Ciasto drożdżowe z parasolką z jabłka

Ciasto drożdżowe z parasolką z jabłka

Idealne ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Nie za słodkie, lekkie i aromatyczne. Po prostu ideał :-)

Czas przygotowywania: 10 minut
Wyrastanie: 1h
Czas pieczenia: 55 minut

Ilość porcji: tortownica średnicy 24 cm

Składniki:
• 3 szklanki mąki pszennej tortowej
• szklanka ciepłego mleka
• pół kostki miękkiego masła - 100 g
• pół szklanki cukru
• dwie saszetki suszonych drożdży - 14 g
• 3 żółtka jajek
• 1 jabłko


Mało oraz jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki.

Wszystkie składniki oprócz jabłka umieść w misce. Pamiętaj, by użyć samych żółtek. Białka odłóż do innego przepis np. na biszkopt anielski :-)

Wymieszaj składniki, przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia.

Po godzinie ciasto przełóż do tortownicy wysmarowanej masłem. Wyrównaj lekko jego powierzchnię.

Jabłko dobrze umyj i wytrzyj. Przekrój na pół wzdłuż gniazda nasiennego. Wydrąż je. Połówki kładź skórką do góry i pokrój w cienkie plasterki. Układaj je promieniście na cieście.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz do 55 minut, do suchego patyczka. Po wypieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po około 10 minutach możesz już wyjąć ciasto :-)

ciasto-drozdzowe-z-parasolka-z-jablka-1

ciasto-drozdzowe-z-parasolka-z-jablka-2

ciasto-drozdzowe-z-parasolka-z-jablka-3

ciasto-drozdzowe-z-parasolka-z-jablka-4

Życzę smacznego :-)

 

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Lady Och Mistrzyni
2016-09-29 18:15
Ideał powiadasz? :) skusiłaś mnie, bo ciasto wygląda rewelacyjnie!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-09-29 19:05
Dziękuję i szczerze polecam :-)
user pic
Radosna Chata
2016-09-29 19:23
Bardzo apetycznie wygląda :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-01 10:33
Dzięki wielkie :-)
user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-09-29 19:44
Można wziąć kawałek w rękę i jeść jak pizzę :D <3
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-01 10:33
Można, można :-)
user pic
naturalnie.pro
2016-09-29 20:04
Bardzo fajny przepis. Rozumiem, że świeże drożdże też mogą być?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-01 10:37
Mogą Elu, użyj wówczas 35-40 g świeżych drożdży i wcześniej wymieszaj je z cukrem, odrobiną ciepłego mleka i mąki, by zaczęły pracować (wystarczy 15 minut). Składniki za zaczyn uszczknij z listy :-)
user pic
KatarzynaKa
2016-09-29 21:43
Dziękuję Ci!!! Takiego ciasta szukałam!!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-01 10:37
Do usług ;-)
user pic
Paulina
2016-09-29 23:28
Mój Mąż uwielbia ciasto drożdżowe, dawno robiłam więc wypróbuje ten przepis bo wygląda rewelka! Mam nadzieje, że moje też będzie tak pięknie wyglądać :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-01 10:39
Super Kasiu.. Pamiętaj, by użyć wysokiej tortownicy. Ciasto i tak będzie uciekać poza nią i stworzy "parasolkę". Ważne jest, by ostrożnie zdejmować obręcz. Parasolka z ciasta będzie wtedy ładnie się prezentować.
user pic
Jud
2016-10-01 13:20
Idealnie puszyste i do tego ta parasolka... :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-01 13:36
:-) Dziękuję
user pic
Edyta Mój kawałek podłogi
2016-10-06 17:10
Wygląda obłędnie! Nie widziałam jeszcze takiej parasolki z owoców :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-06 17:41
Trochę ciasta, trochę jabłka.. :-)