Drożdżowa babka makowa

Drożdżowa babka makowa

Bardzo prosta i pyszna baba drożdżowa zawijana z masą makową. Pyszna propozycja na co dzień i na Świąteczny stół :-)

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: 10

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • jedna saszetka suszonych drożdży - 7 g
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 70 g masła
  • 300 g masy makowej

Mało oraz jajka i mleko wyjmij z lodówki na godzinę przed robieniem babki.

Oddziel żółtko od białka. Białko możesz użyć do zrobienia np. piankowych obłoczków. Ostatecznie potrzebujesz jednego białka i dwóch żółtek :-)

Wszystkie składniki oprócz masy makowej umieść w misce. Ja lekko podgrzałam mleko z masłem w rondelku. Wymieszaj dobrze ręcznie lub mikserem z hakami.

Przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia.

Po godzinie ciasto wyłóż na obsypany mąką blat i ręcznie rozciągnij na grubość około 2 cm. Na wierzchu rozprowadź masę makową z tego przepisu. Ciasto zwiń i umieść w formie wysmarowanej resztkami masła. Lekko dociśnij palcami w kilku miejscach. 

Ponownie przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Nie wyjmuj babki od razu, tylko lekko uchyl drzwi piekarnika. Pop 15 minut możesz wyjąć babkę. Z formy zaś wyjmij ją po wystudzeniu.

Drożdżowa babka makowa, 1

Drożdżowa babka makowa, 2

Drożdżowa babka makowa, 3

Wypróbuj też sprawdzony przepis na pyszne ciasto marchewkowe.

Smacznego :-)

Średnia 4.6 / 5 (32 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2016-12-03 18:50
Wygląda bosko i musi tak samo smakować :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-04 12:23
Babka jest świetna.. polecam :-)
2016-12-03 23:35
Makowiec z formie babki... Super :) Pozycja obowiązkowa na świątecznym stole :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-04 12:23
Jak najbardziej :-)
Te zawijaski w środku wyszły bajecznie i nic się nie zlało <3
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-04 19:40
Super dziewczyny!!! Smacznego dla Was!
2017-12-15 15:16
Będzie pieczona. Ma śliczną foremkę, a nie piekę w ogóle babki. Skorzystam z gotowej masy. Fotkę wstawię.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-15 16:53
Cudownie Marzenko!!! Czekam z niecierpliwością na zdjęcie Twojej babki :-)
2019-04-15 07:59
Chciałabym zastosować ten przepis ale boję się, że mi nie wyrośnie, bo zawsze masę makową robię z dużą ilością bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, a nawet tarte jabłko). Chciałam zapytać o radę czy taka masa nie będzie za ciężka? Poza tym świetny pomysł na "babkę" 🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-15 10:23
Dziękuję Ulu..Dodaj bakalie z umiarem, to ciasto wyrośnie👍 Najważniejsze to dać ciastu czas na wyrastanie przed pieczeniem 👍
2019-04-17 11:48
A można użyć gotowej masy, dla leniwych? 😉
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak🙂
2019-04-20 18:08
Jeszcze gorąca :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️👏️