Deser mleczna pianka

Deser mleczna pianka

Lekki, puszysty, niesamowicie smaczny i uzależniające deser bez pieczenia.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny
Ilość porcji: 20 kostek 5 x 5 cm

Składniki

  • 4 białka jajek
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki żelatyny w proszku
  • 20 ml wody

Na spód

  • biszkopty, herbatniki lub czekolada

Polewa czekoladowa

  • 30 g masła - 2 łyżki
  • 15 g cukru pudru - 2 płaskie łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki kremówki 30-36 %

Żelatynę namocz w 20 ml wody w małym garnuszku/rondelku. Podgrzewaj lekko do całkowitego rozpuszczenia żelatyny co chwila mieszając płyn. Nie gotuj! Odstaw do ostygnięcia.

Przygotuj blachę (np. 30 x 30 cm)- najlepiej taką z odpinanym dnem - i wyłóż jej dno biszkoptami lub herbatnikami. Nie trzeba niczym smarować blachy.

Białka ubijaj w suchej misce mikserem na najwyższych obrotach. Gdy będą już lekko sztywne zacznij dodawać cukier puder. Ubijaj, aż białka będą świecące i całkiem sztywne. Do białek wlej ostudzoną żelatynę oraz sok z cytryny. Szybko wymieszaj mikserem na małych obrotach. Przelej masę do blachy i wstaw całość do lodówki do stężenia na minimum dwie godziny.

Do zrobienia śmietankowej polewy czekoladowej przygotuj mały rondelek. Umieść w nim masło, kakao i cukier. Podgrzewaj na małej mocy palnika do rozpuszczenia masła ciągle mieszając. Po dwóch minutach dodaj śmietankę. Zamieszaj do całkowitego połączenia składników. Odstaw do ostudzenia.

Uwaga: Deser lepiej polać czekoladą każde z osobna, już pokrojone na kawałki. Jeśli wylejesz polewę na cały blok, to podczas krojenia czekolada z góry pozostawi smugi na białej piance.

Deser mleczna pianka, 1

Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (29 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