Ośmiorniczki smażone w oliwie z czosnkiem

Ośmiorniczki smażone w oliwie z czosnkiem

To chyba najprostszy przepis na ośmiorniczki baby. Najpierw podsmażane chwilę na oliwie z czosnkiem. Następnie duszone pod przykryciem z przyprawami w sosie własnym. Delikatne, pyszne.. 
Jeśli lubisz owoce morza, taki przepis na ośmiorniczki jest dla Ciebie :-)

Czas przygotowania: 10 minut
Czas duszenia: 45 minut
Ilość porcji: 2-3

Składniki:
  • 500 g świeżych ośmiorniczek baby
  • 8 łyżek oliwy
  • 5 ząbków czosnku
  • garść natki pietruszki
  • przyprawy: po pół łyżeczki soli, pieprzu i tymianku

Jeśli będziesz przyrządzać ośmiorniczki świeże, koniecznie je wcześniej oczyść i umyj pod zimną wodą. Zobacz jak oczyścić ośmiorniczki baby. Ośmiorniczki mrożone powinny być wcześniej oczyszczone i przygotowane do gotowania. Takie ośmiorniczki wystarczy rozmrozić.

W sporej, najlepiej wysokiej patelni podgrzej dwie łyżki oliwy. Czosnek obierz, pokrój w plasterki i umieść na patelni. Gotowe, umyte i osuszone ręcznikiem papierowym ośmiorniczki (worek osobno, część z mackami osobno) umieść na patelni razem z oliwą i czosnkiem. Podsmażaj na średniej mocy przez 5 minut bez przykrywki. Ośmiorniczki skurczą się i puszczą wodę. Od razu dodaj resztę oliwy i przyprawy. Zamiesza, przykryj przykrywką i zmniejsz moc palnika. Ośmiorniczki duś bez podnoszenia przykrywki przez 40 minut. Na koniec dodaj siekaną pietruszkę. 

osmiorniczki-smazone-w-oliwie-z-czosnkiem-1
Smacznego :-)

Średnia 4.5 / 5 (11 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
młoda mamuśka
2017-11-16 15:48
Z czym można podać takie ośmiorniczki?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-16 17:57
Ośmiorniczki bardzo dobrze smakują z makaronem ryżowym polanym sosem z ośmiorniczek.