Możesz go też dodać do wrapów, kanapek czy sałatek. Tak samo łosoś pieczony. Z łososia można też zrobić tatar lub pastę a nawet rybę po grecku. Łosoś pieczony w miodzie i soku z cytryny jest niezwykle delikatny i pyszny. Polecam go również na świąteczny obiad.  

FoodSaver Zgrzewarka próżniowa FFS014X

Zgrzewarka próżniowa FFS014X pozwala zachować świeżość i wysoką jakość artykułów spożywczych, które nie tracą smaku i zapachu oraz nie wchłaniają innych aromatów. W odróżnieniu od innych sposobów pakowania pozwala na dłuższe przechowywanie produktów spożywczych, a także ochronę przed bakteriami. Odpowiednia do każdego rodzaju żywności włącznie z mięsem, warzywami, owocami, sosami, zupami, artykułami suchymi, itd. FoodSaver FFS014x ma kompaktowy i ponadczasowy design, dzięki czemu wygląda rewelacyjnie w każdej kuchni. Zgrzewarka jest kompatybilna ze wszystkimi akcesoriami FoodSaver. Na śniadanie polecam ryż z mlekiem i rodzynkami. Z łososiem zaś, ale tym razem wędzony na zimno polecam przepis na tortilla z łososiem. Ciasto pomarańczowe to super akcent z cytrusów, ale przy słodkościach.