Polędwiczka w sosie pieczarkowym
Przepis na pyszne i delikatne polędwiczki w sosie pieczarkowym na bazie śmietany. Dzięki musztardzie sos jest lekko kwaśny, zaś rozmaryn cudownie łączy ze sobą smak mięsa i pieczarek.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 4-6
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- duża polędwiczka wieprzowa - około 350 g
- 500 g pieczarek
- 3 gałązki rozmarynu - lub łyżka suszu
- 200 g śmietanki 30 %
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy lub masła klarowanego
- 2 łyżki musztardy
- po pół łyżeczki soli i pieprzu
Propozycja podania: komosa ryżowa, świeża kolendra oraz chilli.
Polędwiczka z pieczarkami
Polędwiczkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i oczyść. Pokrój ją w poprzek włókien na plasterki grubości 1 cm. Obsyp solą i pieprzem. Nagrzej patelnię i wlej olej lub dodaj masło. Obsmażaj plasterki mięsa na sporej mocy palnika - po 30 sekund z każdej strony. Zdejmuj na talerz. Przykryj go drugim talerzem lub folią.
Na tej samej patelni smaż obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Po 10 minutach wlej śmietankę wymieszaną z musztardą - użyłam delikatnej musztardy delikatesowej. Dodaj również całe gałązki rozmarynu oraz czosnek wyciśnięty przez praskę i gotuj całość chwilę. Na patelni umieść również plasterki polędwiczki - razem z sosem. Delikatnie wymieszaj całość. Po 2 minutach wyłącz. Przed podaniem usuń gałązki rozmarynu.
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
Wypróbuj też mój przepis na polędwiczki z kurczaka przygotowane w formie kotlecików. Będą Ci smakować także moje delikatne polędwiczki w sosie grzybowym.
Smacznego!