Pierniczki nadziewane

Pierniczki nadziewane

Pierniczki nadziewane powidłami lub marmoladą to piękne, proste i pyszne świąteczne łakocie dla każdego. Przepis krok po kroku pomoże Ci stworzyć idealne pierniczki.

- najprostsze ciasto na pierniczki
- super sposób na nadziewanie pierników
- są idealne miękkie od razu po upieczeniu

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia pierniczków: 10 minut
Liczba porcji: 27 sporych pierniczków

Kaloryczność kcal: 83 w 1 pierniczku
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • 50 g masła - 1/4 kostki o wadze 200 g
  • 160 g płynnego miodu - około 1/3 szklanki
  • 2 czubate łyżki cukru pudru - 40 g
  • 2 łyżki dobrej przyprawy do piernika - do 20 g
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kakao - około 5 g
  • 1 duże jajko
  • 80 g powideł śliwkowych lub marmolady

Pierniczki nadziewane

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: około 10-12 minut 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności pierników nie uwzględniłam lukru. Zanim zaczniesz szykować pierniczki z marmoladą, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Pierniczki nadziewane, 1

Pierniczki nadziewane, 2

Pierniczki nadziewane przepis

W jednej misce umieść razem: 320 gramów mąki pszennej np. tortowej lub luksusowej, czyli dwie szklanki mąki; 40 gramów cukru pudru, czyli dwie czubate łyżki; jedną łyżeczkę sody oczyszczonej; 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika (użyłam ze swojego przepisu); łyżeczkę klasycznego kakao, czyli do 5 gramów. Całość wymieszaj dokładnie. 

Porada: Jeśli nie możesz lub nie chcesz dodawać kakao, to sprawdzi się też rozpuszczalna kawa zbożowa inka lub kawa rozpuszczalna.

Pierniczki nadziewane, 3

Do suchych składników wlej 160 gramów płynnego miodu, czyli około 1/3 szklanki miodu (u mnie akacjowy). Wybierz nie za gęsty miód. Wbij też jedno duże jajko. Dodaj 50 gramów miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła.
Pierniczki nadziewane, 4

Całość wyrabiaj na gładkie i jednolite ciasto. Z podanej ilości składników powinno wyjść idealnie plastyczne. Jeśli jednak zapowiada się, że Twoje ciasto będzie mocno zbite, to dodaj odrobinę zimnej wody lub jajko przepiórcze. Kule ciasta zawiń w przezroczystą folię spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto będzie bardziej zwarte i mniej klejące. 
Pierniczki nadziewane, 5

Schłodzone ciasto wyłóż na oprószony mąką blat/stolnicę. Ja swoje ciasto dzielę na dwa kawałki, by łatwiej mi było rozwałkowywać ciasto na placek o grubości około 2 mm (nie cieńsze). Przy pomocy wykrawaczki wycinam kształty. U mnie są to serca wielkości około 6 cm. Na środek połowy wykrojonych serduszek wykładam pół łyżeczki powideł śliwkowych. Brzegi pierniczka z powidłami smaruję odrobiną wody. Na takiego pierniczka kładę wykrojone serduszko bez powideł. Serduszko kładę idealnie równo na te z powidłami. Krawędzie delikatnie łączę dodatkowo palcami. Warto wziąć takiego pierniczka do ręki i ostrożnie zlepiać brzegi, a na koniec wygładzić je spodem małej łyżeczki. Dzięki temu pierniczki będą wyglądały idealnie i nic z nich nie wypłynie. 

W trakcie formowania pierniczków zalecam zacząć już nagrzewać piekarnik do temperatury 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. 

