Ciasto drożdżowe z parasolką z jabłka

Ciasto drożdżowe z parasolką z jabłka

Idealne ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Nie za słodkie, lekkie i aromatyczne. Po prostu ideał :-)

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 55 minut
Ilość porcji: tortownica 24 cm

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • szklanka ciepłego mleka
  • pół kostki miękkiego masła - 100 g
  • pół szklanki cukru
  • dwie saszetki suszonych drożdży - 14 g
  • 3 żółtka jajek
  • 1 jabłko

Mało oraz jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki.

Wszystkie składniki oprócz jabłka umieść w misce. Pamiętaj, by użyć samych żółtek. Białka odłóż do innego przepis np. na biszkopt anielski :-)

Wymieszaj składniki, przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia.

Po godzinie ciasto przełóż do tortownicy wysmarowanej masłem. Wyrównaj lekko jego powierzchnię.

Jabłko dobrze umyj i wytrzyj. Przekrój na pół wzdłuż gniazda nasiennego. Wydrąż je. Połówki kładź skórką do góry i pokrój w cienkie plasterki. Układaj je promieniście na cieście.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz do 55 minut, do suchego patyczka. Po wypieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po około 10 minutach możesz już wyjąć ciasto :-)

 

Ciasto drożdżowe z parasolką z jabłka, 1

Ciasto drożdżowe z parasolką z jabłka, 2

Ciasto drożdżowe z parasolką z jabłka, 3

Ciasto drożdżowe z parasolką z jabłka, 4

Jeżeli lubisz ciasto drożdżowe to zobacz również przepis na drożdżowe ciasto z mleka w proszku.

Życzę smacznego :-)

 

Średnia 4.9 / 5 (38 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