Półksiężyce
Półksiężyce waniliowe to tradycyjne austriackie ciasteczka Vanillekipferl, które piecze się zazwyczaj na Boże Narodzenie. Przepis na waniliowe księżyce jest bardzo prosty.
- ciastka z migdałami
- bez dodatku jajek i proszku do pieczenia
- bardzo dokładny opis oraz zdjęcia krok po kroku
Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia ciasta: 25 minut
Czas pieczenia ciastek: 10 minut
Liczba porcji: 38 ciasteczek
Kaloryczność kcal: 71 w 1 ciasteczku
Dieta: wegetariańska
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 150 g prawdziwego masła
- 80 g drobno pokruszonych migdałów
- 50 g cukru drobnego - około 3 łyżki
- nasionka z jednej laski wanilii
- 50 g cukru pudru - do obtoczenia ciastek po upieczeniu
Ciasteczka księżyce
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pieczenie: 200 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 185 stopni z termoobiegiem.
Czas pieczenia: około 10 minut
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Zanim zaczniesz szykować ciastka księżyce, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Półksiężyce przepis
W jednej misce umieść razem: 200 gramów (około 1 i 1/3 szklanki) mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej; 50 gramów (około 3 łyżki) cukru drobnego; 150 gramów zimnego masła 82%, które warto pokroić na mniejsze kawałki; 80 gramów bardzo drobno pokruszonych migdałów (blanszowane); nasionka wydłubane z jednej laski wanilii.
Porada: Jeśli nie masz maszynki do rozdrabniania (blender z kubkiem do miksowania), to możesz użyć płatków migdałowych. Takie płatki bardzo drobno posiekaj nożem. Nasionka z laski wanilii można zastąpić odrobiną pasty lub esencji waniliowej (pół łyżeczki). W ostateczności dodaj do ciasta saszetkę (16 gramów) cukru wanilinowego.

Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Postaraj się to zrobić szybko. Wolę wyrabiać ciasto ręcznie w dużej misce, ale możesz też zrobić to na dużej desce, czystym blacie lub na stolnicy. Przy tych proporcjach składników ciasto powinno wyjść idealne. W strukturze nieco kruche, jednak formowalne. Z ciasta ugnieć kulę. Zawiń ją w przezroczystą folię spożywczą i umieść w lodówce na 20-25 minut.
Porada: Ciasto można odłożyć do lodówki na godzinę lub dłużej. Po wyjęciu zrobi się jednak znacznie twardsze i będzie się kruszyć. Należy odłożyć je na blat, by ponownie lekko zmiękło. Mocniej schłodzone ciasto bardzo trudno formuje się na kształt ciastek. Za zimne będzie się kruszyć i pękać.

Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw 200 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 185 stopni z termoobiegiem. Bardzo ważne jest bowiem to, by piekarnik był dobrze nagrzany. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż arkuszem papieru do pieczenia.
Z ciasta odcinam kawałek i roluję dłońmi na sznurek o średnicy około 1 cm. Odcinam fragment długości około 6 cm i zawijam na kształt półksiężyca. Końcówki lekko wyciągam. Można też odrywać kawałki ciasta o wadze około 13-15 gramów, a następnie formować z nich kulkę o średnicy około 3 cm. Kulkę wałkujesz w dłoniach na sznurek, zawijasz i wyciągasz lekko końcówki.

Waniliowe ciasteczka księżyce układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotową porcję ciastek umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Opcja pieczenia góra/dół lub ewentualnie termoobieg, ale z temperaturą 185 stopni. Półksiężyce piecz około 10-11 minut, aż delikatnie się zarumienią. Blaszkę z upieczonymi ciastkami wyjmujemy z piekarnika od razu po upieczeniu.
W trakcie pieczenia pierwszej blaszki można już formować drugą turę ciastek.

Ciastka od razu po upieczeniu są bardzo miękkie. Poczekaj około 10 minut zanim przełożysz je na kratkę do studzenia wypieków. Przestudzone półksiężyce umieszczaj po kolei w miseczce z cukrem pudrem. Do obtoczenia wszystkich 38 ciasteczek waniliowych użyłam 50 gramów cukru pudru.

Upieczone, całkowicie przestudzone i obtoczone w cukrze pudrze ciasteczka przechowuj w puszce lub zawiń luźno w papier śniadaniowy i trzymaj w torbie spożywczej w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Ciastka Vanillekipferl najświeższe i najpyszniejsze są pierwszego i drugiego dnia po upieczeniu.


Przepis pochodzi od Czytelniczki Ani Meyer 😀
Smacznego.