Kotlety z łososia

Kotlety z łososia

Łosoś.. pyszna ryba. Bardzo często kupuję filet, by coś potem z niego zrobić dla rodzinki. Sama jeszcze nie wiem co to będzie. Natchnienie przychodzi wieczorem lub gdy przekroczę prób kuchni ;-)

Tym razem postawiłam na kotleciki a'la mielone. I to był super pomysł. Od razu założyłam, że kotlety zjemy na dwa posiłki. Za pierwszym razem z domowymi frytkami z patelni i surówką z ogórków i rzodkiewki.

Za drugim razem przekroiłam kotlety w poprzek i umieściłam w bułce z warzywami i serem. Postały fantastyczne fishburgery!

Macie już swoje filety na blacie? :-)
No to zaczynamy!


Czas przygotowywania:
 około 20 minut
Czas smażenia: około 25 minut
Ilość kotletów: 12 sporych

Składniki:
• 700 g filety z łososia (bez skóry)
• 4 spore ząbki czosnku
• 2 mniejsze jajka
• 3 łyżki sosu sojowego
• sok z połówki limonki
• kajzerka lub inna mała bułeczka
• mały pęczek koperku

• bułka tarta do obtoczenia oraz olej roślinny do smażenia

Filety umyj, zdejmij skórę i osusz ręcznikiem papierowym.  Sprawdź, czy ryba nie ma ości i posiekaj ją jak najdrobniej nożem. Ewentualnie można ją zmielić w maszynce z otworami min. 5 mm.

Do miski dodaj jajka, czosnek przepuszczony przez praskę, drobno poszatkowany koperek, sos sojowy i sok z limonki. Bułeczkę pszenną namocz w wodzie lub mleko, dobrze odciśnij i dodaj do miski.

Wszystko dobrze wymieszaj. Masa będzie dość rzadka. Nagrzej patelnię. Wlej olej. Łyżką odmierzaj porcje wielkości mandarynki. Umieszczaj w talerzu z bułką. Obtocz i dłońmi formuj spłaszczone kotlety o średnicy 8-10 cm.

Kotlety smaż porcjami, na średniej mocy palnika po 2-3 minut z każdej strony.

kotlety-z-lososia-1

kotlety-z-lososia-2

Do kotlecików polecam usmażyć również frytki z patelni, oraz zrobić uniwersalną surówkę z ogórków :-)
A dla urozmaicenia i dla odmiany od mięsa czy ryb warto spróbować np. kotletów z kalafiora.

Smacznego!