Drożdżowa babka makowa

Drożdżowa babka makowa

Bardzo prosta i pyszna baba drożdżowa zawijana z masą makową. Pyszna propozycja na co dzień i na Świąteczny stół :-)

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: 10

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • jedna saszetka suszonych drożdży - 7 g
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 70 g masła
  • 300 g masy makowej

Mało oraz jajka i mleko wyjmij z lodówki na godzinę przed robieniem babki.

Oddziel żółtko od białka. Białko możesz użyć do zrobienia np. piankowych obłoczków. Ostatecznie potrzebujesz jednego białka i dwóch żółtek :-)

Wszystkie składniki oprócz masy makowej umieść w misce. Ja lekko podgrzałam mleko z masłem w rondelku. Wymieszaj dobrze ręcznie lub mikserem z hakami.

Przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia.

Po godzinie ciasto wyłóż na obsypany mąką blat i ręcznie rozciągnij na grubość około 2 cm. Na wierzchu rozprowadź masę makową z tego przepisu. Ciasto zwiń i umieść w formie wysmarowanej resztkami masła. Lekko dociśnij palcami w kilku miejscach. 

Ponownie przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Nie wyjmuj babki od razu, tylko lekko uchyl drzwi piekarnika. Pop 15 minut możesz wyjąć babkę. Z formy zaś wyjmij ją po wystudzeniu.

Drożdżowa babka makowa, 1

Drożdżowa babka makowa, 2

Drożdżowa babka makowa, 3

Wypróbuj też sprawdzony przepis na pyszne ciasto marchewkowe.

Smacznego :-)

Średnia 4.6 / 5 (52 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