Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Krem budyniowy

Krem budyniowy

Przedstawiam mój najprostszy krem budyniowy z dodatkiem masła. Z kilku składników możesz wyczarować pyszny, puszysty krem uniwersalny do deserów, tortów, ciast oraz domowych tart. To idealna masa budyniowa!

- bez dodatku żółtek
- idealny nawet do tortów i tart
- krem budyniowy z budyniu w proszku

Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 1 godzina
Liczba porcji: około 700 g masy

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • kostka masła - 200 g
  • 2 budynie bez cukru - jedno opakowanie o wadze do 40 g
  • 2 szklanki mleka - 500 ml (można dać do 200 ml więcej)
  • 2 łyżki cukru - lub więcej

Masa budyniowa

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mój przepis zawiera tylko dwie łyżki cukru. Krem wychodzi tylko lekko słodki. Jeśli więc wolisz słodsze kremy to możesz śmiało podwoić ilość cukru. Krem wychodzi gęsty. Jeśli więc wolisz luźniejszą i łatwiejszą w przygotowaniu masę, to możesz śmiało dać nawet do 200 ml więcej mleka. 

Aby przygotować krem budyniowy potrzebujesz również: dobry mikser, rondelek i trzepaczkę do mieszania budyniu, woreczek foliowy (do przykrycia budyniu po ugotowaniu), dwie miski.

Krem budyniowy, 1

Krem budyniowy

Użyj dobrej jakości masła o zawartości tłuszczu. Masło wyjmij wcześniej z lodówki. Możesz je dodatkowo pokroić w kostkę, by szybciej zmiękło. Nie podgrzewaj go. Masło powinno naturalnie zmięknąć. Nie zostawiaj go również na słońcu. Po 1-2 godzinach powinno być już miękkie, ale nie rozpływające się. Przy dotknięciu palcem, czy łyżką powinno się bez oporu odkształcać.

Krem budyniowy, 2

W tej najprostszej wersji użyjemy 2 saszetek proszku budyniowego o wadze do 40 gramów każda. Wybierz budyń bez cukru - smak śmietankowy lub waniliowy. Do rondelka wlej 1,5 szklanki mleka (najlepiej pełnotłustego) oraz dwie łyżki cukru (aby krem był słodszy możesz podwoić ilość cukru, ponieważ z dwóch łyżek wychodzi bardzo delikatny w smaku). Zostaw pół szklanki mleka na wymieszanie go z proszkiem budyniowym.

Z 500 ml mleka budyń jest bardzo gęsty, jednak prawidłowo ugotowany uda się idealnie. Możesz jednak dać o 100-200 ml więcej mleka. Zwróć też uwagę na to ile waży opakowanie budyniu, z którego korzystasz. 

Mleko z cukrem doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika do minimum i wlej dobrze wymieszany proszek budyniowy z mlekiem. Od razu zacznij mieszać budyń. Możesz trochę zwiększyć moc palnika. Budyń mieszać krótko, ale energicznie. Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć. Nie mieszaj go za długo. Tylko tyle, by otrzymać odpowiednią konsystencję.

Budyń odstaw do przestudzenia przykrywając go wcześniej kawałkiem folii (ja używam do tego woreczków śniadaniowych). Absolutnie nie odkładaj go do lodówki. Zarówno budyń, jak i masło powinny mieć tę samą temperaturę. Budyń powinien się naturalnie przestudzić. 

Krem budyniowy, 3

Do niedużej, ale wysokiej miski przełóż masło. Ubijaj je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Bardzo ważne jest, by cierpliwie ubijać masło czekając na właściwą konsystencję. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj całkowicie przestudzony budyń (powinien być bardzo gęsty, wręcz sztywny). Po każdej łyżce miksuj masę do całkowitego jej połączenia. Uważaj, by nie ubijać jej też za długo.

Krem budyniowy należy trzymać w lodówce, gdzie już po maksymalnie 2 godzinach osiągnie ostateczną, sztywniejszą konsystencję. Jeśli więc szykujesz tort, czy też będziesz wyciskać krem na babeczki należy to zrobić od razu po przygotowaniu kremu.
Krem budyniowy, 4

Czemu masa budyniowa się zwarzyła? Oto najczęstsze powody: zimne masło, rozpuszczone masło, rzadki budyń, za długie lub za krótkie ubijanie masy, nieświeże składniki, budyń z lodówki, użycie masła z dodatkami. 

Porada: Jeśli chcesz przygotować swój kem budyniowy na bazie domowego budyniu, to zapraszam po mój przepis na prawdziwy budyń na żółtkach. 
Krem budyniowy, 5

Zapraszam po przepis na ciasto bez pieczenia 3 Bit z użyciem tej właśnie masy budyniowej.
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (3103 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Krem budyniowy

Krem budyniowy zrobiony własnoręcznie jest najpyszniejszym i najlepszym rozwiązaniem. Taki pyszny krem można wykorzystać do udekorowania karpatki, czy babeczek. Jeśli chcesz wykorzystać swój krem budyniowy do tarty można go wykonać z klasycznego śmietankowego budyniu. Jeśli robisz tartę czekoladową, to polecam zrobić domowy krem budyniowy używając budyniu o smaku czekolady, bądź do proszku śmietankowego dodać odrobinę kakao. To też najlepszy krem budyniowy do tortu. Polecam Ci przy okazji mój przepis na ciasto czekoladowe. Moj krem budyniowy idealnie sprawdzi się też jako nadzienie do takich słodkości jak ptysie. Napoleonka to super pyszne ciasto kruche oraz idealny krem budyniowy. Gorąco polecam ten przepis. 

Krem budyniowy do tortów

Używając gotowego proszku budyniowego można w prosty i szybki sposób wyczarować pyszny i puszysty krem. Najważniejsze jest wówczas dobre ubicie miękkiego masła i ugotowanie gładkiego budyniu. Jeśli lubisz piec i szykować pyszne desery, to polecam Ci spróbować innych moich przepisów na ciasta i torty. Jeśli lubisz kremówki, to koniecznie zobacz jak zrobić najlepszą karpatkę z kremem budyniowym. Mój krem budyniowy przepis z którym każdy sobie poradzi. Jest to bowiem krem budyniowy z gotowego budyniu. To nawet świetny krem budyniowy do ciasta. Koniecznie zobacz też mój super przepis na domowy budyń

Masa budyniowa

Krem budyniowy, czy to szykowany z gotowych budyni z proszku z dodatkiem masła, czy też masa budyniowa zrobiona na bazie domowego budyniu z żółtkami, to to samo co krem budyniowy do tortów, tart, ciast i deserów.