Ciasteczka piernikowe
Ciasteczka piernikowe to niesamowicie proste i super pyszne ciastka kruche z przyprawami korzennymi. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciastka bez miodu i śmietany.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia ciasta: 1 godzina
Czas pieczenia łącznie: 24 minut
Liczba porcji: około 45 sztuk
Kaloryczność kcal: 50 w 1 ciastku
[ więcej ]
Składniki na ciastka piernikowe [ więcej ]
- 240 g mąki pszennej uniwersalnej - około 1,5 szklanki
- 120 g prawdziwego masła - trochę ponad pół kostki o wadze 200 g
- 4 łyżki cukru pudru - około 80 g
- 1 duże jajko - około 60 g po rozbiciu
- 2 łyżki przyprawy do piernika - około 20 g
- 1 łyżka kakao - około 8 g (można pominąć)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na słodką glazurę
- 20 ml wody - 2 łyżki
- 20 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny - 2 łyżki
- 80 g cukru pudru - około 4 czubate łyżki
Ciasteczka piernikowe
W rondelku umieść 120 gramów masła. Dodaj dwie łyżki dobrej jakości przyprawy do piernika (bez mąki i cukru w składzie) oraz płaską łyżkę kakao. Całość podgrzewaj na niskiej mocy palnika, tylko do momentu, gdy masa zrobi się jednolita, czyli do całkowitego rozpuszczenia się masła. Nie doprowadzaj masy do wrzenia. Rondelek odstaw na bok do przestudzenia.
Porada: Kakao można pominąć lub też dodać tyle samo karobu w proszku, albo wsypać nieco więcej cynamonu.
Do większego naczynia wsyp 240 gramów mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej. Dodaj też 80 gramów cukru pudru i płaską łyżeczka sody oczyszczonej. Całość wymieszaj dokładnie np. przy pomocy rózgi kuchennej lub przesiej do drugiego naczynia.
Do sypkich składników wbij jedno, duże jajko. Cały czas delikatnie mieszając w misce, wlej również przestudzoną masę z masła i przypraw (może być jeszcze lekko ciepła). Po chwili wygodniej jest już mieszać ciasto dłonią. Wyrabiaj je, aż zrobi się jednolite i gładkie. Powinno wyjść plastyczne i zwarte.
Gotowe ciasto przykryj folią i odłóż do lodówki na minimum jedną godzinę (można też na całą noc). Schłodzone ciasto jeszcze lekko stwardnieje, zrobi się bardziej plastyczne.
Ciasto umieść na stolnicy lub na czystym blacie. Blat trzeba dodatkowo oprószyć mąką. Ciasto rozwałkuj na placek grubości minimum 4 mm. Przy pomocy dowolnej wykrawaczki z świątecznym wzorem wycinaj ciasteczka.
Cienką blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wycięte ciasteczka pierniczkowe układaj obok siebie na blaszce. Między ciasteczkami zachować spore odległości, ponieważ rosną jeszcze w piekarniku. Po wycięciu pierwszych ciastek zagniataj resztki ciasta, dodawaj kawałek świeżego i ponownie wałkuj na placek. Wycinaj kolejną porcję pierniczków. W ten sposób wykorzystaj całe ciasto.
Każdą partię piecz na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (pieczenie góra/dół). Ciastka piecz 12 minut. Po upieczeniu można je od razu wyjmować z piekarnika i układać na kratce do przestudzenia.
Nie jest to konieczny krok, ale ciastka można zanurzyć w słodkiej glazurze i odłożyć do całkowitego wyschnięcia. W jednej misce umieść razem po 20 ml wody i świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wsyp 80 gramów cukru pudru. Całość rozcieraj, aż powstanie rzadki, jednolity lukier. Zanurzaj w nim ciastka pierniczkowe. Każdą sztukę odkładaj na kratkę do wyschnięcia. Możesz przyspieszyć ten proces umieszczając kratkę z ciastkami w piekarniku nagrzanym do 50-60 stopni.
Porada: Im więcej dasz cukru pudru, tym gęściejszy lukier otrzymasz. Będzie bardziej widoczny i szybciej wyschnie.
Jeśli glazura jeszcze nie wyschła całkowicie, można przykleić do ciastek kolorowe posypki, czy też jadalny szron z cukru.
Jeśli ciastka pierniczkowe nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia, to po przestudzeniu i ewentualnym udekorowaniu należy zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie w zwykłą torbę, woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku lub w szafce kuchennej. Lepiej jednak umieścić je w specjalnym pudełku do przechowywania wypieków/puszce. Świeżość zachowają przynajmniej przez tydzień, a może i dłużej.
Smacznego.