Lody kokosowe
Jeśli marzą Ci się intensywnie kokosowe lody, to cudownie się składa. Mój przepis na lody kokosowe jest bowiem nie tylko super prosty, ale i sprawdzony. Nie dodajemy jajek, nie mieszamy masy w trakcie mrożenia.
Jeśli oczywiście masz maszynkę do lodów, to zwróć tylko uwagę na to, czy pojemność komory pomieści tę ilość składników. Gorąco polecam też szykowanie tych lodów w foremkach i pudełeczkach wielokrotnego użytku, przeznaczonych do robienia do lodów na patyku.. są super pyszne!
Czas przygotowania: 30 minut
Czas mrożenia: 5 godzin
Liczba porcji: 1400 ml lodów
Kaloryczność kcal: 155 w 100 ml lodów
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 1 szklanka wiórków kokosowych - 100 g
- puszka mleka kokosowego - 400 ml
- 400 g śmietanki 30 %
- 5 łyżek cukru
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mój zamrażalnik jest ustawiony na temperaturę -15 stopni.
Śmietanka 30 % powinna być bardzo dobrze schłodzona.
Dodatkowy czas: chłodzenie masy kokosowej
Jeśli już robię lody kokosowe, to koniecznie z dużą ilością wiórków kokosowych oraz mleczkiem kokosowym z ekstraktem z kokosa minimum 60 %. Te lody można szykować cały rok, dlatego też polecam je nie tylko latem, ale i zimą np. na walentynki czy nawet bez okazji.. jak tylko najdzie Cię ochota na coś słodkiego i pysznego.

Lody kokosowe
W małym rondelku lub garnuszku umieść całą zawartość puszki z mleczkiem kokosowym. Im więcej ekstraktu z kokosa, tym lepiej. Do tych właśnie lodów użyłam mleczka, które miało 76 % ekstraktu. Wsyp również szklankę drobnych wiórków kokosowych oraz dodaj 3 łyżki cukru.
Całość wymieszaj i podgrzewaj przez pięć minut na małej mocy palnika.

Masę kokosową odstaw do przestudzenia a następnie do lodówki, do całkowitego schłodzenia. Masa po schłodzeniu zgęstnieje.

400 gramów śmietanki 30 % (1 i 1/3 szklanki) umieść w wysokim naczyniu i odłóż do lodówki, do schłodzenia. Możesz też śmietankę przed ubijaniem umieścić na 20 minut w komorze zamrażalnika. Im zimniejsza śmietanka, tym łatwiej i szybciej się ubije. Schłodzić możesz też mieszadła miksera.
Naczynie wyjmij z lodówki. Dodaj pozostałe 2 łyżki cukru i od razu rozpocznij ubijanie kremu. Najpierw na niższych obrotach miksera (by nie zachlapać kuchni). Po chwili zwiększaj obroty, aż do maksymalnej mocy. Krem powinien być gotowy już po niecałych 2 minutach ubijania. Masa jest dobrze ubita, gdy zaczyna stanowić opór na mieszadłach miksera oraz po nałożeniu na palec zachowuje strukturę - nie rozlewa się, nie przemieszcza. Podany przeze mnie czas jest orientacyjny. Twoja śmietanka może się ubić znacznie szybciej. Dużo zależy od prędkości obrotów miksera, świeżości śmietanki oraz stopnia jej schłodzenia.

Gotową śmietankę przełóż do wygodnego, szerszego naczynia. Do tego samego naczynia dodaj też schłodzony krem kokosowy. Całość ostrożnie i powoli wymieszaj łyżką.

Masę przełóż do naczynia, w którym będziesz mrozić lody. Wiem, że macie czasem problem z wyborem pudełka. Tutaj wystarczy nawet zwykła keksówka. Ja używam często szklanego, podłużnego naczynia, które dedykowane było wypiekom z piekarnika.

Lody kokosowe odłóż do zamrażalnika ustawionego na -15 stopi. Po pięciu godzinach mrożenia lody są idealne do nakładania. Jeśli lody będę mrożone dłużej, to być może po wyjęciu z zamrażalnika będą potrzebowały dodatkowych kilku minut by zmięknąć.
Jeśli lody przełożysz do osobnych, małych pojemników, to oczywiście będą gotowe znacznie szybciej. Prawdopodobnie już po dwóch godzinach mrożenia będą idealne do zjedzenia.
Lody możesz też zamrozić używając maszynki do lodów. Wystarczy wówczas gotową masę (masa kokosowa wymieszana z ubitą śmietanką) przełożyć do maszynki do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją.


Smacznego!