Risotto

Risotto

Zapraszam po sprawdzony przepis na domowe risotto. Jeśli szukasz klasycznego i tradycyjnego sposobu na risotto, które możesz podać jako samodzielne danie oraz połączyć z mięsem i warzywami..  Do dzieła!

- oryginalna receptura
- uniwersalny przepis na risotto
- super pomysł na pyszny i ciekawy obiad

Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 1150 g risotto

Kaloryczność kcal: 240 w 100 g risotto

Składniki:
  • 2 szklanki ryżu do risotto Arborio - 400 g
  • 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego - 500 ml
  • pół szklanki białego wina wytrawnego np. Wermut - 125 ml
  • 5 cebulek szalotek lub jedna duża cebula - 250 g
  • 50 g parmezanu lub innego sera typu parmezan
  • 2 łyżki delikatnej oliwy
  • 4 łyżki masła
  • przyprawy i zioła: garść natki pietruszki, pół łyżeczki soli, spora szczypta pieprzu

Risotto

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Ryż ważony był przed ugotowaniem. 400 gramów ryżu to waga ryżu suchego. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.  Z podanej ilości składników wychodzi ponad 1100 gramów risotto. Będą to zatem cztery spore porcje. 

Jest to przepis na klasyczne risotto. Risotto jest bardzo proste, bo i taka jest właśnie kuchnia włoska. Tylko idealnie dobrane, wysokiej jakości składniki. Risotto to danie, które albo się uwielbia, albo przechodzi obok niego obojętnie. To drugie jest jednak rzadkim zjawiskiem. Szczególnie jeśli miało się możliwość spróbowania prawdziwego risotto. Zaczynajmy!

Risotto, 1

Risotto przepis

Przygotuj sobie pięć cebulek szalotek lub też jedną dużą, zwykłą lub czosnkową cebulę o wadze około 250 gramów. Cebule/ę obierz i pokrój na bardzo małe kawałki. 

Risotto, 2

Na nagrzaną patelnię wylej dwie łyżki delikatnej oliwy z oliwek lub użyj innego oleju roślinnego do smażenia. Dodaj też trzy łyżki masła np. klarowanego. Na patelni z nagrzanym tłuszczem umieść poszatkowaną cebulę. Podsmażaj ją do pięciu minut na małej mocy palnika. Cebula ma się tylko zeszklić. Patelni nie przykrywaj przykrywką a cebulkę mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. 
Risotto, 3

Na patelnię z tłuszczem i zeszkloną cebulką dodaj dwie szklanki, czyli 400 gramów suchego ryżu do risotto. W naszych sklepach najczęściej można kupić ryż Arborio. Bardzo dobre są też odmiany takie jak: Carnaroli, czy też Baldo lub Maratelli. Jeśli nie możesz dostać żadnego z wymienionych, polecam też ryż do sushi. Idealny ryż do risotto charakteryzuje się tym, że ma okrągłe i krótkie bądź też średnie ziarna. Ryż do risotto powinien mieć wysoką zawartość skrobi, ale niską zawartość amylozy.
Risotto, 4

Suchy ryż wmieszaj z tłuszczem i z cebulą. Zwiększ moc palnika do średniej i podsmażaj tak całość przez około trzy minuty. "Powlekanie" ziaren tłuszczem, przed dodaniem jakiegokolwiek płynu, pomaga równomiernie ugotować ryż. Ryż nie robi się na zewnątrz papkowaty. 
Risotto, 5

Już w trakcie podsmażania cebuli przygotuj sobie przynajmniej 500 ml domowego bulionu warzywnego, czy też drobiowego. Gorąco polecam mój przepis na rosół z kury. Bulion do risotto ma być gorący. Zalecam zatem cały czas podgrzewać go równocześnie na maleńkiej mocy, na palniku obok patelni z risotto. 
Risotto, 6

Jednak zanim zaczniesz dodawać do risotto bulion, najpierw wlej na patelnię pół szklanki białego, wytrawnego wina. Całość zamieszaj. Już po chwili ryż wchłonie większość wina, zaś reszta odparuje. Dodaj teraz część soli. (Wino można pominąć i zastąpić bulionem). 

Zagotuj całość i wlej około 1/3 szklanki gorącego bulionu. Pamiętaj o tym, by co chwilę (najlepiej cały czas) mieszać risotto drewnianą łyżką. Przez cały czas szykowania risotto nie przykrywamy go też przykrywką. Po każdej porcji bulionu mieszaj risotto około trzy minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się płynu. W ten sposób wlej łącznie około dwóch szklanek bulionu. Po około 20 - 25 minutach ryż powinien być już wystarczająco miękki. Już po 20 minutach sprawdź jak smakuje. Nie można go tez bowiem rozgotować. 

Może się zdarzyć, że użyjesz mniej niż dwie szklanki bulionu, lub też odwrotnie.. będziesz potrzebować go więcej. Jeśli zabraknie Ci bulionu, to możesz też dodawać na koniec tylko gorącą wodę. Stopniowe dodawanie płynu i ciągłe mieszanie risotto to klucz do sukcesu. Dzięki tej pracy risotto jest idealnie kremowe. 

Gotowe risotto zdejmij z palnika. Dodaj do niego około 50 gramów tartego sera dojrzewającego. Polecam Parmigiano Reggiano lub też ser Grana Padano. Dodaj resztę soli i sporą szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Zamieszaj risotto i sprawdź jego smak oraz skontroluj konsystencję. W razie potrzeby dodaj więcej soli pieprzu lub też bulionu. 
Risotto, 7

Lubię bardzo gęste risotto, więc nie dodawałam do niego bulionu. Książkowe risotto powinno mieć jednak więcej płynu, więc możesz śmiało wlać na koniec odrobinę wody lub bulionu i sprawdzać, czy konsystencja risotto jest dla Ciebie odpowiednia. 

