Pierniczki bezglutenowe
Pierniczki bezglutenowe to pyszne i aromatyczne ciasteczka świąteczne, które polecam piec nie tylko osobom na diecie bezglutenowej. Zapraszam po mój super sprawdzony przepis.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia ciasta: 1 godzina
Czas pieczenia jednej blaszki: 13 minut
Liczba porcji: 60 pierniczków
Kaloryczność kcal: 48 w 1 pierniczku
[ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 100 g mąki owsianej - trochę ponad 3/4 szklanki
- 100 g skrobi ziemniaczanej - niecałe pół szklanki
- 100 g mąki ryżowej - trochę ponad pół szklanki
- 100 g mąki kukurydzianej - trochę ponad pół szklanki
- 100 g masła - pół klasycznej kostki lub kostka roślinna do pieczenia
- 2 małe lub średnie jajka - około 110 g po rozbiciu
- 50 g miodu lub melasy
- 50 g cukru pudru - około 3 łyżki
- 3 łyżki dobrej przyprawy do piernika - około 30 g
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kakao - około 5 g
Pierniczki bezglutenowe
W jednej misce umieść łącznie 400 gramów mieszanki mąk. Użyłam po 100 gramów mąki kukurydzianej, owsianej i ryżowej oraz 100 gramów skrobi ziemniaczanej (może być też skrobia kukurydziana). Osoby na diecie bezglutenowej kupują produkty ze specjalnym oznaczeniem przekreślonego kłosa - bezglutenowe.
Porada: Nie sprawdzałam tego, ale bardzo możliwe, że proponowane przeze mnie mąki można zamienić na gotową, dobrej jakości mieszankę mąk bezglutenowych (ta sama waga) - uniwersalna lub do ciast i ciasteczek.
Do mąk wsyp również 50 gramów cukru pudru, łyżeczkę kakao, dwie łyżeczki sody oczyszczonej oraz trzy łyżki dobrej jakości przyprawy do piernika (bez mąki i cukru w składzie). Całość wymieszaj dokładnie np. przy pomocy rózgi kuchennej lub przesiej do drugiego naczynia.
Do osobnej miski wlej 100 gramów roztopionego i przestudzonego masła. Wbij dwa nieduże jajka i dodaj 50 gramów miodu (może być płynny lub już nieco twardszy).
Porady: Masło można zamienić na roślinną pieczenia lub tyle samo oleju kokosowego, zaś miód na gęsta melasę.
Składniki płynne wlej do sypkich lub odwrotnie. Najpierw mieszaj ciasto łyżką, a po chwili połącz je dłońmi lub mikserem z płaskim mieszadłem. Ciasto szykowane z mąk bezglutenowych będzie bardziej sypkie i kruche, ale można z niego śmiało zagnieść i uformować zgrabną kulę.
Porada: Gdyby ciasto wyszło nieco za suche, to możesz dodać do niego odrobinę kwaśnej śmietany.
Gotowe ciasto przykryj folią i odłóż do lodówki na minimum jedną godzinę (można też na całą noc, ale ciasto będzie po wyjęciu bardzo twarde). Schłodzone ciasto jeszcze lekko stwardnieje, zrobi się bardziej plastyczne.
Ciasto umieść na stolnicy lub na czystym blacie. Blat można dodatkowo oprószyć odrobiną skrobi. Ciasto krój w grube plastry. Każdy plaster powoli wałkuj na placek grubości około 4 mm. Przy pomocy dowolnej wykrawaczki z świątecznym wzorem wycinaj ciasteczka. U mnie była to gwiazdka o wymiarach 6 x 6,5 cm.
Porada: Bezglutenowe ciasto na pierniczki wymaga więcej cierpliwości przy wałkowaniu i wycinaniu. Rób to powoli i w razie potrzeby uplastyczniaj kawałek ciasta w dłoniach (przed wałkowaniem). Ciasto ma tendencję do kruszenia.
Cienką blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wycięte pierniczki bezglutenowe układaj obok siebie na blaszce. Między ciasteczkami zachowaj niewielkie odległości, ponieważ rosną jeszcze w piekarniku. Po wycięciu pierwszych pierniczków zagniataj resztki ciasta, dodawaj kawałek świeżego i ponownie wałkuj na placek. Wycinaj kolejną porcję pierniczków. W ten sposób wykorzystaj całe ciasto.
Każdą partię piecz na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (pieczenie góra/dół). Ciastka piecz 12 minut. Po upieczeniu można je od razu wyjmować z piekarnika i układać na kratce do przestudzenia.
Pierniczki można dowolnie dekorować np. lukrem, roztopioną czekoladą oraz ulubionymi, świątecznymi posypkami.
Jeśli bezglutenowe pierniczki nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia, to po przestudzeniu i ewentualnym udekorowaniu należy zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie w zwykłą torbę, woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku lub w szafce kuchennej. Lepiej jednak umieścić je w specjalnym pudełku do przechowywania wypieków/puszce. Świeżość zachowają przynajmniej przez tydzień, a może i dłużej.
Smacznego.