Deser mleczna pianka
Lekki, puszysty, niesamowicie smaczny i uzależniające deser bez pieczenia.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny
Liczba porcji: 20 kostek 5 x 5 cm
Składniki
- 4 białka jajek
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki żelatyny w proszku
- 20 ml wody
Na spód
- biszkopty, herbatniki lub czekolada
Polewa czekoladowa
- 30 g masła - 2 łyżki
- 15 g cukru pudru - 2 płaskie łyżki
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki kremówki 30-36 %
Żelatynę namocz w 20 ml wody w małym garnuszku/rondelku. Podgrzewaj lekko do całkowitego rozpuszczenia żelatyny co chwila mieszając płyn. Nie gotuj! Odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj blachę (np. 30 x 30 cm)- najlepiej taką z odpinanym dnem - i wyłóż jej dno biszkoptami lub herbatnikami. Nie trzeba niczym smarować blachy.
Białka ubijaj w suchej misce mikserem na najwyższych obrotach. Gdy będą już lekko sztywne zacznij dodawać cukier puder. Ubijaj, aż białka będą świecące i całkiem sztywne. Do białek wlej ostudzoną żelatynę oraz sok z cytryny. Szybko wymieszaj mikserem na małych obrotach. Przelej masę do blachy i wstaw całość do lodówki do stężenia na minimum dwie godziny.
Do zrobienia śmietankowej polewy czekoladowej przygotuj mały rondelek. Umieść w nim masło, kakao i cukier. Podgrzewaj na małej mocy palnika do rozpuszczenia masła ciągle mieszając. Po dwóch minutach dodaj śmietankę. Zamieszaj do całkowitego połączenia składników. Odstaw do ostudzenia.
Uwaga: Deser lepiej polać czekoladą każde z osobna, już pokrojone na kawałki. Jeśli wylejesz polewę na cały blok, to podczas krojenia czekolada z góry pozostawi smugi na białej piance.
Smacznego :-)