Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pierniczki czekoladowe

Pierniczki czekoladowe

Pierniczki czekoladowe to niesamowicie mięciutkie i puszyste pierniczki z dodatkiem skórki z pomarańczy, które nie twardnieją po upieczeniu. Ten przepis polecam nie tylko na Święta. 

- proste ciasto na pierniczki
- nie za słodkie i mocno czekoladowe
- pozostają miękkie nawet po przestudzeniu

Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia ciasta: 2 godziny
Czas pieczenia pierniczków: 12 minut
Liczba porcji: 70 pierniczków

Kaloryczność kcal: 60 w 1 pierniczku

Składniki

  • około 3 szklanki mąki pszennej uniwersalnej - 500 g
  • 80 g ulubionego, płynnego miodu - około 4 łyżki
  • 150 g prawdziwego masła 82% - 3/4 klasycznej kostki
  • 2 duże jajka lub 2 małe i jedno żółtko - 140 g po rozbiciu
  • 120 g cukru pudru lub cukru drobnego
  • 30 g świeżej skórki pomarańczowej - z 1 dużej pomarańczy
  • 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej - pół klasycznej tabliczki
  • 30 g kakao - około 4 łyżki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • spora szczypta soli

Pierniczki czekoladowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pieczenie: 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: około 12 minut.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności pierników nie uwzględniłam lukru oraz polewy z czekolady. Zanim zaczniesz szykować pierniczki czekoladowe, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Pierniczki czekoladowe, 1

Pierniczki czekoladowe, 2

Przepis na pierniczki czekoladowe

W rondelku umieść 150 gramów prawdziwego masła oraz 50 gramów czekolady gorzkiej lub deserowej (najlepiej połamana na kawałki lub posiekana nożem). Wlej również 80 gramów dobrej jakości płynnego miodu. Ja użyłam miodu lipowego, ale ciemne miody też idealnie tu pasują. Wsyp 30 gramów kakao oraz 120 gramów cukru (u mnie cukier drobny, ale cukier puder będzie jeszcze lepszy, ponieważ nie trzeba czekać, aż się rozpuści). Rondelek umieść na palniku i ustaw małą moc. Całość podgrzewaj kilka minut do całkowitego roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru. Słodki krem wymieszaj dokładnie. Jeśli składniki się zagotują, to nic nie szkodzi. Ważne, by nie trwało to dłużej niż chwilę. 

Porada: Jeśli nie możesz lub nie chcesz dodawać kakao, to sprawdzi się też rozpuszczalna kawa zbożowa inka lub kawa rozpuszczalna. Pierniczki nie są mocno słodkie. Jeśli zatem lubisz bardzo słodkie wypieki, to możesz dodać nieco więcej cukru. 

Pierniczki czekoladowe, 3

W jednej misce umieść razem: 500 gramów mąki pszennej uniwersalnej typ. 480; 2 łyżeczki sody oczyszczonej; 2 łyżki przyprawy do piernika (użyłam ze swojego przepisu); sporą szczyptę soli. Całość wymieszaj dokładnie np. przy pomocy rózgi kuchennej. 

Porada: Jeśli kupujesz gotową przyprawę do piernika, to wybieraj taką, która nie ma w składzie: cukru, mąki, kakao. 

Pierniczki czekoladowe, 4

Do miski z mieszanką suchych składników wlej lekko ciepły (przestudzony), słodki płyn czekoladowy z rondelka. Wbij dwa duże jajka (u mnie dwa mniejsze plus jedno dodatkowe żółtko). Dodaj też 30 gramów świeżo startej skórki z jednej pomarańczy. Do starcia użyj tarki do cytrusów lub do sera. Tarka ma mieć bardzo drobne oczka. 

Porada: Skórkę z pomarańczy można zastąpić zmielonymi kandyzowanymi owocami. Aby wzmocnić smak można też dodać odrobinę olejki pomarańczowego lub rumowego, czy też wlać odrobinę ciemnego rumu (nie za dużo, by masa nie wyszła zbyt luźna).
Pierniczki czekoladowe, 5

Całość wyrabiaj na gładkie i jednolite ciasto. Z podanej ilości składników ciasto powinno wyjść idealnie plastyczne. Jeśli jednak zapowiada się, że Twoje ciasto będzie mocno zbite, to dodaj odrobinę zimnej wody lub kwaśnej śmietany. Kulę ciasta zawiń w przezroczystą folię spożywczą i odłóż do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie ciasto będzie bardziej zwarte i mniej klejące.
Pierniczki czekoladowe, 6

Schłodzone ciasto wyłóż na oprószony mąką blat/stolnicę. Ja swoje ciasto dzielę na dwa kawałki, by łatwiej mi było rozwałkowywać ciasto na placek o grubości około 2-3 mm. Przy pomocy wykrawaczki wycinam kształty. U mnie są to serca oraz koła wielkości około 5-6 cm. 

