Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ośmiorniczki

Ośmiorniczki

To chyba najprostszy przepis na ośmiorniczki baby. Najpierw podsmażane chwilę na oliwie z czosnkiem. Następnie duszone pod przykryciem z przyprawami w sosie własnym. Delikatne, pyszne.

Jeśli lubisz owoce morza, taki przepis na ośmiorniczki jest dla Ciebie.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas duszenia: 45 minut
Liczba porcji: 2-3

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 500 g świeżych ośmiorniczek baby
  • 8 łyżek oliwy
  • 5 ząbków czosnku
  • garść natki pietruszki
  • przyprawy: po pół łyżeczki soli, pieprzu i tymianku

Ośmiorniczka przepis

Jeśli będziesz przyrządzać ośmiorniczki świeże, koniecznie je wcześniej oczyść i umyj pod zimną wodą. Zobacz jak oczyścić ośmiorniczki baby. Ośmiorniczki mrożone powinny być wcześniej oczyszczone i przygotowane do gotowania. Takie ośmiorniczki wystarczy rozmrozić.

W sporej, najlepiej wysokiej patelni podgrzej dwie łyżki oliwy. Czosnek obierz, pokrój w plasterki i umieść na patelni. Gotowe, umyte i osuszone ręcznikiem papierowym ośmiorniczki (worek osobno, część z mackami osobno) umieść na patelni razem z oliwą i czosnkiem. Podsmażaj na średniej mocy przez 5 minut bez przykrywki.

Ośmiorniczki baby skurczą się i puszczą wodę. Od razu dodaj resztę oliwy i przyprawy. Zamiesza, przykryj przykrywką i zmniejsz moc palnika. Ośmiorniczki duś bez podnoszenia przykrywki przez 40 minut. Na koniec dodaj siekaną pietruszkę. 

Ośmiorniczki, 1

Polecam Ci także mój przepis na najlepszy makaron ryżowy z krewetkami, pyszne mule w mleczku kokosowym czy doskonały łosoś z piekarnika.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (235 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania