Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Polędwiczka w sosie pieczarkowym

Polędwiczka w sosie pieczarkowym

Przepis na pyszne i delikatne polędwiczki w sosie pieczarkowym na bazie śmietany. Dzięki musztardzie sos jest lekko kwaśny, zaś rozmaryn cudownie łączy ze sobą smak mięsa i pieczarek. 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 4-6

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • duża polędwiczka wieprzowa - około 350 g
  • 500 g pieczarek
  • 3 gałązki rozmarynu - lub łyżka suszu
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy lub masła klarowanego
  • 2 łyżki musztardy
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

Propozycja podania: komosa ryżowa, świeża kolendra oraz chilli.

Polędwiczka z pieczarkami

Polędwiczkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i oczyść. Pokrój ją w poprzek włókien na plasterki grubości 1 cm. Obsyp solą i pieprzem. Nagrzej patelnię i wlej olej lub dodaj masło. Obsmażaj plasterki mięsa na sporej mocy palnika - po 30 sekund z każdej strony. Zdejmuj na talerz. Przykryj go drugim talerzem lub folią.

Na tej samej patelni smaż obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Po 10 minutach wlej śmietankę wymieszaną z musztardą - użyłam delikatnej musztardy delikatesowej. Dodaj również całe gałązki rozmarynu oraz czosnek wyciśnięty przez praskę i gotuj całość chwilę. Na patelni umieść również plasterki polędwiczki - razem z sosem. Delikatnie wymieszaj całość. Po 2 minutach wyłącz. Przed podaniem usuń gałązki rozmarynu. 

Polędwiczka w sosie pieczarkowym, 1

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami

Polędwiczka w sosie pieczarkowym, 2


Wypróbuj też mój przepis na polędwiczki z kurczaka przygotowane w formie kotlecików. Będą Ci smakować także moje delikatne polędwiczki w sosie grzybowym.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (942 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania