Pierniczki bez miodu

Pierniczki bez miodu

Pierniczki bez miodu to niesamowicie pyszne i bardzo proste w przygotowaniu pierniczki, które nie twardnieją po upieczeniu. To przepis idealny dla miłośników przypraw korzennych. 

- idealnie gładkie ciasto na pierniczki
- pozostają miękkie nawet po przestudzeniu
- dokładne proporcje składników i pełny opis wykonania

Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia ciasta: 2 godziny
Czas pieczenia ciastek: 12 minut
Liczba porcji: 78 pierniczków

Kaloryczność kcal: 57 w 1 pierniczku

Składniki:
  • 4 szklanki mąki pszennej Szymanowskiej typ. 480 - 640 g
  • 200 g prawdziwego masła - klasyczna kostka
  • 200 g cukru pudru - niecała szklanka
  • 2 średniej wielkości jajka - do 115 g po rozbiciu
  • 90 g śmietany kwaśnej 12 lub 18 % - około 3 pełne łyżki
  • 30 g przyprawy do piernika - około 3 łyżki
  • 15 g kakao - około 2 łyżki
  • 2 płaskie łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
  • łyżeczka dowolnego aromatu, np. rumowy lub waniliowy
  • spora szczypta soli

Pierniki bez miodu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: około 12 minut.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności pierników nie uwzględniłam lukru oraz cukrowych ozdób. Zanim zaczniesz szykować pierniczki bez miodu, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Pierniczki bez miodu, 1

Pierniczki bez miodu przepis

W jednej misce umieść razem: 640 gramów mąki pszennej uniwersalnej lub Szymanowskiej typ. 480; 200 gramów cukru pudru (najlepiej przesianego, by nie było grudek); 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej; 3 łyżki przyprawy do piernika (użyłam ze swojego przepisu); 2 łyżki kakao oraz sporą szczyptę soli. Całość wymieszaj dokładnie np. przy pomocy rózgi kuchennej. 

Porady: Jeśli kupujesz gotową przyprawę do piernika, to wybieraj taką, która nie ma w składzie: cukru, mąki, kakao. Sodę można zastąpić proszkiem do pieczenia lub tez dać jedną łyżeczkę proszku i jedną sody. Jeśli nie możesz lub nie chcesz dodawać kakao, to sprawdzi się też rozpuszczalna kawa zbożowa inka lub klasyczna kawa rozpuszczalna. 

Pierniczki bez miodu, 2

W misce z wymieszanymi sypkimi składnikami umieść 90 gramów śmietany kwaśnej 12 % lub 18 %. Wbij też dwa nie za duże jajka (u mnie było to łącznie 115 gramów po rozbiciu). Na koniec dodaj też 200 gramów roztopionego i przestudzonego masła. Dla smaku i aromatu warto wlać odrobinę, czyli około jednej łyżeczki ulubionego aromatu, czy też olejku do wypieków. Polecam rumowy oraz waniliowy. Całość wyrabiaj na gładkie i jednolite ciasto. Z podanej ilości składników ciasto powinno wyjść idealnie plastyczne. Jeśli jednak zapowiada się, że Twoje ciasto będzie mocno zbite, to dodaj odrobinę zimnej wody lub kwaśnej śmietany. 
Pierniczki bez miodu, 3

Kulę ciasta zawiń w przezroczystą folię spożywczą i odłóż do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie ciasto będzie bardziej zwarte i mniej klejące.
Pierniczki bez miodu, 4

Schłodzone ciasto wyłóż na oprószony mąką blat/stolnicę. Ja swoje ciasto dzielę na dwa kawałki, by łatwiej mi było rozwałkowywać ciasto na placek o grubości około 2 mm. Przy pomocy wykrawaczki wycinam kształty. U mnie są to serca wielkości około 5,5 cm. 

W trakcie formowania pierniczków zalecam zacząć nagrzewać piekarnik do temperatury 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Z termoobiegiem ustaw o 10 stopni mniej. 

