Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Półksiężyce

Półksiężyce

Półksiężyce waniliowe to tradycyjne austriackie ciasteczka Vanillekipferl, które piecze się zazwyczaj na Boże Narodzenie. Przepis na waniliowe księżyce jest bardzo prosty. 

- ciastka z migdałami
- bez dodatku jajek i proszku do pieczenia
- bardzo dokładny opis oraz zdjęcia krok po kroku

Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia ciasta: 25 minut
Czas pieczenia ciastek: 10 minut
Liczba porcji: 38 ciasteczek

Kaloryczność kcal: 71 w 1 ciasteczku
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g prawdziwego masła
  • 80 g drobno pokruszonych migdałów
  • 50 g cukru drobnego - około 3 łyżki
  • nasionka z jednej laski wanilii
  • 50 g cukru pudru - do obtoczenia ciastek po upieczeniu

Ciasteczka księżyce

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pieczenie: 200 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 185 stopni z termoobiegiem.
Czas pieczenia: około 10 minut 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Zanim zaczniesz szykować ciastka księżyce, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Półksiężyce, 1

Półksiężyce przepis

W jednej misce umieść razem: 200 gramów (około 1 i 1/3 szklanki) mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej; 50 gramów (około 3 łyżki) cukru drobnego; 150 gramów zimnego masła 82%, które warto pokroić na mniejsze kawałki; 80 gramów bardzo drobno pokruszonych migdałów (blanszowane); nasionka wydłubane z jednej laski wanilii. 

Porada: Jeśli nie masz maszynki do rozdrabniania (blender z kubkiem do miksowania), to możesz użyć płatków migdałowych. Takie płatki bardzo drobno posiekaj nożem. Nasionka z laski wanilii można zastąpić odrobiną pasty lub esencji waniliowej (pół łyżeczki). W ostateczności dodaj do ciasta saszetkę (16 gramów) cukru wanilinowego.  

Półksiężyce, 2

Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Postaraj się to zrobić szybko. Wolę wyrabiać ciasto ręcznie w dużej misce, ale możesz też zrobić to na dużej desce, czystym blacie lub na stolnicy. Przy tych proporcjach składników ciasto powinno wyjść idealne. W strukturze nieco kruche, jednak formowalne. Z ciasta ugnieć kulę. Zawiń ją w przezroczystą folię spożywczą i umieść w lodówce na 20-25 minut. 

Porada: Ciasto można odłożyć do lodówki na godzinę lub dłużej. Po wyjęciu zrobi się jednak znacznie twardsze i będzie się kruszyć. Należy odłożyć je na blat, by ponownie lekko zmiękło. Mocniej schłodzone ciasto bardzo trudno formuje się na kształt ciastek. Za zimne będzie się kruszyć i pękać. 

Półksiężyce, 3

Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw 200 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 185 stopni z termoobiegiem. Bardzo ważne jest bowiem to, by piekarnik był dobrze nagrzany. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż arkuszem papieru do pieczenia.

Z ciasta odcinam kawałek i roluję dłońmi na sznurek o średnicy około 1 cm. Odcinam fragment długości około 6 cm i zawijam na kształt półksiężyca. Końcówki lekko wyciągam. Można też odrywać kawałki ciasta o wadze około 13-15 gramów, a następnie formować z nich kulkę o średnicy około 3 cm. Kulkę wałkujesz w dłoniach na sznurek, zawijasz i wyciągasz lekko końcówki. 
Półksiężyce, 4

Waniliowe ciasteczka księżyce układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotową porcję ciastek umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Opcja pieczenia góra/dół lub ewentualnie termoobieg, ale z temperaturą 185 stopni. Półksiężyce piecz około 10-11 minut, aż delikatnie się zarumienią. Blaszkę z upieczonymi ciastkami wyjmujemy z piekarnika od razu po upieczeniu.

