Blok czekoladowy z orzechami
Super przepis na blok czekoladowy z orzechami w wersji miękkiej, truflowej. Ten blok czekoladowy szykuję bez herbatników. Jest kremowy, miękki i rozpływający się w ustach. Cudowny deser z mlekiem w proszku.
Schłodzoną masę można też użyć do zrobienia domowych trufli. W tym przepisie na trufle czekoladowe znajdziesz podpowiedź w czym obtoczyć czekoladowe kulki. Masa przed schłodzeniem może też posłużyć jako krem czekoladowy do przełożenia wafli.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: 1 godzina
Liczba porcji: blok 5/10 cm
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- pół kostki masła - 100 g
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- szklanka mleka w proszku
- 200 ml śmietanki 30 %
- garść orzechów laskowych
Masło, kakao i cukier puder rozpuść w małym rondelku na niewielkiej mocy palnika. Wystarczy podgrzewać kilka minut. Odstaw do wystudzenia. Do masy kakaowej dodaj mleko w proszku i dobrze wymieszaj.
W tym czasie upraż orzechy laskowe. Umieść je na małej, suchej patelni. Ustaw średnią moc palnika. Drewnianą łyżką przesuwaj orzechy po patelni przez 5-10 minut aż z orzechów zejdzie większość skórki/łuski. Orzechy umieść w misce i mieszaj, by ocierając się o siebie zgubiły resztę suchej skórki. Wybierz orzechy i odłóż na bok.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijaj przez kilka minut przy pomocy miksera. Gdy będzie już sztywna przełóż ją do masy kakaowej i szybko zmiksuj całość na niskich obrotach.
Małe naczynko wyściel np. folią spożywczą. Masę czekoladową przełóż do naczynka. Na wierzchu powtykaj orzechy laskowe. . Możesz też wcześniej wymieszać je z czekoladą.
Miseczkę wstaw do lodówki.
Blok czekoladowy przechowuj w szklanym naczyniu, w lodówce do 10 dni.
Koniecznie zobacz też mój przepis na tradycyjny blok czekoladowy.
Smacznego.