Pierniczki bez miodu, 5

Po wycięciu pierwszych pierniczków zagniataj resztki ciasta, dodawaj kawałek świeżego i ponownie wałkuj na placek. Wycinaj kolejną porcję pierniczków. W ten sposób wykorzystaj całe ciasto. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wycięte pierniczki bez miodu układaj obok siebie na blaszce. Między pierniczkami zachowaj spore odstępy, ponieważ rosną one jeszcze w piekarniku. U mnie wyszło łącznie 78 pierniczków.

Tak więc każdą partię pierniczków piecz na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pierniczki piecz około 12 minut. Po upieczeniu można je od razu wyjmować z piekarnika i ostrożnie układać na kratce do studzenia wypieków. Pierniczki bez miodu, od razu po upieczeniu, będą zapewne bardzo delikatne i kruche. Po przestudzeniu ich struktura będzie już stabilniejsza. 

Porada: Jeśli nie będziesz ich piec za długo, to pierniczki będą miękkie nawet po całkowitym przestudzeniu.

Pierniczki bez miodu, 6

Pierniczki bez miodu, 7

Przestudzone pierniczki powinny wyjść idealnie miękkie. Można je zajadać bez dodatków lub też oblać czekoladą, czy też posmarować lukrem i obsypać ulubionymi cukrowymi posypkami. Jeśli pierniczki bez miodu nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia, to po przestudzeniu i ewentualnym udekorowaniu należy zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie w zwykłą torbę, woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku lub w szafce kuchennej. Lepiej jednak umieścić je w specjalnym pudełku do przechowywania wypieków/puszce. Świeżość zachowają przynajmniej przez tydzień, a może i dłużej.
Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (106 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Pierniki bez miodu

Bardzo lubię piec pierniczki i moje najbardziej klasyczne pierniczki należą do moich ulubionych. Uwielbiam jednak eksperymentować ze składnikami oraz z przyprawami. Mój przepis na pierniki bez miodu powstał również dlatego, że wielu moich Czytelników pisało do mnie w sprawie takiego właśnie przepisu na szybkie pierniczki bez miodu. Niektórzy albo nie przepadają, albo nie używają miodu lub też są na niego uczuleni. Przepisy na pierniki bez miodu zapewne znajdziecie nie tylko u mnie. Jednak mój przepis na pierniczki bez miodu należy to tych najprostszych i naprawdę szybkich w przygotowaniu. To kruche pierniczki bez miodu, które wychodzą mięciutkie i puszyste dzięki temu, że w składnikach jest też śmietana. Jeśli szukasz pod hasłem: pierniczki bez miodu sprawdzony przepis lub też: prosty przepis na pierniczki bez miodu, top zapraszam do mnie. Zapewne różne są przepisy na pierniczki bez miodu, ale te są przepyszne. Pierniczki bez miodu piekę zawsze z prawdziwym masłem. Takie są najlepsze. Zapraszam też po inne inspiracje na super ciasteczka na Święta. Koniecznie zobacz też przepis na sernik piernikowy

Pierniczki bez miodu

Na pierniczki bez miodu przepis jest super ciekawy. Możesz je upiec i z sodą i z proszkiem do pieczenia. Ten prosty przepis na pierniki bez miodu można też upiec tak, że jedną łyżeczkę dajesz sody, a jedną proszku do pieczenia. Na moje pierniki bez miodu przepis jest taki, że śmiało można je szykować razem z dziećmi. Jeśli zatem chcesz zobaczyć jak zrobić pierniki bez miodu, top zaprasza do pieczenia. Pierniki bez miodu czekają na to, by je upiec. Przy okazji zapraszam też po inne ciekawe, jesienne i zimowe przepisy na pyszne słodkości. Napoleonka tradycyjna jest śliczna i pyszna. Ciekawy jest też kopiec kreta. Zawsze niezwodne Tiramisu również należy do tych ulubionych.