Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe

Dziecinnie proste.. domowe trufle czekoladowe! Same szykowanie ich sprawi Ci ogromną radość. Takie trufle można też dowolnie obtaczać w różnych słodkościach. Polecam szykować je razem z dziećmi. Zapraszam!

- sprawdzony przepis
- super proste do zrobienia
- wiele dekoracji do obtoczenia trufli

Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny
Ilość porcji: około 30 sztuk

Składniki:
  • 100 g gorzkiej czekolady 70% (zazwyczaj jedna tabliczka)
  • 70 ml śmietanki 36 %
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki - około 35 g masła
  • łyżka likieru amaretto

Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe, 1

Dekoracja:
kakao, cynamon, wiórki kokosowe, zmielone orzechy, kolorowe posypki, cukier puder...

W rondelku umieść cukier i śmietankę. Zacznij podgrzewać do momentu aż śmietanka się zagotuje. Mieszaj aż cukier się rozpuści.

Zdejmij rondelek z palnika i dodaj czekoladę (najlepiej w kawałkach) oraz masło i likier. Mieszaj do rozpuszczenia i połączenia składników.

Po wystudzeniu wstaw rondelek do lodówki na min. 2 godziny. Ja masę wstawiłam na noc do lodówki i kończyłam je robić rano, następnego dnia.

Masa po schłodzeniu będzie twarda. Przygotuj sobie miseczki z posypkami. Ja miałam wiórki, orzechy włoskie i cynamon.

Łyżeczką wywieraj masę wielkości małego orzecha włoskiego i dalej formuj ją w dłoniach. Kulki obtaczaj w wybranej posypce.

Trufle czekoladowe, 2

Trufle czekoladowe, 3

Trufle przed podaniem trzymaj w lodówce. Przechowuj je do 10 dni.
Smacznego!

Średnia 4.4 / 5 (33 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