Jak zrobić krem budyniowy?

Jak zrobić krem budyniowy?

Przedstawiam mój najprostszy krem budyniowy z dodatkiem masła. Z kilku składników możesz wyczarować pyszny, puszysty krem uniwersalny do deserów. 

Kremem budyniowym możesz przełożyć biszkopt do tortu. Krem możesz wycisnąć na babeczki, czy też użyć go jako jeden ze składników tarty z owocami

Domowy krem budyniowy sprawdzi się również jako nadzienie do rurek, przełożenie wafli, czy też baza pod desery z pucharków. 

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: około 700 g masy

Składniki:
  • kostka masła - 200 g
  • 2 budynie bez cukru- proszek 2 x 40 g
  • 2 szklanki mleka - 500 ml
  • 2 łyżki cukru

Potrzebujesz również: dobry mikser, rondelek i trzepaczkę do mieszania budyniu, woreczek foliowy (do przykrycia budyniu po ugotowaniu), dwie miski

MASŁO - Użyj dobrej jakości masła o zawartości tłuszczu minimum 83%. Masło wyjmij wcześniej z lodówki. Możesz je dodatkowo pokroić w kostkę, by szybciej zmiękło. Nie podgrzewaj go. Masło powinno naturalnie zmięknąć. Nie zostawiaj go również na słońcu. Po 1-2 godzinach powinno być już miękkie, ale nie rozpływające się. Przy dotknięciu palcem czy łyżką powinno się bez oporu odkształcać. 

jak-zrobic-krem-budyniowy-1

BUDYŃ
W tej najprostszej wersji użyjemy 2 saszetek proszku budyniowego o wadze około 40 gramów każda. Wybierz budyń bez cukru - smak śmietankowy lub waniliowy. Do rondelka wlej 1,5 szklanki mleka (najlepiej pełnotłustego) oraz dwie łyżki cukru. Zostaw pół szklanki mleka na wymieszanie go z proszkiem budyniowym.

Mleko z cukrem doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika do minimum i wlej dobrze wymieszany proszek budyniowy z mlekiem. Od razu zacznij mieszać budyń. Możesz trochę zwiększyć moc palnika. Budyń mieszać krótko, ale energicznie. Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć. Nie mieszaj go za długo. Tylko tyle, by otrzymać odpowiednią konsystencję.

Budyń odstaw do przestudzenia przekrywając go wcześniej kawałkiem folii (ja używam do tego woreczków śniadaniowych). Absolutnie nie odkładaj go do lodówki. Zarówno budyń, jak i masło powinny mieć tę samą temperaturę. Budyń powinien się naturalnie przestudzić. 

jak-zrobic-krem-budyniowy-2

Łączenie składników
Do niedużej, ale wysokiej miski przełóż masło. Ubijaj je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Bardzo ważne jest, by cierpliwie ubijać masło czekając na właściwą konsystencję. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj całkowicie przestudzony budyń (powinien być bardzo gęsty, wręcz sztywny). Po każdej łyżce miksuj masę do całkowitego jej połączenia. Uważaj, by nie ubijać jej też za długo.

Krem budyniowy należy trzymać w lodówce, gdzie już po maksymalnie 2 godzinach osiągnie ostateczną, sztywniejszą konsystencję. Jeśli więc szykujesz tort, czy też będziesz wyciskać krem na babeczki należy to zrobić od razu po przygotowaniu kremu.

jak-zrobic-krem-budyniowy-3

Czemu masa budyniowa się zważyła? 
- zimne masło
- rozpuszczone masło
- rzadki budyń
- za długie ubijanie masy
- za krótkie ubijanie masła
- nieświeże skłądniki
- "nieprawdziwe" masło
- budyń z lodówki
To najczęstsze przyczyny wżenia się masy budyniowej. 

Zapraszam po przepis na ciasto bez pieczenia 3 Bit z użyciem tej właśnie masy budyniowej :-)

jak-zrobic-krem-budyniowy-4
Powodzenia i smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (13 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
GC
2017-10-23 16:50
Proszę powiedzieć czy do masy budyniowej można dodać spirytus. Kiedyś jadłam taki tort u koleżanki. Był to najpyszniejszy tort jaki jadłam w życiu. Przekładany ciastem kakaowym i białym. Tak samo krem był czekoladowy i jasny. Mam pytanie czy nie zważy się krem. Nie wiem też czy tylko biszkopt był nasączony.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-23 19:39
Tak, do masy budyniowej można dodać spirytus. Należy go wlać (do 50 ml) już na koniec i wmieszać delikatnie w masę.
user pic
Kasia
2017-10-23 22:59
Dobry wpis. Ja nie bardzo się lubię z masa budyniowa, a teraz wreszcie chyba wiem dlaczego... :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-24 10:55
Dziękuję bardzo Kasiu. Starałam się bardzo dokładnie opisać cały proces tworzenia kremu budyniowego. :-)
user pic
Candy Pandas
2017-10-24 12:11
U nas w domu też się tak robi masę budyniową :)
user pic
Aneta
2017-11-11 12:48
Co zrobić jak w masie są grudki? Nie próbowałam budyniu wcześniej. Da się jakoś tą masę uratować?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-12 03:02
Anetko, delikatnie przetrzyj budyń przez sitko, rozetrzeć łyżką, czy dodać odrobinę ciepłego mleka.