Ciasto drożdżowe z jabłkami
Ciasto drożdżowe z jabłkami bez wyrabiania. Nie za słodkie, lekkie i aromatyczne. Po prostu idealne :)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 55 minut
Liczba porcji: tortownica 24 cm
Dieta: wegetariańska
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- szklanka ciepłego mleka
- pół kostki miękkiego masła - 100 g
- pół szklanki cukru
- dwie saszetki suszonych drożdży - 14 g
- 3 żółtka jajek
- 1 jabłko
Mało oraz jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki.
Wszystkie składniki oprócz jabłka umieść w misce. Pamiętaj, by użyć samych żółtek. Białka odłóż do innego przepis np. na biszkopt z morelami.
Wymieszaj składniki, przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia.
Po godzinie ciasto przełóż do tortownicy wysmarowanej masłem. Wyrównaj lekko jego powierzchnię.
Jabłko dobrze umyj i wytrzyj. Przekrój na pół wzdłuż gniazda nasiennego. Wydrąż je. Połówki kładź skórką do góry i pokrój w cienkie plasterki. Układaj je promieniście na cieście.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz do 55 minut, do suchego patyczka. Po wypieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po około 10 minutach możesz już wyjąć ciasto :-)




Jeżeli lubisz ciasto drożdżowe to zobacz również przepis na drożdżowe ciasto z mleka w proszku. Z jabłkami polecam Ci za to przepisy ciasto ucierane z jabłkami oraz szarlotka z budyniem.
Smacznego!