Jak zrobić krem budyniowy?

Jak zrobić krem budyniowy?

Przedstawiam mój najprostszy krem budyniowy z dodatkiem masła. Z kilku składników możesz wyczarować pyszny, puszysty krem uniwersalny do deserów. Masa budyniowa z budyniu w proszku wychodzi przepyszna.

Kremem budyniowym możesz przełożyć biszkopt do tortu. Krem możesz wycisnąć na babeczki, czy też użyć go jako jeden ze składników tarty z owocami. Domowy krem budyniowy sprawdzi się również jako nadzienie do rurek, przełożenie wafli, czy też baza pod desery z pucharków. Zdecydowanie najlepszy krem budyniowy do domowej karpatki

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 1 godzina
Ilość porcji: około 700 g masy

Składniki:
  • kostka masła - 200 g
  • 2 budynie bez cukru - proszek 2 x 40 g
  • 2 szklanki mleka - 500 ml
  • 2 łyżki cukru

Potrzebujesz również: dobry mikser, rondelek i trzepaczkę do mieszania budyniu, woreczek foliowy (do przykrycia budyniu po ugotowaniu), dwie miski

Użyj dobrej jakości masła o zawartości tłuszczu. Masło wyjmij wcześniej z lodówki. Możesz je dodatkowo pokroić w kostkę, by szybciej zmiękło. Nie podgrzewaj go. Masło powinno naturalnie zmięknąć. Nie zostawiaj go również na słońcu. Po 1-2 godzinach powinno być już miękkie, ale nie rozpływające się. Przy dotknięciu palcem, czy łyżką powinno się bez oporu odkształcać. 
Jak zrobić krem budyniowy?, 1

W tej najprostszej wersji użyjemy 2 saszetek proszku budyniowego o wadze około 40 gramów każda. Wybierz budyń bez cukru - smak śmietankowy lub waniliowy. Do rondelka wlej 1,5 szklanki mleka (najlepiej pełnotłustego) oraz dwie łyżki cukru. Zostaw pół szklanki mleka na wymieszanie go z proszkiem budyniowym.

Mleko z cukrem doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika do minimum i wlej dobrze wymieszany proszek budyniowy z mlekiem. Od razu zacznij mieszać budyń. Możesz trochę zwiększyć moc palnika. Budyń mieszać krótko, ale energicznie. Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć. Nie mieszaj go za długo. Tylko tyle, by otrzymać odpowiednią konsystencję.

Budyń odstaw do przestudzenia przekrywając go wcześniej kawałkiem folii (ja używam do tego woreczków śniadaniowych). Absolutnie nie odkładaj go do lodówki. Zarówno budyń, jak i masło powinny mieć tę samą temperaturę. Budyń powinien się naturalnie przestudzić. 
Jak zrobić krem budyniowy?, 2

Do niedużej, ale wysokiej miski przełóż masło. Ubijaj je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Bardzo ważne jest, by cierpliwie ubijać masło czekając na właściwą konsystencję. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj całkowicie przestudzony budyń (powinien być bardzo gęsty, wręcz sztywny). Po każdej łyżce miksuj masę do całkowitego jej połączenia. Uważaj, by nie ubijać jej też za długo.

Krem budyniowy należy trzymać w lodówce, gdzie już po maksymalnie 2 godzinach osiągnie ostateczną, sztywniejszą konsystencję. Jeśli więc szykujesz tort, czy też będziesz wyciskać krem na babeczki należy to zrobić od razu po przygotowaniu kremu.
Jak zrobić krem budyniowy?, 3

Czemu masa budyniowa się zwarzyła?  
- zimne masło
- rozpuszczone masło
- rzadki budyń
- za długie ubijanie masy
- za krótkie ubijanie masła
- nieświeże składniki
- "nieprawdziwe" masło
- budyń z lodówki
To najczęstsze przyczyny wrzenia się masy budyniowej. 

