Trufle czekoladowe
Dziecinnie proste.. domowe trufle czekoladowe! Same szykowanie ich sprawi Ci ogromną radość. Takie trufle można też dowolnie obtaczać w różnych słodkościach. Polecam szykować je razem z dziećmi. Zapraszam!
- sprawdzony przepis
- super proste do zrobienia
- wiele dekoracji do obtoczenia trufli
Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny
Liczba porcji: około 30 sztuk
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 100 g gorzkiej czekolady 70% (zazwyczaj jedna tabliczka)
- 70 ml śmietanki 36 %
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki - około 35 g masła
- łyżka likieru amaretto
Trufle czekoladowe
Dekoracja:
kakao, cynamon, wiórki kokosowe, zmielone orzechy, kolorowe posypki, cukier puder...
W rondelku umieść cukier i śmietankę. Zacznij podgrzewać do momentu aż śmietanka się zagotuje. Mieszaj aż cukier się rozpuści.
Zdejmij rondelek z palnika i dodaj czekoladę (najlepiej w kawałkach) oraz masło i likier. Mieszaj do rozpuszczenia i połączenia składników.
Po wystudzeniu wstaw rondelek do lodówki na min. 2 godziny. Ja masę wstawiłam na noc do lodówki i kończyłam je robić rano, następnego dnia.
Masa po schłodzeniu będzie twarda. Przygotuj sobie miseczki z posypkami. Ja miałam wiórki, orzechy włoskie i cynamon.
Łyżeczką wywieraj masę wielkości małego orzecha włoskiego i dalej formuj ją w dłoniach. Kulki obtaczaj w wybranej posypce.
Trufle przed podaniem trzymaj w lodówce. Przechowuj je do 10 dni.
Smacznego!