W trakcie pieczenia pierwszej blaszki można już formować drugą turę ciastek. 
Półksiężyce, 5

Ciastka od razu po upieczeniu są bardzo miękkie. Poczekaj około 10 minut zanim przełożysz je na kratkę do studzenia wypieków. Przestudzone półksiężyce umieszczaj po kolei w miseczce z cukrem pudrem. Do obtoczenia wszystkich 38 ciasteczek waniliowych użyłam 50 gramów cukru pudru. 
Półksiężyce, 6

Upieczone, całkowicie przestudzone i obtoczone w cukrze pudrze ciasteczka przechowuj w puszce lub zawiń luźno w papier śniadaniowy i trzymaj w torbie spożywczej w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Ciastka Vanillekipferl najświeższe i najpyszniejsze są pierwszego i drugiego dnia po upieczeniu.
Półksiężyce, 7

Półksiężyce, 8

Przepis pochodzi od Czytelniczki Ani Meyer 😀
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (517 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Półksiężyce

Można wymyślać bardzo dużo różnych przepisów na ciasteczka z dodatkiem mielonych orzechów. To zazwyczaj typowo jesienne i zimowe wypieki. Przy okazji polecam bardzo gorąco moje ciasto orzechowiec z orzechami włoskimi i ciastem miodowym. A ciasteczek oczywiście ciasteczka orzechowe, które są super kruche i rozpływają się w ustach. Tym razem mam dla Was vanillekipferl przepis, czyli super pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka waniliowe księżyce. Te właśnie ciasteczka waniliowe księżyce, które pokazuję na Blogu są przepisem, który nie jest mój. Te pyszne ciasteczka półksiężyce to przepis od Ani Meyer, która jest Czytelniczką mojego Bloga. Przepis na ciasteczka waniliowe księżyce umieściła na mojej grupie kulinarnej na Facebooku. Przepis na waniliowe księżyce z orzechami migdałowymi należy do siostry Pani Ani. Do tej pory ciasteczka waniliowe vanillekipferl piekłam z jajkiem, ale spodobał mi się przepis od Pani Ani, więc postanowiłam upiec jej wersję. Ciastka półksiężyce wyszły super. Postanowiłam więc dodać przepis na swoim blogu. Zimowe ciastka orzeszki z pysznym kremem budyniowym to super pomysł na świąteczny deser. Przepyszne i proste do zrobienia są moje domowe rurki z kremem

Vanillekipferl

Vanillekipferl, czyli austriackie, waniliowe ciasteczka maślane w kształcie półksiężyca. Ciasteczka vanillekipferl o smaku migdałów i wanilii to bardzo tradycyjny wyrób cukierniczy. Vanillekipferl piecze się głównie na Boże Narodzenie. Półksiężyce waniliowe są jednak tak pyszne i popularne, że sprzedawane są również w ciągu roku. Ciasteczka vanillekipferl wywodzą się z Wiednia. Legenda jest taka, że wymyślone zostały podczas bitwy pod Wiedniem w 1683 roku. Ciasteczka w kształcie półksiężyca miały być symbolem tego, że armia przeciwnika zostaje pokonana. Półksiężyce waniliowe, czyli ciasteczka vanillekipferl są popularne nie tylko w Austrii, ale i w Szwajcarii, w Niemczech oraz na Węgrzech. Ponieważ waniliowe księżyce są śliczne i kuszą swym wyglądem i zapachem, to dotarły również i do nas. Waniliowe półksiężyce składają się z maślanego, kruchego ciasta z cukrem waniliowym oraz z migdałami, które należy mocno rozdrobnić. Do tego zawsze obtacza się upieczone półksiężyce w cukrze pudrze. Czasem też dodaje się do ciasta odrobinę startej skórki pomarańczowej lub cytrynowej, by ciasteczka waniliowe księżyce miały jeszcze więcej świątecznego aromatu. Zapraszam też po przepis na pyszne, świąteczne pierniczki katarzynki, które również pieczemy na Święta. Zapraszam też po przepis uniwersalny na ciasteczka bezglutenowe