Deser mleczna pianka

Deser mleczna pianka

Lekki, puszysty, niesamowicie smaczny i uzależniające deser bez pieczenia.

Ilość porcji: około 20 kostek 5 x 5 cm

Składniki:
• 4 białka jajek
• 0,5 szklanki cukru pudru
• 2 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki żelatyny w proszku
• 20 ml wody

na spód: biszkopty, herbatniki lub czekolada

Polewa czekoladowa:
• 30 g masła - 2 łyżki
• 15 g cukru pudru - 2 płaskie łyżki
• 2 łyżki kakao
• 3 łyżki kremówki 30-36 %

Żelatynę namocz w 20 ml wody w małym garnuszku/rondelku. Podgrzewaj lekko do całkowitego rozpuszczenia żelatyny co chwila mieszając płyn. Nie gotuj! Odstaw do ostygnięcia.

Przygotuj blachę (np. 30 x 30 cm)- najlepiej taką z odpinanym dnem - i wyłóż jej dno biszkoptami lub herbatnikami. Nie trzeba niczym smarować blachy.

Białka ubijaj w suchej misce mikserem na najwyższych obrotach. Gdy będą już lekko sztywne zacznij dodawać cukier puder. Ubijaj, aż białka będą świecące i całkiem sztywne. Do białek wlej ostudzoną żelatynę oraz sok z cytryny. Szybko wymieszaj mikserem na małych obrotach. Przelej masę do blachy i wstaw całość do lodówki do stężenia na minimum dwie godziny.

Do zrobienia śmietankowej polewy czekoladowej przygotuj mały rondelek. Umieść w nim masło, kakao i cukier. Podgrzewaj na małej mocy palnika do rozpuszczenia masła ciągle mieszając. Po dwóch minutach dodaj śmietankę. Zamieszaj do całkowitego połączenia składników. Odstaw do ostudzenia.

Uwaga: Deser lepiej polać czekoladą każde z osobna, już pokrojone na kawałki. Jeśli wylejesz polewę na cały blok, to podczas krojenia czekolada z góry pozostawi smugi na białej piance.

deser-mleczna-pianka-1

Smacznego :-)

Średnia 3.9 / 5 (11 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
blonde & brunette
2016-01-05 12:39
MMM ale wygląda pysznie! Dodajemy do naszej listy na cheatmeal ;)
user pic
CharmingGinger
2016-01-06 12:38
Ależ mam teraz smaka na ptasie mleczko. A tu święto i wszystko zamknięte :)
user pic
Dola
2016-01-07 11:52
Cudowności!!!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-01-07 16:54
Dziękuję i polecam sprawdzony przepis :-)
user pic
Artur
2016-01-07 17:58
Przepyszne i bajecznie proste do zrobienia. Jestem właśnie po ich wykonaniu i przyznam, że pomimo moich niezbyt dużych umiejętności wyszły wspaniałe :) Nie takie ładne jak Twoje, ale smaczne :) Dziękuję i pozdrawiam!
user pic
Marzena
2016-01-07 21:39
Wygląda obłędnie :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-01-08 14:57
Tak też smakuje.. a raczej.. smakowało..
user pic
by Lil
2016-01-08 02:50
Na widok tego ptasiego to aż ślinka mi cieknie :) chyba pokuszę się o spróbowanie tego wypieku :P
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-01-08 14:57
Koniecznie!
user pic
kasia
2016-01-08 23:34
Nie sądziłam ze to jest takie proste. Koniecznie ten przepis wypróbuję i na pralinki tez:-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-01-09 13:07
Daj znać jak Ci smakowały.
user pic
Gajor
2017-06-01 21:27
Wyglada smakowcie
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-03 09:20
Dziękuję i polecam zrobić :-)
user pic
Daria Diering-Kurdyk
2017-08-02 12:53
Pyszności! :)
user pic
asia
2017-10-10 13:29
czy zamiast żelatyny może być agar?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-10 13:55
Nie robiłam Asiu, ale myślę, że tak.
user pic
Ewa
2017-10-14 16:42
Dosc dobre ale dałam chyba za dużą blaszkę 35/25 bo nie wyszło takie wysokie no i biszkopty takie suche moze trzeba by było je trochę namoczyc
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-14 17:08
Faktycznie Ewo, blaszka spora. To trochę zależy od biszkoptów. Jeśli deser poleży minimum 2 godziny, to biszkopty zmiękną same.
user pic
Ulka
2017-10-16 21:24
A ja dopiero teraz znalazłam ten fajny przepis i zaraz będę robić. Ponieważ mieszakm w Stanach i trudno o dobre słodycze a zwłaszcza o ptasie mleczko ,to dopiero radosc bedzie w domu.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-16 21:26
Ulu.. obiecaj, że dodasz zdjęcie :-)