Drożdżowa babka makowa
Bardzo prosta i pyszna baba drożdżowa zawijana z masą makową. Pyszna propozycja na co dzień i na Świąteczny stół :-)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: 10
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 300 g mąki pszennej tortowej
- jedna saszetka suszonych drożdży - 7 g
- 1 całe jajko i 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- pół szklanki ciepłego mleka
- 70 g masła
- [zobacz] 300 g masy makowej
Mało oraz jajka i mleko wyjmij z lodówki na godzinę przed robieniem babki.
Oddziel żółtko od białka. Białko możesz użyć do zrobienia np. piankowych obłoczków. Ostatecznie potrzebujesz jednego białka i dwóch żółtek :-)
Wszystkie składniki oprócz masy makowej umieść w misce. Ja lekko podgrzałam mleko z masłem w rondelku. Wymieszaj dobrze ręcznie lub mikserem z hakami.
Przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia.
Po godzinie ciasto wyłóż na obsypany mąką blat i ręcznie rozciągnij na grubość około 2 cm. Na wierzchu rozprowadź masę makową z tego przepisu - masa makowa. Ciasto zwiń i umieść w formie wysmarowanej resztkami masła. Lekko dociśnij palcami w kilku miejscach.
Ponownie przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Nie wyjmuj babki od razu, tylko lekko uchyl drzwi piekarnika. Pop 15 minut możesz wyjąć babkę. Z formy zaś wyjmij ją po wystudzeniu.
Wypróbuj też sprawdzony przepis na pyszne ciasto marchewkowe.
Smacznego :-)