Klasyczne risotto bez dodatków podawaj jeszcze gorące z natką pietruszki i lampką białego wina. 
Risotto, 8

Tak przygotowane risotto jest świetną bazą pod inne dania. Możesz bowiem podsmażyć osobno warzywa z kurczakiem, czy też grzyby z warzywami. Przygotowane składniki wystarczy już tylko wymieszać z gotowym risotto i podawać, jako całkowicie inny posiłek. 

Połowę porcji tego risotta polecam odłożyć do lodówki i na drugi dzień wykorzystać do przepisu na risotto z kurczakiem.

Risotto możesz też wymieszać z podsmażonymi krewetkami, grillowanym kurczakiem, pieczonymi pomidorami lub szparagami...
Masz jeszcze inne pomysły na pyszne wykorzystanie tego risotto?

Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (77 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Risotto

Risotto to oczywiście danie, które szykujemy głownie z ryżu. Risotto klasyczne jest daniem wywodzącym się z kuchni włoskiej. Risotto najpopularniejsze jest na północy Włoch. Włoski przepis na risotto zawsze składa się z kleistego ryżu, który gotuje się na jasnym bulionie. Wybieramy zatem albo bulion warzywny, albo też bulion drobiowy. Chociaż w Mediolanie serwuje się też risotto gotowane na bulionie wołowym. Risotto to doprawione jest dodatkowo szafranem. Bulionu nie wlewany też od razu w całości. Dozujemy jego ilość obserwując, jak ryż wchłania cały płyn. Następnie stopniowo dolewamy bulion do ryżu. Bywa też, że na szklankę ryżu zużyjemy tylko szklankę bulionu. Czasem jednak ryż chłonie więcej płynu. Trzeba być na to przygotowanym i mieć zapas domowego bulionu. Zanim jednak dodamy do ryżu bulion, trzeba na patelni zeszklić cebulę. Cebulę kroimy bardzo drobno i podmarzamy na maśle lub na oliwie, albo też i na maśle i na oliwie. Suchego ryżu nie płuczemy, tylko wsypujemy w całości na patelnię z tłuszczem i cebulką. Cały ryż ma być oblepiony tłuszczem. Gdy będzie już gorący, możemy zacząć stopniowo dodawać płyny. Polecam na początku wlać białe wino a dopiero potem zacząć dolewać bulion. Niektórzy boją się dodawać do risotto wino, jednak według mnie risotto bez wina nie smakuje już tak wykwintnie. Polecany jest Wermut, jednak ja używam różnych białych win wytrawnych. Z kuchni włoskiej polecam też bardzo gorącocarbo przepis na Spaghetti Carbonara. Cudownie pyszne jest też danie, które bardzo przypomina pizzę, czyli Calzone

Risotto przepis

Bardzo ważne jest to, by wybrać odpowiedni ryż do risotto. Do szykowania risotto używa się ziaren ryżu białego. Wybieramy okrągłe i krótkie bądź też średnie ziarna ryżu. Ryż do risotto powinien mieć wysoką zawartość skrobi, zaś niską zawartość amylozy. Wówczas taki ryż ma większą zdolność do wchłaniania płynów a uwalniania skrobi. Ryż ma być zatem kleisty. Do zrobienia risotto polecanych jest kilka odmian ryżu. U nas w Polsce najpopularniejszy jest ryż Arborio i to z tego głównie ryżu szykujemy nasze domowe risotto. A zatem jaki ryz do risotto oprócz ryżu Arborio, który widujemy głownie na sklepowych półkach? Za granicą bardziej popularne są odmiany takie jak Carnaroli. Tej odmiany niestety nie dostaniemy w większości naszych sklepów. Bardzo dobre do risotto są też odmiany: Baldo, Maratelli oraz Padano, Roma i Vialone Nano. Jeśli chcesz spróbować innego ryżu niż Arborio, to zachęcam do spróbowania japońskiego ryżu do sushi. Wracając jednak na chwilę do kuchni włoskiej. Nie można nie wspomnieć o przepisie na ciasto na pizze, które gorąco polecam. Używam go też jako baza pod chleby i bułki pszenne. 

Risotto przepisy

We Włoszech risotto podawanej jest na pierwsze danie. U nas jet to zazwyczaj zupa. W Włoszech jest to risotto. Chociaż Włosi również podają często na pierwsze danie zupę, makaron lub własnie risotto. Do wyboru. Przepisy na risotto dosłownie zalewają internet. Jest ich bardzo dużo i są one do siebie podobne. Zawsze wybieramy odpowiednią odmianę ryżu i zawsze proces szykowania risotto jest podobny. Zazwyczaj pod koniec oddajemy do risotto ser parmezan lub też inne podobne sery twarde, dojrzewające. Polecam ser Pecorino Romano, Parmigiano Reggiano lub też ser Grana Padano. Odrobina masła na koniec również nie zaszkodzi. Takie gotowe risotto można jeść samo jeszcze gorące. Polecam też używać tego risotto jako bazę pod inne dania. Bardzo popularne jest bowiem risotto z kurczakiem oraz risotto z grzybami. Zatem jak zrobić risotto? Zapraszam po mój sprawdzony i bardzo dokładny przepis an to przepyszne i bardzo uniwersalne danie kuchni włoskiej.