Polędwiczki w sosie z pieczarkami

Polędwiczki w sosie z pieczarkami

Przepis na pyszną i delikatną polędwiczkę wieprzową w sosie śmietanowym z pieczarkami. Dzięki musztardzie sos jest lekko kwaśny , zaś rozmaryn cudownie łączy ze sobą smak mięsa i pieczarek. 

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 4-6

Składniki:
  • duża polędwiczka wieprzowa - około 350 g
  • 500 g pieczarek
  • 3 gałązki rozmarynu - lub łyżka suszu
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy lub masła klarowanego
  • 2 łyżki musztardy
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

Propozycja podania: komosa ryżowa, świeża kolendra oraz chilli.

Polędwiczkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i oczyść. Pokrój ją w poprzek włókien na plasterki grubości 1 cm. Obsyp solą i pieprzem. Nagrzej patelnię i wlej olej lub dodaj masło. Obsmażaj plasterki mięsa na sporej mocy palnika - po 30 sekund z każdej strony. Zdejmuj na talerz. Przykryj go drugim talerzem lub folią.

Na tej samej patelni smaż obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Po 10 minutach wlej śmietankę wymieszaną z musztardą - użyłam delikatnej musztardy delikatesowej. Dodaj również całe gałązki rozmarynu oraz czosnek wyciśnięty przez praskę i gotuj całość chwilę. Na patelni umieść również plasterki polędwiczki - razem z sosem. Delikatnie wymieszaj całość. Po 2 minutach wyłącz. Przed podaniem usuń gałązki rozmarynu. 

Polędwiczki w sosie z pieczarkami, 1

Polędwiczki w sosie z pieczarkami, 2


Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (12 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2017-08-01 14:14
Talerz pełen pyszności :D
Reklama
2017-08-25 20:48
To mięsko i rozmaryn bardzo dobrze się komponują, ale jeszcze nie dodawałam do tego połączenia grzybów. Muszę wypróbować. Pyszna propozycja.