Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Napoleonka bez pieczenia

Napoleonka bez pieczenia

Napoleonka bez pieczenia to jedno z prostszych ciast z użyciem krakersów lub herbatników zamiast pieczonego spodu. To przepis, z którym poradzą sobie nawet osoby początkujące. 

- gotowe w 30 minut
- świetne ciasto na każdą okazję
- ze spodem z krakersów lub herbatników

Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia ciasta: 4 godziny
Liczba porcji: forma 24 x 28 cm - 1390 g ciasta

Kaloryczność kcal: 315 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 1 litr mleka - butelka
  • 200 g masła - klasyczna kostka
  • 170 g drobnego cukru - niecałe pół szklanki
  • 2 saszetki budyniu bez cukru - 2 x 40 g
  • 80 g mąki pszennej tortowej - pół szklanki
  • 4 żółtka dużych jajek
  • 2 saszetki cukru wanilinowego - 2 x 16 g
  • około 160 g krakersów - można zamienić na herbatniki

Napoleonka bez pieczenia

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Użyty sprzęt: dobrej jakości garnek z grubym snem; forma na ciasto; blender ręczny typu żyrafa; mikser ręczny z klasycznymi mieszadłami; drewniana łyżka z długa rączką; sitko do cukru pudru

Forma na ciasto: u mnie była to forma 24 x 28 cm. Można też śmiało użyć blaszki o mniejszych wymiarach (używa się mniej krakersów na spód, za to ciasto jest wyższe) lub o większych wymiarach (więcej ciastek na spód, i niższa masa budyniowa). Tutaj najważniejsze jest to, by blaszka nie była okrągła, ponieważ utrudni to układanie krakersów/herbatników. Trzeba je wówczas docinać pod wymiar formy.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz ciasto napoleonka bez pieczenia o wadze około 1390 gramów. Zanim zaczniesz szykować deser, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. 

Napoleonka bez pieczenia, 1

Napoleonka bez pieczenia przepis

Przygotuj sobie blaszkę lub inną foremkę do ciasta. Tego ciasta nie pieczemy, więc forma może być wykonana z dowolnego materiału np. metalowa, szklana, czy ceramiczna. U mnie była to metalowa forma 24 x 28 cm bez odpinanych boków, wiec środek wyłożyłam jednym arkuszem papieru do pieczenia. Sprawdzą się większe lub mniejsze foremki o niezaokrąglonych bokach (raczej nie polecam tortownic). Dno formy wyłożonej pergaminem wypełnij krakersami. Użyj klasycznych krakersów (takie lekko słone). W razie potrzeby przytnij ciastka, by ładnie wypełniły całe dno. 

Porada: Jeśli nie przepadasz za lekko słonym akcentem w ciastach, to krakersy zamień na herbatniki typu petit beurre. Wybierz dobrej jakości, czyli nie za ciężkie i nie za twarde herbatniki/ciasteczka maślane (twarde herbatniki dłużej miękną i ciężej się kroją).

Napoleonka bez pieczenia, 2

Aby zrobić stabilny krem budyniowy, do miski wlej połowę butelki mleka, czyli 500 ml mleka (u mnie pełnotłuste, ale może być też chude). Dodaj cztery żółtka dużych jajek (z białek można upiec np. bezy). Wsyp też pół szklanki mąki pszennej jasnej np. tortowej (80 gramów mąki) oraz dwa opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru ( 2 x proszek budyniowy w saszetkach po około 40 gramów). Całość miksuj lub blenduj (np. przy użyciu blendera ręcznego typu żyrafa) tak długo, aż uzyskasz idealnie jednolite, rzadkie ciasto. Miskę odstaw na chwilę na bok. 

Porada: Jeśli mleko nie będzie zimne (prosto z lodówki), to znacznie szybciej połączy się z pozostałymi składnikami na gładki płyn. 

Napoleonka bez pieczenia, 3

Wybierz średniej wielkości (najlepiej wysoki) garnek z grubym dnem. Ma to być sprawdzony garnek, który dobrze się nagrzewa i nie przypala mleka. Do garnka wlej pozostałe 500 ml mleka. Wsyp dwie saszetki cukru wanilinowego, czyli 2 saszetki po 16 gramów każda oraz 170 gramów drobnego lub klasycznego cukru, czyli niecałe pół szklanki cukru. W garnku umieść też całą kostkę prawdziwego masła 82 % tłuszczu, czyli 200 gramów masła. Całość podgrzewaj na trochę wyższej niż niska moc palnika. Gdy cukier się rozpuści, a masło roztopi doprowadź płyn do wrzenia. Ma się delikatnie gotować, czyli lekko tylko mrugać. 

Porada: Możesz najpierw rozpuścić w mleku cukier, a dopiero potem dać masło i poczekać, aż roztopi się w słodkim mleku. Cukier wanilinowy można zastąpić odrobiną pasty lub esencji waniliowej, albo dodać nasionka wydłubane z połowy laski wanilii. 
Napoleonka bez pieczenia, 4

Miej pod ręką zwykły mikser ręczny z uniwersalnymi mieszadłami. Dokładnie wymieszaj odstawiony wcześniej płyn, i od razu zacznij go wlewać do garnka z gotującym się słodkim mlekiem z masłem. Płyn wlewaj bardzo powoli super cienką strużką. Jedną ręką wlewaj płyn, zaś w drugiej trzymaj mikser i cały czas miksuj zawartość garnka (na najniższej mocy miksera). Budyń zacznie powoli gęstnieć. Po wlaniu do garnka całego płynu możesz odłożyć mikser. Dalej gotuj budyń, jednak mieszaj go już przy użyciu drewnianej łyżki. Niech budyń jeszcze zgęstnieje (może to chwilę potrwać, więc cierpliwie mieszaj powoli całość np. przy pomocy drewnianej łyżki) i po zgęstnieniu podgotuje się przez niecałe dwie minuty (lub trochę dłużej - to kwestia bardzo indywidualna). Powinien wyjść gęsty, gładki i przypominać trochę ciasto ptysiowe. Zdejmij garnek z palnika. Gorący budyń od razu wykładaj do formy wyłożonej krakersami/herbatnikami. Wyrównaj powierzchnię masy budyniowej. 

