Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasteczka piernikowe

Ciasteczka piernikowe

Ciasteczka piernikowe to niesamowicie proste i super pyszne ciastka kruche z przyprawami korzennymi. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciastka bez miodu i śmietany.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia ciasta: 1 godzina
Czas pieczenia łącznie: 24 minut
Liczba porcji: około 45 sztuk

Kaloryczność kcal: 50 w 1 ciastku [ więcej ]

Składniki na ciastka piernikowe [ więcej ]

  • 240 g mąki pszennej uniwersalnej - około 1,5 szklanki
  • 120 g prawdziwego masła - trochę ponad pół kostki o wadze 200 g
  • 4 łyżki cukru pudru - około 80 g
  • 1 duże jajko - około 60 g po rozbiciu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika - około 20 g
  • 1 łyżka kakao - około 8 g (można pominąć)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na słodką glazurę

  • 20 ml wody - 2 łyżki
  • 20 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny - 2 łyżki
  • 80 g cukru pudru - około 4 czubate łyżki

Ciasteczka piernikowe
Ciasteczka piernikowe, 1

Krok 1: Roztop masło z przyprawami korzennymi

W rondelku umieść 120 gramów masła. Dodaj dwie łyżki dobrej jakości przyprawy do piernika (bez mąki i cukru w składzie) oraz płaską łyżkę kakao. Całość podgrzewaj na niskiej mocy palnika, tylko do momentu, gdy masa zrobi się jednolita, czyli do całkowitego rozpuszczenia się masła. Nie doprowadzaj masy do wrzenia. Rondelek odstaw na bok do przestudzenia. 

Porada: Kakao można pominąć lub też dodać tyle samo karobu w proszku, albo wsypać nieco więcej cynamonu. 

Roztop masło z przyprawami korzennymi

Krok 2: Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i sodą

Do większego naczynia wsyp 240 gramów mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej. Dodaj też 80 gramów cukru pudru i płaską łyżeczka sody oczyszczonej. Całość wymieszaj dokładnie np. przy pomocy rózgi kuchennej lub przesiej do drugiego naczynia. 

Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i sodą

Krok 3: Do składników sypkich dodaj jajko i przestudzoną masę

Do sypkich składników wbij jedno, duże jajko. Cały czas delikatnie mieszając w misce, wlej również przestudzoną masę z masła i przypraw (może być jeszcze lekko ciepła). Po chwili wygodniej jest już mieszać ciasto dłonią. Wyrabiaj je, aż zrobi się jednolite i gładkie. Powinno wyjść plastyczne i zwarte. 

Do składników sypkich dodaj jajko i przestudzoną masę

Krok 4: Odłóż ciasto do schłodzenia na 1h

Gotowe ciasto przykryj folią i odłóż do lodówki na minimum jedną godzinę (można też na całą noc). Schłodzone ciasto jeszcze lekko stwardnieje, zrobi się bardziej plastyczne.

Odłóż ciasto do schłodzenia na 1h

Krok 5: Wycinaj i piecz pierniczki

Ciasto umieść na stolnicy lub na czystym blacie. Blat trzeba dodatkowo oprószyć mąką. Ciasto rozwałkuj na placek grubości minimum 4 mm. Przy pomocy dowolnej wykrawaczki z świątecznym wzorem wycinaj ciasteczka. 

Cienką blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wycięte ciasteczka pierniczkowe układaj obok siebie na blaszce. Między ciasteczkami zachować spore odległości, ponieważ rosną jeszcze w piekarniku. Po wycięciu pierwszych ciastek zagniataj resztki ciasta, dodawaj kawałek świeżego i ponownie wałkuj na placek. Wycinaj kolejną porcję pierniczków. W ten sposób wykorzystaj całe ciasto. 

Każdą partię piecz na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (pieczenie góra/dół). Ciastka piecz 12 minut. Po upieczeniu można je od razu wyjmować z piekarnika i układać na kratce do przestudzenia. 

Wycinaj i piecz pierniczki

Krok 6: Ciastka pokryj glazurą

Nie jest to konieczny krok, ale ciastka można zanurzyć w słodkiej glazurze i odłożyć do całkowitego wyschnięcia. W jednej misce umieść razem po 20 ml wody i świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wsyp 80 gramów cukru pudru. Całość rozcieraj, aż powstanie rzadki, jednolity lukier. Zanurzaj w nim ciastka pierniczkowe. Każdą sztukę odkładaj na kratkę do wyschnięcia. Możesz przyspieszyć ten proces umieszczając kratkę z ciastkami w piekarniku nagrzanym do 50-60 stopni. 

