Babeczki kokosowe
Najlepszy przepis na babeczki kokosowe! Babeczki z prawdziwym masłem i wiórkami kokosowymi wychodzą idealnie puszyste i wilgotne. To pyszny deser na co dzień i na wyjątkowe okazje, jak wesele i Komunia Święta.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: 10 sporych babeczek
Dieta: wegetariańska
Składniki na babeczki kokosowe
- kostka masła - 200 g
- szklanka mąki pszennej - 180 g
- pół szklanki cukru - 130 g
- 4 średnie jajka
- szklanka wiórków kokosowych - 100 g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem śmietanowy
- pół szklanki śmietanki słodkiej 30 % - 150 g
- 3 łyżki cukru
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kostkę masła rozpuść i odłóż do przestudzenia.
Do udekorowania babeczek użyłam jeszcze słodkich kulek Raffaello. Jeśli wolisz domową wersję tego przysmaku to zapraszam po przepis na kokosowe kulki.
Jak zrobić babeczki kokosowe:
Mąkę pszenną wymieszaj razem z wiórkami kokosowymi oraz proszkiem do pieczenia. Do tych babeczek kokosowych najlepsza będzie mąka pszenna tortowa, ale robiłam je też z mąki pszennej poznańskiej i wszystko super wyrosło.
W misie miksera umieść jajka oraz cukier. Jajka ubijaj z cukrem na puszystą i jasną pianę. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w kremie. Cukier z jajkami ubijaj nie krócej niż 4 minuty - na najwyższych obrotach miksera. Polecam cukier o drobnej rafinadzie, który szybciej łączy się z jajkami.
Do ubitej, napuszonej i jasnej piany z jajek i cukru wlej rozpuszczone i schłodzone masło. Wymieszaj krótko z pianą a następnie wsyp mieszankę mąki, wiórków i proszku do pieczenia. Szpatułką lub łyżką ostrożnie wymieszaj całość na jednolitą masę. Ciasto mieszaj krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto przełóż do papilotek. Ja użyłam wysokich i sztywnych kubeczków o średnicy 6 cm przy denku i wyszło mi 10 babeczek. Jeśli masz mniejsze papilotki, to wyjdzie Ci minimum 12 babeczek. Umieszczając ciasto w papilotkach pamiętaj o tym, by umieścić go nie więcej niż do 3/4 wysokości papilotek. Babeczki sporo urosną.
Jeśli masz miękkie papilotki, to pamiętaj o tym by dodatkowo umieścić je w otworach metalowej formy do babeczek (blaszki na babeczki). W innym wypadku ciasto rozepchnie papierek i babeczki nie będą się ładnie prezentować.
papilotki 6-8 cm wyjdzie 10-12 sztuk - do 30 minut pieczenia
papilotki 3-5 cm wyjdzie 12-14 sztuk - do 25 minut pieczenia
Gotowe babeczki umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Opcja pieczenia - góra/dół, środkowa półka. Babeczki piecz 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Przy wyższej temperaturze babeczki mogą za szybko urosnąć i rozlać się poza papilotki. Po upieczeniu uchyl odrobinę drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz piekarnik i po chwili wyjmij babeczki.
Przestudzone babeczki można udekorować bitą śmietaną i Raffaello.
Bita śmietana do babeczek kokosowych
Dobrze schłodzoną śmietankę umieść w wysokim naczyniu. Ubijaj mikserem zaczynając od najmniejszych obrotów. Gdy śmietanka zacznie lekko gęstnieć, stopniowo zwiększaj obroty miksera. Dodaj jedną łyżkę cukru i ubijaj śmietankę na najwyższych obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodaj drugą łyżkę i ubijaj dalej również do połączenia się cukru z kremem. Po paru minutach ubijania powinien powstać bardzo gęsty, biały krem.
Bitą śmietanę wyciskaj na babeczki przy pomocy rękawa cukierniczego z ulubioną tylką lub obciętą końcówką rękawa. Na bitą śmietanę można dodatkowo ułożyć kulki Raffaello. Tak udekorowane babeczki należy trzymać w lodówce.
Polecam też bardzo kokosowy sernik na zimno Bounty.
Smacznego.