Sos jogurtowy

Sos jogurtowy

Zobacz jak w pięć minut zrobić niezwykle pyszny i super uniwersalny domowy sos jogurtowy. Mój przepis wykorzystasz zarówno do sałatek, jak i do mięs pieczonych, czy grillowanych. Zapraszam i smacznego!

- kilka wersji na ziołowe dodatki
- uniwersalny sosik do sałatek i do mięs
- wiele porad i propozycji na podanie sosu

Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: 180 gramów sosu

Kaloryczność kcal: 11 w 10 gramach sosu

Składniki:
  • pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego - do 170 g
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki (lub troszkę mniej)
  • 3 gałązki świeżej mięty*
  • 1 łyżka delikatnej oliwy
  • po szczypcie soli i pieprzu

Sos jogurtowy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 180 gramów sosu jogurtowo miętowego. 

Przed szykowaniem sosu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz użyć np. świeżych listków bazylii zamiast mięty. 

Sos jogurtowy, 1

Przepis na sos jogurtowy

W miseczce o pojemności do 250 ml umieść około pół szklanki bardzo gęstego jogurtu naturalnego. Polecam zatem jogurt grecki, który dość tłusty i aksamitny. Sprawdzi się też śmietana kwaśna 12 % i 18 %. Dodaj też po sporej szczypcie soli i pieprzu czarnego (lub ziołowego albo czosnkowego). Do miseczki wyciśnij dwie łyżki soku z cytryny lub linki (lub trochę mniej, jeśli wolisz delikatniejszy smak sosu). Wlej również łyżkę oliwy z oliwek lub ulubionego oleju nieratyfikowanego o delikatnym smaku. 

Sos jogurtowy, 2

Z trzech gałązek mięty zdejmij listki i bardzo drobno je posiekaj. Aby uzyskać bardziej intensywny, miętowy smak sosu możesz dodać więcej listków mięty. Można też zmiksować na papkę listki razem z gałązkami. Ja jednak wolę poszatkować drobno same listki a z łodyżek zaparzyć sobie ziołową herbatkę. 

Porada: Aby uzyskać inny smak sosu jogurtowego możesz też śmiało miętę zamienić na: natkę kolendry lub pietruszki; świeże listki bazylii, oregano lub też tymianku. 
Sos jogurtowy, 3

Drobno posiekane zioła dodaj do miski z jogurtem i innymi składnikami. Całość wymieszaj i sprawdź smak sosu. W razie potrzeby i upodobań dodaj więcej soli, pieprzu, czy też soku z cytryny. Aby otrzymać sos bogatszy w smaku, wystarczy dodać do niego odrobinę ulubionej mieszanki przypraw np. garam masala. 
Sos jogurtowy, 4

Sos jogurtowy, 5

Na zdjęciu powyżej pyszna kofta. Do do tych niezwykłych szaszłyków z mięsa mielonego podałam swój sos jogurtowo miętowy a kofty umieściłam w chlebki pita

Sos jogurtowy można zatem podać do różnych mięs pieczonych oraz grillowanych. Sosem jogurtowo ziołowym można też śmiało polać sałatki warzywne. Nawet zwykła sałata z kawałkami ogórka smakuje nieziemsko, gdy poleje się ją takim własnie sosem. 
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (28 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sos jogurtowy

Domowy sos jogurtowy to coś co trzeba nauczyć się robić. Nie dość, że jest super zdrowy, to do tego niezwykle prosty i szybki do zrobienia. Polecam Ci mój sprawdzony i bardzo uniwersalny przepis na sos jogurtowy do sałatek oraz sos jogurtowy do kurczaka. Można go bowiem używać na wiele sposobów i dodawać do wielu różnych potraw. Taki sos jogurtowy do sałaty szykujesz niezwykle szybko. Warto mieć w domu gęsty jogurt naturalny np. grecki lub typu greckiego oraz cytryny lub limonki, oliwę i kilka innych przypraw oraz ziół. Tutaj można się bawić na wiele sposobów. Aby np. zrobić sos miętowy indyjski wystarczy, że do sosu dodasz szczyptę ulubionej mieszanki przypraw indyjskich np. garam masala. Sama bardzo lubię używać do przepisu różnych ziół. Uwielbiam sos jogurtowy miętowy, ale bardzo często miętę zastępuję też kolendrą lub natką pietruszki. Jeśli decyduję się na czosnek, to zazwyczaj szykuję już klasyczny sos czosnkowy. Jeśli zaś nie planuję używać do sosu nabiału, to decyduję się na tradycyjny przepis na sos winegret.. ideał do wszelkich sałatek. 

Sos miętowy

W przepisie, który pokazuję tym razem bazowy sos jogurtowy zawiera u mnie świeże, siekane listki mięty. To idealny sos jogurtowy do wszelkich szaszłyków oraz innych mięs, czy też dań z grilla. To też rewelacyjny sos jogurtowy do sałatki, która może się składać wyłącznie z sałaty i ogórka, czy też młodej cukinii. Sos jogurtowo ziołowy warto przygotować nie tylko do mięs, ale i do sałatek. Zawsze świetnie sprawdza się, gdy szykujemy sobie przyjęcie z grillem. Polecam mój sos mietowy, ale jeśli miętę zastąpisz bazylią, kolendrą lub natką pietruszki, to też będzie pysznie. Zawsze polecam szykować domowe sosy, więc i ten polecam gorąco. Na moim Blogu Kulinarnym znajdziecie nie tylko świetne inspiracje na domowe sosy, ale i przepisy na wszelkie dania obiadowe, zupy, sałatki, czy też przepyszne desery i ciasta. Zapraszam.