Kotlety z łososia
Zaprasza na kotleciki a'la mielone z łososia. To prosty przepis na kotlety z łososia, które bardzo lubią moje dzieci. Są idealnie doprawione i super smaczne. Najpyszniejsze podane z sosem czosnkowym lub surówką.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 25 minut
Liczba porcji: 12 sztuk
- 700 g filety z łososia (bez skóry)
- 4 spore ząbki czosnku
- 2 mniejsze jajka
- 3 łyżki sosu sojowego
- sok z połówki limonki
- kajzerka lub inna mała bułeczka
- mały pęczek koperku
- bułka tarta do obtoczenia oraz olej roślinny do smażenia
Kotlety z łososia

Filety umyj, zdejmij skórę i osusz ręcznikiem papierowym. Sprawdź, czy ryba nie ma ości i posiekaj ją jak najdrobniej nożem. Ewentualnie można ją zmielić w maszynce z otworami min. 5 mm.
Do miski dodaj jajka, czosnek przepuszczony przez praskę, drobno poszatkowany koperek, sos sojowy i sok z limonki. Bułeczkę pszenną namocz w wodzie lub mleko, dobrze odciśnij i dodaj do miski.
Wszystko dobrze wymieszaj. Masa będzie dość rzadka. Nagrzej patelnię. Wlej olej. Łyżką odmierzaj porcje wielkości mandarynki. Umieszczaj w talerzu z bułką. Obtocz i dłońmi formuj spłaszczone kotlety o średnicy 8-10 cm.
Kotlety smaż porcjami, na średniej mocy palnika po 2-3 minut z każdej strony.

Do kotlecików polecam usmażyć również frytki, oraz zrobić uniwersalną surówkę. Bardzo dobra jest surówka z ogórków świeżych.
Smacznego!