Zapraszam po przepis na ciasto bez pieczenia 3 Bit z użyciem tej właśnie masy budyniowej.
Jak zrobić krem budyniowy?, 4

Tego kremu używam również do przepisu na karpatkę z kremem budyniowym.
Jak zrobić krem budyniowy?, 5

Smacznego.

Średnia 4.5 / 5 (119 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/18545

Komentarze

2017-10-23 16:50
Proszę powiedzieć czy do masy budyniowej można dodać spirytus. Kiedyś jadłam taki tort u koleżanki. Był to najpyszniejszy tort jaki jadłam w życiu. Przekładany ciastem kakaowym i białym. Tak samo krem był czekoladowy i jasny. Mam pytanie czy nie zważy się krem. Nie wiem też czy tylko biszkopt był nasączony.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-23 19:39
Tak, do masy budyniowej można dodać spirytus. Należy go wlać (do 50 ml) już na koniec i wmieszać delikatnie w masę.
2017-10-23 22:59
Dobry wpis.
Ja nie bardzo się lubię z masa budyniowa, a teraz wreszcie chyba wiem dlaczego...
:)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-24 10:55
Dziękuję bardzo Kasiu. Starałam się bardzo dokładnie opisać cały proces tworzenia kremu budyniowego. :-)
2017-10-24 12:11
U nas w domu też się tak robi masę budyniową :)
2017-11-11 12:48
Co zrobić jak w masie są grudki? Nie próbowałam budyniu wcześniej. Da się jakoś tą masę uratować?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-12 03:02
Anetko, delikatnie przetrzyj budyń przez sitko, rozetrzeć łyżką, czy dodać odrobinę ciepłego mleka.
2018-01-19 08:04
Pisze się "warzy, zwarzyło", od słowa "war, wrzątek". "Ważyć" pochodzi od "wagi". Tak więc, gdy pisze pani, że krem się zważył, oznacza to, że wskoczył na wagę i sprawdził, jaki jest ciężki :).
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-19 09:20
Dziękuję. Faktycznie był błąd. Słownik automatycznie poprawia "błędy" . ✔️
2018-02-22 13:22
To blog j polskiego? Bo sue pogubilam🍨
2018-08-28 00:26
@As
Zwrzone to też inaczej zepsute.
2018-03-16 11:47
Czy mogę dodać biała czekoladę ?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-16 13:03
Ja nie dodawałam, ale gdybyś chciała na koniec odrobinę jej wmieszać to pamiętaj, by miała taką samą temperaturę jak krem. Rozpuszczona biała czekolada - przestudzona.
2018-03-17 09:08
Dzień dobry czy można zrobić taką masę na budyniu czekoladowym?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-17 11:22
A wiesz, że nigdy nie robiłam..
2018-03-21 14:27
A jak z barwnikiem spożywczym?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-21 17:45
Barwnik spożywczy można dodać do mleka w trakcie gotowania budyniu.
2018-04-08 16:44
A dlaczego nie gotujesz sama budyniu? To bardzo proste a krem jest 100 razy lepszy z domowym budyniem!
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-09 09:06
Gotuję 🙂 Pokazuję różne sposoby robienia kremów. Taki z domowego budyniu również się u mnie pojawi👍
2018-04-10 22:29
A można zamienić budyń z paczki na domowy budyń zrobiony z 500ml mleka?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-11 10:32
Oczywiście, że tak👍
2018-04-28 19:56
Czy tyle kremu wystarczy na pokrycie tortu dookoła?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-28 20:30
Z tej porcji wychodzi około 700 gramów masy, więc na obłożenie dookoła średniego tortu śmiało starczy.
2018-04-28 19:58
A i czy można zamienić masło na margarynę?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-28 20:30
Można.. jednak zawsze polecam masło. Krem będzie smaczniejszy.
2018-04-28 20:02
Lub po prostu ile go wychodzi?
2018-06-11 14:25
Ja ostatnio zrobiłam z budyniu malinowego, dałam szklankę mleka więcej, bo za pierwszym razem wyszło mi za gęste, wmieszałam w krem pestki z dwóch granatów i ten przepis to porcja wystarczająca na biszkopt z 6 jajek. Polecam, bo i pyszne i jak wygląda... :)
I jedna rada: albo kupić budyń znanej marki albo zrobić budyń samemu/samej :)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-11 19:38
Tak Kasiu.. masz rację. Dobry proszek budyniowy lub budyń domowy to podstawa udanego kremu budyniowego + równe temperatury mas.
2018-08-20 08:09
Czy z tej porcji wystarczy kremu na przełożenie tortu, na boki i dekoracje?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-20 09:39
Do przełożenia tak.. na boki i górę? To zależy od wielkości tortu. 🙂
2018-08-21 13:59
Średnica 23cm. Tylko na boki bo na górę chcę dac opłatek i tylko przyzdobic w około z rękawa do zdobienia😌
2018-08-29 16:53
Aniu, czy do tego kremu można dodać nutellę?

