Pierś z kurczaka z warzywami
Bardzo dobre i szybkie danie jednogarnkowe. Taka jest pierś z kurczaka z warzywami. To kolorowe i proste do zrobienia danie idealne dla całej rodziny. Kurczak z warzywami to bardzo uniwersalny posiłek.
Filet z kurczaka z warzywami z dodatkiem ziemniaków lub ulubionej kaszy będzie super na obiad. Polecam też upiec to danie na grillu. Wystarczy składniki umieścić na metalowej tacce lub w dedykowanym do grilla naczyniu.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa
Składniki na kawałki kurczaka
- duża pierś z kurczaka - 600 g
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu i słodkiej papryki
Pozostałe składniki
- 1 duża czerwona papryka
- pół dużej cebuli
- 3 laski selera naciowego
- 10 pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki oliwy
- zioła: 2 łyżki ziół prowansalskich, gałązka rozmarynu, kilka gałązek tymianku
Kurczak pieczony z warzywami
Takie soczyste kawałki z kurczaka z warzywami można przygotować łącznie w niecałą godzinę. Bardzo kolorowe, zdrowe i pyszne danie zachwyci każdego domownika i gościa.
Jak zrobić pierś z kurczaka pieczoną z warzywami:
Całą pierś z kurczaka (dwa filety) umyj pod zimną, bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Oczyść mięso z chrząstek i włókien i pokrój w kawałki wielkości około 2-3 cm. Mięso umieść w misce. Dodaj czosnek przepuszczony przez praskę oraz sól, pieprz i słodką paprykę. Wszystko razem wymieszaj dłońmi, by kawałki czosnku i przypraw oblepiły mięso
Mięso przechodzi przyprawami, więc można się zabrać za warzywa. Umyj dużą paprykę. Możesz tez użyć pół papryki żółtej lub zielonej. Potrzebujesz też trzech pałek selera naciowego, który można też zastąpić cukinią. Pół sporej cebuli lub 4 dymki oraz 10 małych pomidorków - truskawkowych, koktajlowych. Może być to też mieszanka pomidorków żółtych i czerwonych. Gałązka świeżego rozmarynu oraz kilka gałązek tymianku nadadzą daniu super aromatu.
Cebulkę pokrój w piórka lub paski. Pokrój również paprykę oraz seler naciowy. Pomidorki zostaw w całości. Nie szatkuj też ziół. Będzie Ci później łatwiej wyjąć je w całości z naczynia z gotowym daniem.
W jednej, dużej misce umieść razem warzywa i mięso, oprócz tymianku i rozmarynu. Wlej oliwę i dodaj zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz dodatkowo dodać jeszcze pół łyżeczki soli.
Dobrze wymieszane składniki przełóż do sporego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż gałązki z ziołami.
Naczynie z kurczakiem i warzywami umieść w piekarniku nagrzanym do 240 stopni. Środkowa półka z opcją grzania góra/dół. Naczynia niczym nie przykrywaj. Całość piecz do 40 minut. Po upieczeniu możesz wyjąć gałązki z ziołami. Rozmaryn wyrzuć. Jeśli tymianek nie zanurzył się w sosie, to możesz zetrzeć ususzone listki do naczynia. Twardą gałązkę wyrzuć.
Myślę, że przepis na rybę po grecku - ryba po grecku - jest również takim danie, które można podać bez żadnych dodatków.
Smacznego.