Proste polędwiczki w sosie z czerwonego wina
Delikatne mięso z polędwicy wieprzowej w aksamitnym winnym sosie.. Wspaniała baza pod pyszny obiad.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 1 minuta
Liczba porcji: 4-6
Składniki
- 2 oczyszczone polędwiczki wieprzowe
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- czubata łyżka mąki
- 300 ml wody
- 6 łyżek masła klarowanego
- 5 łyżek sosu sojowego
- łyżka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Oczyszczone polędwiczki pokrój w cienkie plasterki w poprzek włókien. Nagrzej patelnię, dodaj dwie łyżki masła klarowanego. Kładź kawałki mięsa i podsmażaj 30 sekund z obu stron. Zdejmuj na talerz. Dokładaj masło po każdej partii, by użyć go łącznie 6 łyżek.
Do pozostałego na patelni masła i sosu po polędwiczkach dodaj wino i wodę. Zmniejsz moc palnika. Dodaj przyprawy i sos sojowy. Przez sitko dodaj mąkę cały czas mieszając sos drewnianą łyżką.
Mięso włóż ponownie na patelnię, zamieszaj i duś całość pod przykryciem przez 5 minut.
Podawaj z puree ziemniaczanym, kopytkami, pyzami..
Lubisz takie winne sosy?