Porada: Masę budyniową należy wyłożyć do formy od razu po ugotowaniu, ponieważ bardzo szybko tężeje. 
Napoleonka bez pieczenia, 5

Od razu po wyrównaniu masy budyniowej, wyłóż też drugą połowę przygotowanych krakersów lub herbatników. Zalecam ułożyć je tak samo, jak te na spodzie, by porcje ciasta równo się kroiły. Nie jest to jednak konieczne. Po wyłożeniu wszystkich ciastek, odczekaj aż ciasto całkowicie przestygnie, a następnie formę z napoleonką umieść w lodówce przynajmniej na cztery godziny, a najlepiej na całą noc.

Porada: Aby ciastka wyłożone na górze nie odkształcały się podczas schłodzenia, warto jest lekko obciążyć je płaskim naczyniem/deską. Ja dodatkowo zawijam całą formę w przezroczystą folię spożywczą (nie szczelnie). 
Napoleonka bez pieczenia, 6

Po schłodzeniu masa budyniowa tężeje już na tyle, że można śmiało kroić ciasto nożem. Krakersy/herbatniki miękną i również idealnie się kroją. Napoleonka bez pieczenia najlepiej wygląda i smakuje oprószona przed podaniem cukrem pudrem. 
Napoleonka bez pieczenia, 7

Napoleonka bez pieczenia, 8

To deser, który należy przechowywać w lodówce. Świeżość i smak zachowa przynajmniej przez trzy dni. 

Polecam też mój przepis na ciasto malinowa chmurka oraz oryginalne włoskie tiramisu oraz inne doskonałe ciasta bez pieczenia.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (1208 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Napoleonka bez pieczenia

Uwielbiam przygotować od czasu do czasu jakieś mega szybkie ciasto bez pieczenia. Tym razem jest to super pyszne i super proste do zrobienia ciasto napoleonka bez pieczenia. Jest to domowa napoleonka na herbatnikach z budyniem lub też napoleonka z krakersów, czyli ze spodem i górą z krakersów. Jeśli już decyduję się na wersję błyskawiczną, to napoleonka bez pieczenia z budyniem będzie najprostsza z możliwych. Tym razem napoleonka bez pieczenia przepis, który uda się każdemu. Krok po kroku opisuję jak przygotować do niej krem budyniowy. Jest on najprostszy z możliwych, ponieważ wszystkie składniki tylko gotujemy. Można oczywiście przygotować domowy, ale ja podaję super szybki sposób na to, by napoleonka bez pieczenia zawierała tylko kilka najważniejszych składników. Czy będzie to zatem napoleonka na krakersach, czy też na herbatnikach, zazwyczaj robię ją z budyniu waniliowego lub śmietanowego bez cukru. Cukier i tak dodajemy dodatkowo. Koniecznie sprawdź też jak zrobić ciasto Pani Walewska (Pychotka). Wspaniałym ciastem jest też ciasto krówkowe z blatów miodowych, orzechów i kremu budyniowego. Bardzo gorąco polecam też przepis na łaciaty seromakowiec

Napoleonka na krakersach

Dla wielu osób użycie słonych krakersów do słodkiego deseru wydaje się przynajmniej dziwne. Uważam jednak, że napoleonka z krakersami wychodzi naprawdę pyszna. Krakersy są tylko lekko słone, co bardzo ciekawie łączy się smakowo ze słodkim kremem i pięknie się przegryza. Taka napoleonka bez pieczenia na krakersach może być szykowana przez cały rok. Najczęściej jednak napoleonka na krakersach z budyniem robiona jest u mnie na jesieni i zimą. To pyszne ciasto napoleonka na krakersach można też śmiało podawać na specjalne okazje takie jak urodziny, komunia, czy chrzciny. Moja napoleonka na krakersach przepis, który wspaniale będzie się prezentował i smakował również na świątecznym stole. Napoleonka bez pieczenia wygląda bardzo zimowo i pysznie. Jeśli lubisz ciasta z kremami, to z pewnością spodoba Ci się też moja pyszna karpatka, którą gorąco polecam. Tradycyjna Napoleonka już czeka na Blogu.

Napoleonka na herbatnikach

Na spód i na górę dajemy zatem albo słone krakersy, albo też herbatniki. Taka napoleonka z herbatnikami jest również świetna. Warto zwrócić uwagę na to, by zakupić dobrej jakości, nie za twarde herbatniki z dobrym składem. Taka napoleonka bez pieczenia na herbatnikach będzie zwyczajnie smaczniejsza, gdy kupimy smaczne herbatniki. Domowe ciasto napoleonka na herbatnikach będzie idealnie miękkie, ponieważ herbatniki chłoną wilgoć z masy i potem pięknie się kroją. Moja napoleonka na herbatnikach przepis, który można szykować też na krakersach. Zatem wybór należy do Ciebie. Zapraszam po przepis i życzę smacznego.