Babeczki kokosowe

Babeczki kokosowe

Najlepszy przepis na babeczki kokosowe! Babeczki z prawdziwym masłem i wiórkami kokosowymi wychodzą idealnie puszyste i wilgotne. To pyszny deser na co dzień i na wyjątkowe okazje, jak wesele i Komunia Święta.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: 10 sporych babeczek

Składniki na babeczki kokosowe

  • kostka masła - 200 g
  • szklanka mąki pszennej - 180 g
  • pół szklanki cukru - 130 g
  • 4 średnie jajka
  • szklanka wiórków kokosowych - 100 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem śmietanowy

  • pół szklanki śmietanki słodkiej 30 % - 150 g
  • 3 łyżki cukru

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kostkę masła rozpuść i odłóż do przestudzenia.

Do udekorowania babeczek użyłam jeszcze słodkich kulek Raffaello. Jeśli wolisz domową wersję tego przysmaku to zapraszam po przepis na kokosowe kulki

Babeczki kokosowe, 1

Jak zrobić babeczki kokosowe:

Mąkę pszenną wymieszaj razem z wiórkami kokosowymi oraz proszkiem do pieczenia. Do tych babeczek kokosowych najlepsza będzie mąka pszenna tortowa, ale robiłam je też z mąki pszennej poznańskiej i wszystko super wyrosło.

Babeczki kokosowe, 2

W misie miksera umieść jajka oraz cukier. Jajka ubijaj z cukrem na puszystą i jasną pianę. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w kremie. Cukier z jajkami ubijaj nie krócej niż 4 minuty - na najwyższych obrotach miksera. Polecam cukier o drobnej rafinadzie, który szybciej łączy się z jajkami. 
Babeczki kokosowe, 3

Do ubitej, napuszonej i jasnej piany z jajek i cukru wlej rozpuszczone i schłodzone masło. Wymieszaj krótko z pianą a następnie wsyp mieszankę mąki, wiórków i proszku do pieczenia. Szpatułką lub łyżką ostrożnie wymieszaj całość na jednolitą masę. Ciasto mieszaj krótko, tylko do połączenia składników. 
Babeczki kokosowe, 4

Babeczki kokosowe, 5

Ciasto przełóż do papilotek. Ja użyłam wysokich i sztywnych kubeczków o średnicy 6 cm przy denku i wyszło mi 10 babeczek. Jeśli masz mniejsze papilotki, to wyjdzie Ci minimum 12 babeczek. Umieszczając ciasto w papilotkach pamiętaj o tym, by umieścić go nie więcej niż do 3/4 wysokości papilotek. Babeczki sporo urosną. 

Jeśli masz miękkie papilotki, to pamiętaj o tym by dodatkowo umieścić je w otworach metalowej formy do babeczek (blaszki na babeczki). W innym wypadku ciasto rozepchnie papierek i babeczki nie będą się ładnie prezentować.

papilotki 6-8 cm wyjdzie 10-12 sztuk - do 30 minut pieczenia 
papilotki 3-5 cm wyjdzie 12-14 sztuk - do 25 minut pieczenia

Babeczki kokosowe, 6

Gotowe babeczki umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Opcja pieczenia - góra/dół, środkowa półka. Babeczki piecz 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Przy wyższej temperaturze babeczki mogą za szybko urosnąć i rozlać się poza papilotki. Po upieczeniu uchyl odrobinę drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz piekarnik i po chwili wyjmij babeczki. 

Przestudzone babeczki można udekorować bitą śmietaną i Raffaello.
Babeczki kokosowe, 7

Bita śmietana do babeczek kokosowych
Dobrze schłodzoną śmietankę umieść w wysokim naczyniu. Ubijaj mikserem zaczynając od najmniejszych obrotów. Gdy śmietanka zacznie lekko gęstnieć, stopniowo zwiększaj obroty miksera. Dodaj jedną łyżkę cukru i ubijaj śmietankę na najwyższych obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodaj drugą łyżkę i ubijaj dalej również do połączenia się cukru z kremem. Po paru minutach ubijania powinien powstać bardzo gęsty, biały krem. 

Bitą śmietanę wyciskaj na babeczki przy pomocy rękawa cukierniczego z ulubioną tylką lub obciętą końcówką rękawa. Na bitą śmietanę można dodatkowo ułożyć kulki Raffaello. Tak udekorowane babeczki należy trzymać w lodówce.

Babeczki kokosowe, 8

Babeczki kokosowe, 9

Polecam też bardzo kokosowy sernik na zimno Bounty.
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (52 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Babeczki kokosowe 

Przepis na najlepsze babeczki kokosowe! Babeczki wychodzą wilgotne o idealnie wyważonej słodyczy. Muffinki kokosowe z masłem smakują świetnie z pyszną dekoracją z bitej śmietany. Dodatek raffaello sprawia, że wyglądają jeszcze lepiej. Aby babeczki kokosowe wyszły pyszne, bardzo ważne jest użycie prawdziwego masła oraz świeżych wiórków kokosowych. Polecam Ci też przepis na ciasto kokosanka

Muffinki kokosowe z rafaello

Te babeczki kokosowe polecam nie tylko na co dzień jako pyszny deser. Babeczki kokosowe z bitą śmietaną i raffaello idealnie pasują na przyjęcia z okazji Komunii Świętej oraz na przyjęcia weselne. Babeczki kokosowe są proste do zrobienia i długo zachowują świeżość. Zapraszam też po inne moje przepisy na babeczki. Polecam Ci mój przepis na pyszne babeczki dyniowe z tartej dyni.