Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Lody kokosowe

Lody kokosowe

Jeśli marzą Ci się intensywnie kokosowe lody, to cudownie się składa. Mój przepis na lody kokosowe jest bowiem nie tylko super prosty, ale i sprawdzony. Nie dodajemy jajek, nie mieszamy masy w trakcie mrożenia.

Jeśli oczywiście masz maszynkę do lodów, to zwróć tylko uwagę na to, czy pojemność komory pomieści tę ilość składników. Gorąco polecam też szykowanie tych lodów w foremkach i pudełeczkach wielokrotnego użytku, przeznaczonych do robienia do lodów na patyku.. są super pyszne!

Czas przygotowania: 30 minut
Czas mrożenia: 5 godzin
Liczba porcji: 1400 ml lodów

Kaloryczność kcal: 155 w 100 ml lodów
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 1 szklanka wiórków kokosowych - 100 g
  • puszka mleka kokosowego - 400 ml
  • 400 g śmietanki 30 %
  • 5 łyżek cukru

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mój zamrażalnik jest ustawiony na temperaturę -15 stopni.
Śmietanka 30 % powinna być bardzo dobrze schłodzona. 
Dodatkowy czas: chłodzenie masy kokosowej 

Jeśli już robię lody kokosowe, to koniecznie z dużą ilością wiórków kokosowych oraz mleczkiem kokosowym z ekstraktem z kokosa minimum 60 %. Te lody można szykować cały rok, dlatego też polecam je nie tylko latem, ale i zimą np. na walentynki czy nawet bez okazji.. jak tylko najdzie Cię ochota na coś słodkiego i pysznego.

Lody kokosowe, 1

Lody kokosowe

W małym rondelku lub garnuszku umieść całą zawartość puszki z mleczkiem kokosowym. Im więcej ekstraktu z kokosa, tym lepiej. Do tych właśnie lodów użyłam mleczka, które miało 76 % ekstraktu. Wsyp również szklankę drobnych wiórków kokosowych oraz dodaj 3 łyżki cukru.

Całość wymieszaj i podgrzewaj przez pięć minut na małej mocy palnika.

Lody kokosowe, 2

Masę kokosową odstaw do przestudzenia a następnie do lodówki, do całkowitego schłodzenia. Masa po schłodzeniu zgęstnieje.
Lody kokosowe, 3

400 gramów śmietanki 30 % (1 i 1/3 szklanki) umieść w wysokim naczyniu i odłóż do lodówki, do schłodzenia. Możesz też śmietankę przed ubijaniem umieścić na 20 minut w komorze zamrażalnika. Im zimniejsza śmietanka, tym łatwiej i szybciej się ubije. Schłodzić możesz też mieszadła miksera.

Naczynie wyjmij z lodówki. Dodaj pozostałe 2 łyżki cukru i od razu rozpocznij ubijanie kremu. Najpierw na niższych obrotach miksera (by nie zachlapać kuchni). Po chwili zwiększaj obroty, aż do maksymalnej mocy. Krem powinien być gotowy już po niecałych 2 minutach ubijania. Masa jest dobrze ubita, gdy zaczyna stanowić opór na mieszadłach miksera oraz po nałożeniu na palec zachowuje strukturę - nie rozlewa się, nie przemieszcza. Podany przeze mnie czas jest orientacyjny. Twoja śmietanka może się ubić znacznie szybciej. Dużo zależy od prędkości obrotów miksera, świeżości śmietanki oraz stopnia jej schłodzenia. 

Lody kokosowe, 4

Gotową śmietankę przełóż do wygodnego, szerszego naczynia. Do tego samego naczynia dodaj też schłodzony krem kokosowy. Całość ostrożnie i powoli wymieszaj łyżką. 
Lody kokosowe, 5

Masę przełóż do naczynia, w którym będziesz mrozić lody. Wiem, że macie czasem problem z wyborem pudełka. Tutaj wystarczy nawet zwykła keksówka. Ja używam często szklanego, podłużnego naczynia, które dedykowane było wypiekom z piekarnika.
Lody kokosowe, 6

Lody kokosowe odłóż do zamrażalnika ustawionego na -15 stopi. Po pięciu godzinach mrożenia lody są idealne do nakładania. Jeśli lody będę mrożone dłużej, to być może po wyjęciu z zamrażalnika będą potrzebowały dodatkowych kilku minut by zmięknąć. 

Jeśli lody przełożysz do osobnych, małych pojemników, to oczywiście będą gotowe znacznie szybciej. Prawdopodobnie już po dwóch godzinach mrożenia będą idealne do zjedzenia. 

Lody możesz też zamrozić używając maszynki do lodów. Wystarczy wówczas gotową masę (masa kokosowa wymieszana z ubitą śmietanką) przełożyć do maszynki do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją. 



Lody kokosowe, 7

Lody kokosowe, 8

Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (769 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Lody kokosowe

Moje pyszne domowe lody kokosowe! Szykuję je cały rok. Bardzo często takie proste lody kokosowe robię moim dzieciom na Walentynki lub na przyjęcia. Zazwyczaj masę przekładam wtedy do podłużnych foremek i szykuję lody kokosowe na patyku. Takie są według mnie najlepsze! Jeśli dasz odrobinę mniej cukru, to wyjdą Ci lody kokosowe fit. Chociaż i ta wersja lodów nie jest według mnie bardzo słodka. Równie pyszne będą też domowe lody z białej czekolady, które uwielbiamy szykować latem. Koniecznie zrób też ciasto rafaello bez pieczenia. 

Lody kokosowe bez maszynki

Lody kokosowe można zrobić bez maszynki, ale i lody kokosowe z maszynki jak najbardziej również. Wystarczy zamiast masę umieścić w zamrażalniku, przełożyć ją do komory maszynki do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją. Zazwyczaj długość mieszania mrożonej masy dostosowana jest do jej ilości. Moje lody kokosowe szykowane są bez jajek i bez konieczności mieszania masy w trakcie mrożenia. Jeśli szukasz właśnie takich przepisów na lody, to zapraszam również po pyszne lody kawowe lub lody waniliowe. Mój Blog Kulinarny jest też skarbnicą wielu innych przepisów na domowe lody. Polecam też pyszne i szybkie do zrobienia domowe lody orzechowe