Porada: Powidła śliwkowe można zamienić na dżem z czarnej porzeczki lub też dżem jagodowy. Bardzo dobrze sprawdzą się też twardsze powidła np. z pigwy. Pierniczki można też nadziewać marcepanem. Polecam mój przepis na domowy marcepan
Pierniczki nadziewane, 6

Pierniczki nadziewane, 7

W taki sposób przygotuj sobie wszystkie pierniczki nadziewane. U mnie było to łącznie 27 pierniczków w kształcie serduszek. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wycięte pierniczki układaj obok siebie na blaszce. Między pierniczkami zachować spore odstępy, ponieważ pierniczki nadziewane mocno rosną w piekarniku. 
Pierniczki nadziewane, 8

Każdą partię pierniczków piecz na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do1 80 stopni. Pierniczki piecz maksymalnie do 12 minut. Po upieczeniu można je od razu wyjmować z piekarnika i ostrożnie układać na kratce do studzenia wypieków. 
Pierniczki nadziewane, 9

Przestudzone pierniczki nadziewane powinny wyjść idealnie miękkie. Można je zajadać bez dodatków lub też oblać czekoladą, czy też posmarować lukrem i obsypać ulubionymi cukrowymi posypkami. 
Pierniczki nadziewane, 10

Pierniczki nadziewane, 11

Jeśli pierniczki nadziewane nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia, to po przestudzeniu i ewentualnym udekorowaniu należy zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie w zwykłą torbę lub woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku lub w szafce kuchennej. Lepiej jednak umieścić je w specjalnym pudełku do przechowywania wypieków/puszce. Świeżość zachowają przynajmniej przez tydzień, a może i dłużej.
Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (121 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Pierniczki nadziewane

Pierniczki piekę już w listopadzie, a nawet i wcześniej jeśli mam na nie ochotę. Zawsze mam bowiem zapas przyprawy do piernika domowej roboty. Miód oraz pozostałe składniki też są w spiżarce i w lodówce. Na moim Blogu Kulinarnym znajdziesz zarówno pierniczki bez glutenu, jak i takie klasyczne. Pierniczki alpejskie i chrupiące. Mój przepis na piernika już któryś rok z kolei robi furorę na Święta. Ciasteczka półksiężyce to tak jak nadziewane pierniczki coś pysznego i wyjątkowego do podjadania. Przepięknym i pysznym ciastem jest też seromak na kruchym spodzie, który gorąco każdemu polecam. Można tak jednak wymieniać i wymieniać, więc lepiej skupić się na przepisie na te pyszne piwniczki z marmoladą lub z powidłami śliwkowymi. Domowe pierniczki z nadzieniem to wypiek, który uwielbiają nie tylko dzieci. Na pierniczki nadziewane przepis jest tak prosty, a pierniczki tak pyszne, że każdy dorosły się na nie skusi. 

Pierniki nadziewane

Moje nadziewane pierniczki szykuję z najprostszego przepisu. Tak naprawdę pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi można też upiec dokładnie tak samo, jak pierniczki klasyczne. Tutaj jednak postanowiłam ułatwić trochę pracę, ponieważ samo składanie pierniczków nadziewanych jest trochę pracochłonne. Zatem ciasto na pierniczki szykujemy błyskawiczni, a poświęcamy czas na lepienie pierniczków nadziewanych. Uważam, że jest to układ idealny. Moje puszyste pierniczki nadziewane marmoladą można piec i od razu zajadać. Jeśli tylko przygotujecie wszystko idealnie i krok po kroku z przepisem, to gwarantuję, że pierniki nadziewane będą miękkie od razu po upieczeniu, oraz tak samo mięciutkie w kolejne dni. Swoje pierniczki nadziewane szykowałam z domowymi powidłami śliwkowymi z dodatkiem cynamonu. Bardzo lubię je piec z marmoladą z pigwy lub z marmoladą wieloowocową. Idealnie sklepione wyglądają przepięknie. Pierniczki nadziewane można po przestudzeniu polać czekoladą lub też posmarować lukrem i obsypać cukrowymi posypkami. Zapraszam po przepis na idealne pierniczki nadziewane.