Naleśniki bez jajek
Zobacz jak super szybko zrobić pyszne naleśniki bez jajek. Mój przepis jest wyjątkowo prosty. Do tego aby je usmażyć potrzebujesz tylko trzech składników i kilka wolnych minut. Te naleśniki bez jajek są boskie!
- tylko 3 składniki
- uniwersalny przepis
- gwarancja sukcesu
Czas przygotowania: 5 minut
Czas leżakowania ciasta: 30 minut
Czas smażenia naleśników: 10 minut
Liczba porcji: 5 dużych naleśników
Kaloryczność kcal: 180 w 1 naleśniku
Dieta: wegetariańska
- 1 szklanka mąki pszennej np. tortowej - 160 g
- 1 szklanka mleka - 250 ml
- 2 łyżki leju roślinnego
Naleśniki bez jajek
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Użyłam szerokiej patelni do naleśników - średnica 26 cm.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet mąka może mieć inną ilość kalorii niż ta, której użyłam ja. W kaloriach nie uwzględniłam dodatków w postacie jogurtu i owoców.
Jeśli masz ochotę spróbować jak smakuje ciasto naleśnikowe bez dodatku jajek, to serdecznie zapraszam po przepis. Być może nie możesz jeść jajek i będzie to dla Ciebie idealny przepis na codzienne naleśniki. Jeśli zaś dodatkowo nie możesz pić mleka krowiego, to nic się nie martw. Możesz użyć samej wody lub też napoju migdałowego, czy też ryżowego albo sojowego.

Naleśniki bez jajek
Do miski wsyp szklankę mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej. Jedna szklanka mąki powinna ważyć 160 gramów. Wlej również jedną szklankę mleka lub wody. Ja czasem mieszam mleko z wodą w proporcjach pół na pół. Możesz użyć samego mleka lub też samej wody. Zamiast zwykłej wody możesz użyć wodę gazowaną a zamiast mleka krowiego np. napój migdałowy, kokosowy, sojowy czy ryżowy.
Miksuj ciasto przez kilka minut na gładką masę, by pozbyć się ewentualnych grudek. Ciasto odstawi na 30 minut, by odpoczęło i osiągnęło ostateczną konsystencję. Po tym czasie wlej też dwie łyżki oleju kujawskiego, ryżowego lub z pestek winogron. Zamiast oleju możesz użyć roztopione i przestudzone masło lub olej kokosowy.
W składnikach nie podałam soli oraz cukru. Możesz je jednak dodać. Szczypta soli oraz łyżeczka cukru nadadzą ciastu wyraźniejszego smaku.

Po dokładnym wymieszaniu ciasta zdecyduj, czy nie ma potrzeby dodania do niego jeszcze odrobiny wody lub mleka. Może być bowiem tak, że ciasto po dokładnym wymieszaniu z mąką (zależy od typu mąki) będzie potrzebowało lekkiego rozrzedzenia. Nie zdarzyło mi się za to nigdy dodać więcej mąki.
Ponieważ w cieście jest już tłuszcz, to naleśniki smażymy na suchej patelni. Moja patelnia miała aż 26 cm średnicy. Usmażyłam zatem pięć sporych naleśników. Na średniej mocy palnika nagrzej płaską patelnię - najlepiej specjalnie przystosowaną do smażenia naleśników. Nie ustawiaj od razu najwyższej mocy palnika. Ustaw średnią moc i poczekaj aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni.
Zamieszaj ciasto i chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tyle ciasta, by masa swobodnie przykryła powierzchnię patelni. Przy każdym nalewaniu porcji na naleśnika podnoszę patelnię nad palnik. Od razu poruszam patelnią tak, by ciasto rozeszło się po całej powierzchni.
Po około minucie przewracaj placek na drugą stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu, czyli około 30-40 sekund. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników. W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki

Naleśniki bez jajek są gotowe do zjedzenia. Ponieważ wychodzą bardzo elastyczne, to możesz je dowolnie zwijać. Moje naleśniki podałam z jogurtem naturalnym wymieszanym z odrobiną cukru pudru oraz ze świeżymi borówkami i malinami. Całość oprószałam lekko cukrem pudrem.

Polecam też jogurty owocowe lub bitą śmietanę. Ze świeżych owoców pyszne będą jagody leśne, truskawki, poziomki, morele, gruszki.. Domowy dżem morelowy oraz dżem porzeczkowy pasują tu idealnie.
Smacznego.