Blok czekoladowy z prażonymi orzechami

Blok czekoladowy z prażonymi orzechami

Pyszny blok czekoladowy w wersji miękkiej, truflowej ;-)
Z prażonymi na patelni orzechami laskowymi - rewelacja!

Czas przygotowywania: 20 minut
Czas chłodzenia: minimum 1 h
Ilość: blok 5/10 cm

Składniki:

• pół kostki masła
• 4 łyżki kakao
• 3 łyżki cukru pudru
• szklanka mleka w proszku
• 200 ml śmietanki 30 %
• garść orzechów laskowych

Masło, kakao i cukier puder rozpuść w małym rondelku na niewielkiej mocy palnika. Wystarczy podgrzewać kilka minut. Odstaw do wystudzenia. Do masy kakaowej dodaj mleko w proszku i dobrze wymieszaj.

W tym czasie upraż orzechy laskowe. Umieść je na małej, suchej patelni. Ustaw średnią moc palnika. Drewnianą łyżką przesuwaj orzechy po patelni przez 5-10 minut aż z orzechów zejdzie większość skórki/łuski. Orzechy umieść w misce i mieszaj, by ocierając się o siebie zgubiły resztę suchej skórki. Wybierz orzechy i odłóż na bok.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijaj przez kilka minut przy pomocy miksera. Gdy będzie już sztywna przełóż ją do masy kakaowej i szybko zmiksuj całość na niskich obrotach.

Małe naczynko wyściel np. folią spożywczą. Masę czekoladową przełóż do naczynka. Na wierzchu powtykaj orzechy laskowe. . Możesz też wcześniej wymieszać je z czekoladą.

Miseczkę wstaw do lodówki :-)

blok-czekoladowy-z-prazonymi-orzechami-1

blok-czekoladowy-z-prazonymi-orzechami-2

Blok czekoladowy przechowuj w szklanym naczyniu, w lodówce do 10 dni. Smacznego :-)

Średnia 4.4 / 5 (9 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

La Bonde Vita
2016-11-01 18:31
Wygląda super!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-02 11:22
Dziękuję Aniu :-)
KatarzynaKa
2016-11-01 20:33
Czy muszę ubijać mikserem śmietankę, czy mogę ją po prostu wlać do czekolady?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-02 11:23
Możesz Kasiu, wówczas blok będzie twardszy.
Jud
2016-11-01 21:57
Na pewno rozpływa się w ustach ;)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-02 11:23
:-) Tak
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-11-04 22:45
Istna rozpusta i raj dla podniebienia <3
Katarzyna
2017-08-07 12:07
Można bez mleka w proszku ? Albo czymś zastąpić ?🙈
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-08-07 12:13
Ciężko Kasiu zastąpić tu mleko w proszku.. to kluczowy składnik. Możesz spróbować z mąką kokosową pełnotłustą.
Kaśka
2017-11-29 20:28
Pani przepisy wyglądają cudownie!!! Pewnie tak samo smakują
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-29 20:34
Dziękuję Kasiu i zachęcam do zrobienia bloku czekoladowego. To bardzo prosty i pyszny deser :-)