Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kotlety z łososia

Kotlety z łososia

Zaprasza na kotleciki a'la mielone z łososia. To prosty przepis na kotlety z łososia, które bardzo lubią moje dzieci. Są idealnie doprawione i super smaczne. Najpyszniejsze podane z sosem czosnkowym lub surówką.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 25 minut
Liczba porcji: 12 sztuk

Składniki

  • 700 g filety z łososia (bez skóry)
  • 4 spore ząbki czosnku
  • 2 mniejsze jajka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z połówki limonki
  • kajzerka lub inna mała bułeczka
  • mały pęczek koperku
  • bułka tarta do obtoczenia oraz olej roślinny do smażenia

Kotlety z łososia

Kotlety z łososia, 1

Filety umyj, zdejmij skórę i osusz ręcznikiem papierowym.  Sprawdź, czy ryba nie ma ości i posiekaj ją jak najdrobniej nożem. Ewentualnie można ją zmielić w maszynce z otworami min. 5 mm.

Do miski dodaj jajka, czosnek przepuszczony przez praskę, drobno poszatkowany koperek, sos sojowy i sok z limonki. Bułeczkę pszenną namocz w wodzie lub mleko, dobrze odciśnij i dodaj do miski.

Wszystko dobrze wymieszaj. Masa będzie dość rzadka. Nagrzej patelnię. Wlej olej. Łyżką odmierzaj porcje wielkości mandarynki. Umieszczaj w talerzu z bułką. Obtocz i dłońmi formuj spłaszczone kotlety o średnicy 8-10 cm.

Kotlety smaż porcjami, na średniej mocy palnika po 2-3 minut z każdej strony.

Kotlety z łososia, 2

Do kotlecików polecam usmażyć również frytki, oraz zrobić uniwersalną surówkę. Bardzo dobra jest surówka z ogórków świeżych.

Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (458 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kotlety z łososia

Bardzo lubię szykować kotlety z lososia. To mój prosty i sprawdzony przepis na kotlety mielone z łososia. Mielone z łososia możesz też zrobić z resztek ryby lub też mieszanki innych ryb. Takie kotlety z łososia surowego to świetna alternatywa do klasycznych mielonych. Polecam Ci też moje pyszne kotlety jajeczne oraz bezmięsne kotlety ziemniaczane. Przy okazji bardzo gorąco polecam też kotlet pożarski szykowany z filetów z piersi z kurczaka.