Pasta z awokado i serka
Pasta z awokado i twarogu to super smarowidło na kanapki. Taka pyszna propozycja na kanapkowe masło z awokado, cytryną i pietruszką to super urozmaicenie codziennej diety. Masło jest bardzo kremowe i aksamitne.
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: około 350 g masła
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- jedno duże dojrzałe awokado (lub dwa małe)
- 5 g świeżej natki pietruszki - tylko listki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek oliwy z oliwek*
- 100 g serka naturalnego typu bieluch
- płaska łyżeczka cukru
- szczypta pieprzu i soli
Pasta z awokado i twarogu
*Oliwa ma intensywny, charakterystyczny smak. Jeśli wolisz neutralne smaki sięgnij po olej z pestek winogron lub olej ryżowy.
Awokado przetnij na pół po całości przez skórę. „Odkręć” od siebie obie połówki. W jednej zostanie pestka. Wyjmij ją. Łyżką wydrąż miąższ z obu połówek – prosto do miski.
Umyte i osuszone listki pietruszki umieść w misce z awokado. Dodaj serek naturalny i oliwę oraz pozostałe składniki.
Przy pomocy ręcznego blendera połącz wszystko na gładką masę.Gotową masło możesz oprószyć dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem i ozdobić natką pietruszki.
Masło jest bardzo kremowe. Idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Polecam również jako dip i sos do sałatek.
Smacznego!