Porada: Im więcej dasz cukru pudru, tym gęściejszy lukier otrzymasz. Będzie bardziej widoczny i szybciej wyschnie. 

Ciastka pokryj glazurą

Krok 7: Wykonaj dodatkowe zdobienia

Jeśli glazura jeszcze nie wyschła całkowicie, można przykleić do ciastek kolorowe posypki, czy też jadalny szron z cukru.

Wykonaj dodatkowe zdobienia

Ciasteczka piernikowe, 9

Jeśli ciastka pierniczkowe nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia, to po przestudzeniu i ewentualnym udekorowaniu należy zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie w zwykłą torbę, woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku lub w szafce kuchennej. Lepiej jednak umieścić je w specjalnym pudełku do przechowywania wypieków/puszce. Świeżość zachowają przynajmniej przez tydzień, a może i dłużej.
Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (421 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciastka piernikowe

Nie ma nic piękniejszego, niż zapach świątecznych ciastek unoszący się w domu. Stało się jakby niewypisaną tradycją w wielu rodzinach, by razem z dziećmi, partnerem czy dziadkami stanąć w kuchni i przygotować coś słodkiego. Jestem pewna, że każdy z Was ma takie wspomnienia, bo kto z nas nie kojarzy smaku domowych ciasteczek z ciepłymi chwilami spędzonymi z bliskimi. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moimi przemyśleniami na temat pieczenia domowych ciasteczek piernikowych. Pierwsze co przychodzi na myśl to ich niesamowity, intensywny aromat, którego nie da się porównać z żadnym innym. To dzięki temu zapachowi nasz dom staje się magicznym miejscem, pełnym miłości i ciepła. Ale to nie wszystko. To co wyróżnia domowe ciasteczka piernikowe to przede wszystkim ich prostota. Można je zrobić szybko, bez konieczności kupowania drogich składników czy spędzania godzin w kuchni. Ciasteczka piernikowe są proste, szybkie i pyszne. Oto kilka moich argumentów dla domowych ciasteczek piernikowych. Po pierwsze, piernikowe ciasteczka nie wymagają skomplikowanej techniki czy wiele czasu. Wystarczy kilka podstawowych składników, które z pewnością każdy ma w swojej kuchni. Zapomnijcie o miodzie i śmietanie, które często są wymagane w klasycznych przepisach na pierniczki. W naszym przypadku wystarczy cukier puder i dobrze dobrana mieszanka przypraw do piernika. Dzieci z pewnością pokochają ten pomysł, gdyż zamiast monotonna praca połączona z oczekiwaniem na efekt końcowy, tu wszystko dzieje się szybko i sprawnie. Tym samym, zabawa przy pieczeniu ciasteczek piernikowych staje się jeszcze bardziej ekscytująca. Na moje ciastka piernikowe przepis jest bardzo przyjemny. Domowe ciastka piernikowe to przede wszystkim autentyczność, prostota i bliskość. To chwile, które spędzamy razem w kuchni, rozmawiając, śmiejąc się i ciesząc tym co robimy. To wspomnienia, które tworzymy razem, które zostają z nami na zawsze. Wszystko to sprawia, że są one o wiele bardziej smaczne i wyjątkowe. Na ciastka piernikowe przepisy mogą być różne, ale ja oczywiście polecam mój przepis na ciasteczka piernikowe. Pamiętajcie, najważniejsze jest to, żeby cieszyć się tym co robimy, szczególnie gdy robimy to razem. A pyszne ciasteczka piernikowe, choć proste i szybkie do zrobienia, mogą stać się nie tylko przysmakiem, ale i pretekstem do wspólnego spędzania czasu. A tutaj jeszcze kultowa Wuzetka - ciasto idealne! Smacznego! Zapraszam też po super przepis na pyszne cynamonowe gwiazdki maślane i kruche. A tutaj jeszcze niesamowicie pysze ciasteczka świąteczne. A tutaj jeszcze świetna sałatka świąteczna ze śledziem. Na Święta i nie tylko polecam też upiec przepyszny sernik puszysty