Łosoś pieczony z cytryną
Filety z łososia pieczone w piekarniku z akcentem z soku z cytrusów i słodkim miodem. To świetny i bardzo prosty przepis na łososia pieczonego w cytrusach. Idealny na świąteczny obiad.. wspaniały na Sylwestra!
- świetny pomysł na szybki obiad
- rozpływający się w ustach smak ryby
- idealnie dobrane dodatki i przyprawy
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 700 gramów dania
Kaloryczność kcal: 150 w 100 g ryby
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 700 g filetów łososia z skórką
- 1 łyżka miodu
- 3 duże ząbki czosnku
- sok z połówki cytryny
- kilka gałązek rozmarynu
- pół łyżeczki soli i ćwierć łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki delikatnej oliwy
- plasterki pomarańczy, limonki, lub cytryny do dekoracji
Propozycja podania: kasza quinoa (komosa ryżowa), oliwki, pomidory, świeże zioła, plasterek cytryny.
Kalorie policzone zostały bez dodatków w postaci kaszy i warzyw.
Jeśli tylko masz taką możliwość, to polecam zakup łososia z Alaski lub łososia atlantyckiego. Dzikie ryby odżywiają się znacznie lepiej niż ryby hodowlane. Dziko żyjące ryby zjadają plankton oraz inne drobne ryby i nie są karmione paszą z antybiotykami. Mają zatem więcej kwasów tłuszczowych omega-3. Im świeższy łosoś, tym lepiej.
Łosoś pieczony w cytrusach i miodzie
Filety z łososia umyj sprawnie pod zimną, bieżącą wodą o osusz od razu ręcznikiem papierowym. Wiem, że większość osób nie zdejmuje skóry z łososia. Ja jednak lubię ją usunąć przed pieczeniem. Skórę z łososia usuwa się bardzo łatwo. Jest na to kilka sposobów. Tym razem skórę z łuskami wycięłam na płasko, na drewnianej desce i przy użyciu klasycznego noża szefa kuchni. Jeśli jednak masz nóż do filetowania ryb.. skorzystaj z niego. Nóż ma być ostry i dość długi.
Filet połóż skórą do deski. Złap za koniec i lekko natnij rybę przy samej skórze. Jedną ręką złap za wystającą skórę. Wsuń nóż i przeciągnij nim płasko przy samej skórze, kierując lekko ostrze do deski. Filety z łososia już bez skóry pokrój w poprzek w kawałki szerokości około 4-5 cm.
Kawałki łososia posmaruj płynnym miodem i oprósz solą oraz pieprzem. Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki. Plasterki czosnku wyłóż na kawałki ryby. Przygotuj sobie również kilka plasterków limonki i pomarańczy oraz gałązki rozmarynu.
Łosoś jest już gotowy do przeniesienia do naczynia żaroodpornego i pieczenia. Samo przygotowanie ryby nie jest bardzo czasochłonne, wymaga jednak chwili skupienia i zebrania wszystkich potrzebnych składników. Ryba szykowana przed posiłkiem zostawia w kuchni i na dłoniach specyficzny zapach, a i w kuchni trzeba potem posprzątać.
Możesz przygotować danie do pieczenia znacznie wcześniej i w razie potrzeby tylko przełożyć składniki do naczynia do zapiekania. Zgrzewarka próżniowa FoodSaver została zaprojektowana w taki sposób, by usunąć powietrze ze specjalnie zaprojektowanych worków, pojemników i folii tak, aby żywność zamknięta była w próżni. Poprzez usunięcie powietrza produkty spożywcze zachowują swój smak, kolor i świeżość na dużo dłużej.
Łososia wraz z dodatkami przełożyłam do jednego z woreczków przeznaczonych do pakowania próżniowego. Wystarczy tylko wcisnąć jeden przycisk i gotowe..
Gotowe do pieczenia danie odłożyłam do lodówki na dwa dni, ponieważ tak zaplanowałam sobie posiłki w tygodniu. Woreczek jest szczelnie zgrzany/zamknięty i zajmuje w lodówce znacznie mniej miejsca niż garnek czy półmisek. Zapach ryby nie roznosi się również po wnętrzu lodówki.
Zachęcam też do obejrzenia filmu instruktażowego. Zobacz jak korzystać z ze zgrzewarki próżniowej FoodSaver FFS0014X.
#video#
Po dwóch dniach wyjęłam łososia z woreczka i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Rybę skropiłam sokiem z połówki cytryny oraz polałam ją dwiema łyżkami delikatnej oliwy. Nie robiłam tego przed zamknięciem próżniowym w woreczku, ponieważ razem z powietrzem odsysane są też płyny.
Naczynie z daniem umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Łososia piecz przez 25 minut z opcją grzania góra/dół. Aby lekko zapiec od góry rybę możesz na kilka ostatnich minut włączyć opcję grillowania od góry. Łososia w miodzie i cytrusach możesz wyjąć z piekarnika i podawać od razu po upieczeniu.
Łosoś jest idealnie upieczony i wręcz rozpływa się w ustach. Świetnie smakuje ze świeżymi warzywami i kaszą. Możesz go dodatkowo polać sokiem z pomarańczy lub limonki.
Zgrzewarka próżniowa FFS014X odpowiednia jest do każdego rodzaju żywności włącznie z mięsem, warzywami, owocami, sosami, zupami, artykułami suchymi. Ma kompaktowy i ponadczasowy design, dzięki czemu wygląda rewelacyjnie w każdej kuchni. Zgrzewarka jest też kompatybilna ze wszystkimi akcesoriami FoodSaver.
Kilka ciekawostek i faktów o technice pakowania próżniowego FoodSaver®
- Próżniowe przechowywanie żywności jest zdrowe
- Chroni jedzenie przed bakteriami
- Próżniowe pakowanie redukuje ilość wyrzucanej żywności
- 13% żywności marnuje się przez tradycyjne metody przechowywania
- Próżniowe pakowanie jest oszczędne
- Kup więcej i zamroź mniejsze porcje
- Próżniowe pakowanie utrzymuje żywność dłużej świeżą
- Możesz wydłużyć przechowywanie żywności o rok lub dwa
- Próżniowe pakowanie jest odwracalne
- Po wyjęciu z próżni możesz żywność ponownie włożyć do lodówki, ugotować czy włożyć do mikrofalówki
Święta to czas, kiedy w ciągu kilku dni na naszych stołach pojawia się bardzo dużo jedzenia. Nie wiem, czy znasz ten kawał o Babci lub Mamie, która przed Świętami broni dostępu do pierogów, czy kapusty z grzybami a już na drugi dzień Świąt nakłada Ci na talerz kolejną już porcję mówiąc: "Jedz, bo się zmarnuje" :)
Po Świętach większość jedzenia możesz śmiało zapakować próżniowo i odłożyć do lodówki lub do zamrażalnika.
Od Świąt Bożego Narodzenia do Sylwestra mija tylko kilka dni. Próżniowo spakowane dania świąteczne możesz zatem śmiało wyjąć i podawać nawet po Nowym Roku. Na woreczkach znajduje się biały pasek, który służy do tego, by można było podpisać danie wraz z datą pakowania.
Zgrzewarka próżniowa Food Saver zajmuje mało miejsca i bardzo ładnie wygląda w kuchni. Jest też niezwykle funkcjonalna i pomocna. Polecam to urządzenie.
Wpis powstał we współpracy partnerskiej z marką Food-Saver.