Blok czekoladowy z orzechami

Blok czekoladowy z orzechami

Super przepis na blok czekoladowy z orzechami w wersji miękkiej, truflowej. Ten blok czekoladowy szykuję bez herbatników. Jest kremowy, miękki i rozpływający się w ustach. Cudowny deser z mlekiem w proszku. 

Schłodzoną masę można też użyć do zrobienia domowych trufli. W tym przepisie na trufle czekoladowe znajdziesz podpowiedź w czym obtoczyć czekoladowe kulki. Masa przed schłodzeniem może też posłużyć jako krem czekoladowy do przełożenia wafli.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: 1 godzina
Ilość porcji: blok 5/10 cm

Składniki:
  • pół kostki masła - 100 g
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szklanka mleka w proszku
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • garść orzechów laskowych

Masło, kakao i cukier puder rozpuść w małym rondelku na niewielkiej mocy palnika. Wystarczy podgrzewać kilka minut. Odstaw do wystudzenia. Do masy kakaowej dodaj mleko w proszku i dobrze wymieszaj.

W tym czasie upraż orzechy laskowe. Umieść je na małej, suchej patelni. Ustaw średnią moc palnika. Drewnianą łyżką przesuwaj orzechy po patelni przez 5-10 minut aż z orzechów zejdzie większość skórki/łuski. Orzechy umieść w misce i mieszaj, by ocierając się o siebie zgubiły resztę suchej skórki. Wybierz orzechy i odłóż na bok.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijaj przez kilka minut przy pomocy miksera. Gdy będzie już sztywna przełóż ją do masy kakaowej i szybko zmiksuj całość na niskich obrotach.

Małe naczynko wyściel np. folią spożywczą. Masę czekoladową przełóż do naczynka. Na wierzchu powtykaj orzechy laskowe. . Możesz też wcześniej wymieszać je z czekoladą.

Miseczkę wstaw do lodówki.

Blok czekoladowy z orzechami, 1

Blok czekoladowy z orzechami, 2

Blok czekoladowy przechowuj w szklanym naczyniu, w lodówce do 10 dni.

Koniecznie zobacz też mój przepis na tradycyjny blok czekoladowy

Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (72 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Blok czekoladowy z orzechami

Ten blok czekoladowy przygotowałam z myślą o dzieciach, które bardzo lubią miękkie desery. Niewielka ilość składników oraz proste wykonanie to podstawa. Dzieci uwielbiają prażone orzechy, dlatego też w tym bloku czekoladowym nie trzeba ich szukać, ponieważ jest ich sporo. W wersji truflowej, czeli miękkiej taki blok czekoladowy z orzechami jest bardzo uniwersalnym deserem. Można go jeść jako samodzielny deser. Można też uformować z masy kulki i zrobić pyszne trufle. Wystarczy obtoczyć je w wiórkach kokosowych, porażonych i pokruszonych orzechach, kuleczkach z czekolady, cukrowej posypce..

Miękki blok czekoladowy z mlekiem w proszku

Mleko w proszku, to wspomnienie dzieciństwa. Prawie każdy podjadał je łyżkami. Dodanie mleka w proszku do masy czekoladowej nadaje jej super śmietankowego smaku oraz sprawia, że deser robi się bardziej delikatny i subtelny w smaku. Jeśli lubisz desery, to polecam Ci też moje przepisy na proste domowe desery. Polecam tez wypróbuj mój pomysł na czekoladowe batoniki z amarantusa.