Sos jogurtowy
Zobacz jak w pięć minut zrobić niezwykle pyszny i super uniwersalny domowy sos jogurtowy. Mój przepis wykorzystasz zarówno do sałatek, jak i do mięs pieczonych, czy grillowanych. Zapraszam i smacznego!
- kilka wersji na ziołowe dodatki
- uniwersalny sosik do sałatek i do mięs
- wiele porad i propozycji na podanie sosu
Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: 180 gramów sosu
Kaloryczność kcal: 11 w 10 gramach sosu
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego - do 170 g
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki (lub troszkę mniej)
- 3 gałązki świeżej mięty*
- 1 łyżka delikatnej oliwy
- po szczypcie soli i pieprzu
Sos jogurtowy
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 180 gramów sosu jogurtowo miętowego.
Przed szykowaniem sosu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz użyć np. świeżych listków bazylii zamiast mięty.

Przepis na sos jogurtowy
W miseczce o pojemności do 250 ml umieść około pół szklanki bardzo gęstego jogurtu naturalnego. Polecam zatem jogurt grecki, który dość tłusty i aksamitny. Sprawdzi się też śmietana kwaśna 12 % i 18 %. Dodaj też po sporej szczypcie soli i pieprzu czarnego (lub ziołowego albo czosnkowego). Do miseczki wyciśnij dwie łyżki soku z cytryny lub linki (lub trochę mniej, jeśli wolisz delikatniejszy smak sosu). Wlej również łyżkę oliwy z oliwek lub ulubionego oleju nierafinowanego o delikatnym smaku.

Z trzech gałązek mięty zdejmij listki i bardzo drobno je posiekaj. Aby uzyskać bardziej intensywny, miętowy smak sosu możesz dodać więcej listków mięty. Można też zmiksować na papkę listki razem z gałązkami. Ja jednak wolę poszatkować drobno same listki a z łodyżek zaparzyć sobie ziołową herbatkę.
Porada: Aby uzyskać inny smak sosu jogurtowego możesz też śmiało miętę zamienić na: natkę kolendry lub pietruszki; świeże listki bazylii, oregano lub też tymianku.

Drobno posiekane zioła dodaj do miski z jogurtem i innymi składnikami. Całość wymieszaj i sprawdź smak sosu. W razie potrzeby i upodobań dodaj więcej soli, pieprzu, czy też soku z cytryny. Aby otrzymać sos bogatszy w smaku, wystarczy dodać do niego odrobinę ulubionej mieszanki przypraw np. garam masala.


Na zdjęciu powyżej pyszna kofta. Do do tych niezwykłych szaszłyków z mięsa mielonego podałam swój sos jogurtowo miętowy a kofty umieściłam w chlebki pita.
Sos jogurtowy można zatem podać do różnych mięs pieczonych oraz grillowanych. Sosem jogurtowo ziołowym można też śmiało polać sałatki warzywne. Nawet zwykła sałata z kawałkami ogórka smakuje nieziemsko, gdy poleje się ją takim własnie sosem.
Smacznego.