Blok czekoladowy z prażonymi orzechami

Blok czekoladowy z prażonymi orzechami

Super przepis na blok czekoladowy z orzechami w wersji miękkiej, truflowej. Ten blok czekoladowy szykuję bez herbatników. Jest kremowy, miękki i rozpływający się w ustach. Cudowny deser z mlekiem w proszku. 

Schłodzoną masę można też użyć do zrobienia domowych trufli. W tym przepisie na trufle czekoladowe znajdziesz podpowiedź w czym obtoczyć czekoladowe kulki. Masa przed schłodzeniem może też posłużyć jako krem czekoladowy do przełożenia wafli.

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: 1 godzina
Ilość porcji: blok 5/10 cm

Składniki:
  • pół kostki masła - 100 g
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szklanka mleka w proszku
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • garść orzechów laskowych

Masło, kakao i cukier puder rozpuść w małym rondelku na niewielkiej mocy palnika. Wystarczy podgrzewać kilka minut. Odstaw do wystudzenia. Do masy kakaowej dodaj mleko w proszku i dobrze wymieszaj.

W tym czasie upraż orzechy laskowe. Umieść je na małej, suchej patelni. Ustaw średnią moc palnika. Drewnianą łyżką przesuwaj orzechy po patelni przez 5-10 minut aż z orzechów zejdzie większość skórki/łuski. Orzechy umieść w misce i mieszaj, by ocierając się o siebie zgubiły resztę suchej skórki. Wybierz orzechy i odłóż na bok.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijaj przez kilka minut przy pomocy miksera. Gdy będzie już sztywna przełóż ją do masy kakaowej i szybko zmiksuj całość na niskich obrotach.

Małe naczynko wyściel np. folią spożywczą. Masę czekoladową przełóż do naczynka. Na wierzchu powtykaj orzechy laskowe. . Możesz też wcześniej wymieszać je z czekoladą.

Miseczkę wstaw do lodówki.

Blok czekoladowy z prażonymi orzechami, 1

Blok czekoladowy z prażonymi orzechami, 2

Blok czekoladowy przechowuj w szklanym naczyniu, w lodówce do 10 dni.
Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (14 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

La Bonde Vita
2016-11-01 18:31
Wygląda super!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-02 11:22
Dziękuję Aniu :-)
KatarzynaKa
2016-11-01 20:33
Czy muszę ubijać mikserem śmietankę, czy mogę ją po prostu wlać do czekolady?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-02 11:23
Możesz Kasiu, wówczas blok będzie twardszy.
Jud
2016-11-01 21:57
Na pewno rozpływa się w ustach ;)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-02 11:23
:-) Tak
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-11-04 22:45
Istna rozpusta i raj dla podniebienia <3
Katarzyna
2017-08-07 12:07
Można bez mleka w proszku ? Albo czymś zastąpić ?🙈
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-08-07 12:13
Ciężko Kasiu zastąpić tu mleko w proszku.. to kluczowy składnik. Możesz spróbować z mąką kokosową pełnotłustą.
Kaśka
2017-11-29 20:28
Pani przepisy wyglądają cudownie!!! Pewnie tak samo smakują
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-29 20:34
Dziękuję Kasiu i zachęcam do zrobienia bloku czekoladowego. To bardzo prosty i pyszny deser :-)

Blok czekoladowy z orzechami

Ten blok czekoladowy przygotowałam z myślą o dzieciach, które bardzo lubią miękkie desery. Niewielka ilość składników oraz proste wykonanie to podstawa. Dzieci uwielbiają prażone orzechy, dlatego też w tym bloku czekoladowym nie trzeba ich szukać, ponieważ jest ich sporo. W wersji truflowej, czeli miękkiej taki blok czekoladowy z orzechami jest bardzo uniwersalnym deserem. Można go jeść jako samodzielny deser. Można też uformować z masy kulki i zrobić pyszne trufle. Wystarczy obtoczyć je w wiórkach kokosowych, porażonych i pokruszonych orzechach, kuleczkach z czekolady, cukrowej posypce..

Blok czekoladowy z mlekiem w proszku

Mleko w proszku, to wspomnienie dzieciństwa. Prawie każdy podjadał je łyżkami. Dodanie mleka w proszku do masy czekoladowej nadaje jej super śmietankowego smaku oraz sprawia, że deser robi się bardziej delikatny i subtelny w smaku. Jeśli lubisz desery, to polecam Ci też moje przepisy na proste domowe desery