W trakcie formowania pierniczków zalecam zacząć już nagrzewać piekarnik do temperatury 175 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Z termoobiegiem ustaw o 10 stopni mniej. 

Pierniczki czekoladowe, 7

Po wycięciu pierwszych pierniczków zagniataj resztki ciasta, dodawaj kawałek świeżego i ponownie wałkuj na placek. Wycinaj kolejną porcję pierniczków. W ten sposób wykorzystaj całe ciasto. U mnie było to łącznie 70 pierniczków. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wycięte pierniczki układaj obok siebie na blaszce. Między pierniczkami zachowaj spore odstępy, ponieważ rosną one jeszcze w piekarniku. 

Tak więc każdą partię pierniczków piecz na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Pierniczki piecz 12 minut. Po upieczeniu można je od razu wyjmować z piekarnika i ostrożnie układać na kratce do studzenia wypieków. Pierniczki czekoladowe od razu po upieczeniu będą zapewne bardzo delikatne i kruche. Po przestudzeniu ich struktura będzie już stabilniejsza. 

Porada: Pierniczki mogą wyjść lekko gorzkie jeśli dasz za dużo kakao lub będziesz je piec za długo. 

Pierniczki czekoladowe, 8

Pierniczki czekoladowe, 9

Przestudzone pierniczki powinny wyjść idealnie miękkie. Można je zajadać bez dodatków lub też oblać czekoladą, czy też posmarować lukrem i obsypać ulubionymi cukrowymi posypkami. Jeśli pierniczki czekoladowe nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia, to po przestudzeniu i ewentualnym udekorowaniu należy zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie w zwykłą torbę, woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku lub w szafce kuchennej. Lepiej jednak umieścić je w specjalnym pudełku do przechowywania wypieków/puszce. Świeżość zachowają przynajmniej przez tydzień, a może i dłużej.
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (302 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Pierniki czekoladowe

Korzenne wypieki należą do moich ulubionych. Uwielbiam piec wszelkie pierniki i pierniczki. Czekoladowe pierniczki piekę nie tylko na Święta, ale zawsze gdy mam ochotę na szybkie i pyszne pierniki. Mocno czekoladowe i z nutą pomarańczy. Ten przepis na pierniczki czekoladowe polecam każdemu, kto lubi czekoladę, pomarańcze i niezbyt słodkie wypieki. Kto gotuje i piecze ze mną już od dłuższego czasu, ten wie, że większość moich ciast i innych wypieków na słodko, nie jest tak słodka, jak te z cukierni. Ten przepis na pierniki czekoladowe też taki jest. Pierniczki czekoladowe nie są mocno słodkie. Ja takie uwielbiam, ponieważ nie za słodkie pierniczki można śmiało dekorować nawet grubą warstwą lukru. Perniki czekoladowe można śmiało spakować na prezent. Apetycznie udekorowane będą wspaniałe dla gości. Świetnym przepisem na Święta jest też Napoleonka na kruchym cieście. Śliczne i pyszne ciasto to chatka Baby Jagi, którą również polecam zrobić. To ciasto bez pieczenia, więc coś dla miłośników ciast bez piekarnika. I jeszcze piękne ciasto Fale Dunaju. Jest pyszne. Niedawno przygotowałam też super przepis na błyskawiczne pierniczki bez miodu, które również gorąco polecam upiec. Zapraszam też po inne inspiracje na super ciasteczka na Święta. Koniecznie zobacz też przepis na sernik piernikowy

Pierniczki czekoladowe

Moje pierniki czekoladowe, to fantastyczne pierniczki czekoladowe z pomarańczą. Czekolada i pomarańcza idealnie do siebie pasują. Świetnym dodatkiem będzie też rum lub jakiś olejek, czy aromat rumowy. W ostateczności można pominąć skórkę z pomarańczy i dodać tylko aromat pomarańczowy. Pierniki czekoladowe piekę zawsze na prawdziwym maśle. Dodaję i kakao i czekoladę gorzką 60 %. To moje ulubione pierniczki czekoladowe ze skórką pomarańczy. Niesamowicie ważne jest to, że czekoladowe pierniczki z mojego przepisu wychodzą od razu miękkie i puszyste i takie też zostaną. Ważne jest jednak to, by szykować je od początku do końca tak, jak to opisałam w przepisie. ewentualne zmiany składników oraz proporcji mogą wpłynąć na to, czy czekoladowe pierniczki pozostaną mięciutkie, czy tez zaczną twardnieć. Gorąco polecam ten przepis. Święta z czekoladowymi pierniczkami będą jeszcze piękniejsze.