Ośmiorniczki
To chyba najprostszy przepis na ośmiorniczki baby. Najpierw podsmażane chwilę na oliwie z czosnkiem. Następnie duszone pod przykryciem z przyprawami w sosie własnym. Delikatne, pyszne.
Jeśli lubisz owoce morza, taki przepis na ośmiorniczki jest dla Ciebie.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas duszenia: 45 minut
Liczba porcji: 2-3
Dieta: bezglutenowa
- 500 g świeżych ośmiorniczek baby
- 8 łyżek oliwy
- 5 ząbków czosnku
- garść natki pietruszki
- przyprawy: po pół łyżeczki soli, pieprzu i tymianku
Ośmiorniczka przepis
Jeśli będziesz przyrządzać ośmiorniczki świeże, koniecznie je wcześniej oczyść i umyj pod zimną wodą. Zobacz jak oczyścić ośmiorniczki baby. Ośmiorniczki mrożone powinny być wcześniej oczyszczone i przygotowane do gotowania. Takie ośmiorniczki wystarczy rozmrozić.
W sporej, najlepiej wysokiej patelni podgrzej dwie łyżki oliwy. Czosnek obierz, pokrój w plasterki i umieść na patelni. Gotowe, umyte i osuszone ręcznikiem papierowym ośmiorniczki (worek osobno, część z mackami osobno) umieść na patelni razem z oliwą i czosnkiem. Podsmażaj na średniej mocy przez 5 minut bez przykrywki.
Ośmiorniczki baby skurczą się i puszczą wodę. Od razu dodaj resztę oliwy i przyprawy. Zamiesza, przykryj przykrywką i zmniejsz moc palnika. Ośmiorniczki duś bez podnoszenia przykrywki przez 40 minut. Na koniec dodaj siekaną pietruszkę.

Polecam Ci także mój przepis na najlepszy makaron ryżowy z krewetkami, pyszne mule w mleczku kokosowym czy doskonały łosoś z piekarnika.
Smacznego!