Proste polędwiczki w sosie z czerwonego wina

Proste polędwiczki w sosie z czerwonego wina

Delikatne mięso z polędwicy wieprzowej w aksamitnym winnym sosie.. Wspaniała baza pod pyszny obiad.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 1 minuta
Ilość porcji: 4-6

Składniki:
  • 2 oczyszczone polędwiczki wieprzowe
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • czubata łyżka mąki
  • 300 ml wody
  • 6 łyżek masła klarowanego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • łyżka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego

Oczyszczone polędwiczki pokrój w cienkie plasterki w poprzek włókien. Nagrzej patelnię, dodaj dwie łyżki masła klarowanego. Kładź kawałki mięsa i podsmażaj 30 sekund z obu stron. Zdejmuj na talerz. Dokładaj masło po każdej partii, by użyć go łącznie 6 łyżek.

Do pozostałego na patelni masła i sosu po polędwiczkach dodaj wino i wodę. Zmniejsz moc palnika. Dodaj przyprawy i sos sojowy. Przez sitko dodaj mąkę cały czas mieszając sos drewnianą łyżką.

Mięso włóż ponownie na patelnię, zamieszaj i duś całość pod przykryciem przez 5 minut.


Proste polędwiczki w sosie z czerwonego wina, 1


Proste polędwiczki w sosie z czerwonego wina, 2

 


Podawaj z puree ziemniaczanym, kopytkami, pyzami..

Lubisz takie winne sosy?


 

 

Średnia 4.7 / 5 (70 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