Pieczony filet z halibuta
Wspaniały przepis na pieczone filety z halibuta. To danie jest bardzo proste do zrobienia, a smakuje wyśmienicie. Halibut pieczony z odrobiną masła, pod plastrem pomidora. Świetny pomysł na bardzo zdrowy obiad!
Jeśli lubisz ryby, to powinien Ci się też spodobać łosoś pieczony z sosem beszamelowym.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 800 gramów dania
Kaloryczność kcal: 110 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 2 filety z halibuta - 700 g
- jeden średni pomidor
- łyżka masła klarowanego
- garść natki pietruszki
- kilka gałązek tymianku
- pół cytryny do skroplenia upieczonej ryby
- przyprawy: pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki pieprzu ziołowego lub cytrynowego
Filety z halibuta są fantastyczne do szykowania szybkich, prostych i zdrowych posiłków. Filet to samo "mięso". Kupujesz piękny płat bez skóry, ości, czy ogona. Tutaj nic się nie marnuje.. wszystko nadaje się do zjedzenia. Filety z halibuta wystarczy przepłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i do dzieła..
Pieczony filet z halibuta
Filety z halibuta przepłucz ostrożnie pod zimną, bieżącą wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Oba filety ułóż obok siebie w naczyniu do zapiekania.
Halibut ma bardzo szlachetne, białe i dość tłuste mięso. Dlatego też nie ma potrzeby używania dużych ilości tłuszczu do upieczenia tej ryby. Łyżkę masła roztop np. w mikrofalówce i delikatnie wysmaruj nim oba filety od góry. Przyda Ci się pędzelek kuchenny - sylikonowy lub z włosiem.
Porada: Zamiast masła klarowanego można też użyć delikatnej oliwy.
Oba filety oprósz solą oraz pieprzem ziołowym lub cytrynowym.
Filety pokryj też grubo siekaną natką pietruszki oraz plastrami obranego pomidora. Na koniec jeszcze gałązki tymianku. Jeśli nie masz świeżego tymianku, to możesz użyć też suszonego.
Piekarnik nagrzej do 220 stopni z opcją grzania góra/dół. Formę z filetami z halibuta umieść na środkowej półce w piekarniku. Filety piecz bez przykrycia przez 20 minut. Na koniec możesz włączyć na chwilę opcję grillowania od góry, ale tylko jeśli chcesz lekko podpiec plastry pomidora.
Upieczone filety z halibuta warto przed podaniem obficie skroplić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Pieczone filety z halibuta można zajadać jako samodzielne danie. Świetnie smakują też z ryżem oraz kaszą perłową. Pamiętaj o tym, by przed podaniem usunąć twarde gałązki tymianku.
Smacznego!