Deser z mascarpone
Aksamitny, kremowy.. przepyszny i bardzo prosty deser z bitej śmietany i serka mascarpone. Krem z mascarpone wystarczy udekorować sezonowymi owocami i rozkosz dla podniebienia gwarantowana.
Zdecydowałam się na truskawki, ponieważ w środku lata pojawiają się one po raz ostatni, są jednak najsłodsze. Poza tym truskawki to królowe owoców zwiastujących lato. Tego kremu możesz również użyć do przełożenia tortu, czy też do tarty z owocami.
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 6 pucharków
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 300 g śmietanki 30 %
- 200 g serka mascarpone
- 3 pełne łyżki cukru pudru
- dowolne owoce sezonowe
Dobrze schłodzoną śmietankę umieść w wysokim naczyniu i miksuj 2 minuty mikserem stopniowo zwiększając jego obroty.
Deser z serkiem mascarpone
Gdy śmietanka zrobi się gęsta dodawaj cukier puder (po 1 łyżce co 30 sekund). Krem miksuj jeszcze minutę i dodaj serek mascarpone - również schłodzony.
Całość miksuj jeszcze chwilę na małych obrotach. Krem podziel na porcje i udekoruj wybranymi owocami.
Smacznego.