Chodzi mi o to aby uzyskać krem o smaku nutelli (jadłam ciasto z cukierni, nazywało się Kinder bueno, ale wszystkie przepisy na to ciasto z internetu niczym nie przypominają tego ciasta które jadlam.) Pragnę je odtworzyć ale nie wiem jak zrobić krem. Smakował nutella, połączenie czekolady i lekkiej nuty orzechowej. Jednocześnie chciałabym by był zwarty, bo chcę nim przełożyć tort, więc pomyślałam że ten budyniowy się nada. Proszę o radę..! 😍
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-29 19:36
Możesz spróbować wmieszać Nutellę w gotowy już krem. Dwie rady: obie masy muszą mieć tę samą temperaturę. Nutellę polecam miksować chwilę przed wmieszaniem w krem budyniowy (lżejszy i puszysty krem Nutella szybciej połączy się z kremem budyniowym).
2018-09-16 09:09
A z mleka kokosowego tez można go zrobić ?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-16 10:34
Bardzo trudno, ponieważ bardzo dużo zależy od samego "mleka" kokosowego. Powinno być białe i gęste. Czasem kupuję mleko i jest szare. Takie nadaje się tylko do dań wytrawnych. Może spróbuj tego kremu kokosowego ?
2018-09-18 12:23
Zrobilam kiedyś krem budyniowy tak "na oko" z masla i budyniu śmietankowego - byl pycha. Po jakims czasie chciałam zrobic z budyniem malinowym i musiałam ja wyrzicic. Zrobilam cos zle, czy nie powinnam brac budyniu smakowego?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-18 13:45
Nie robiłam nigdy kremu budyniowego z budyniem z kwaskami, więc nie wiem.

Domowy krem budyniowy

Krem budyniowy zrobiony własnoręcznie jest najpyszniejszym i najlepszym rozwiązaniem. Taki pyszny krem można wykorzystać do udekorowania karpatki, czy babeczek. Jeśli chcesz wykorzystać swój krem budyniowy do tarty można go wykonać z klasycznego śmietankowego budyniu. Jeśli robisz tartę czekoladową, to polecam zrobić domowy krem budyniowy używając budyniu o smaku czekolady, bądź do proszku śmietankowego dodać odrobinę kakao. To też najlepszy krem budyniowy do karpatki!

Krem budyniowy z gotowego budyniu

Używając gotowego proszku budyniowego można w prosty i szybki sposób wyczarować pyszny i puszysty krem. Najważniejsze jest wówczas dobre ubicie miękkiego masła i ugotowanie gładkiego budyniu. Jeśli lubisz piec i szykować pyszne desery, to polecam Ci spróbować innych moich przepisów na ciasta i torty. Jeśli lubisz kremówki, to koniecznie zobacz jak zrobić najlepszą karpatkę z kremem budyniowym