Soczyste kotleciki z filetu z indyka z ryżem

Soczyste kotleciki z filetu z indyka z ryżem

Bardzo szybki obiad dla całej rodziny. Kotleciki z dodatkiem ryżu uwielbiają Dzieci. Dodaj ulubione warzywo lub mieszankę sałat i pyszny posiłek gotowy!

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 5 minut
Ilość porcji: około 20 sztuk

Składniki:
  • 500 g filetu z indyka - zmielone
  • 1 jajko
  • pół cebuli, lub jedna mała 40-50 g
  • 150 g ugotowanego ryżu (jedna torebka)
  • 3 łyżki przetartych pomidorów (z puszki, butelki)
  • 2 łyżki bułki tartej + olej roślinny do smażenia
  • przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta czarnego pieprzu, płaska łyżeczka soli, oregano i czosnku w proszku

Mięso umyj, osusz i zmiel w maszynce lub poproś o to w sklepie kupując filet. Do miski ze zmieloną piersią indyka dodaj surowe jajko, przyprawy, pomidory i ugotowany wcześniej ryż. Wymieszaj składniki i odstaw.

Na małej patelni podsmażaj na odrobinie oleju drobno pokrojoną cebulkę. Po 10 minutach wyłącz i dodaj od razu do masy mięsnej. Wymieszaj.

Nagrzej dużą patelnię z grubym dnem. Na talerz wysyp bułkę tartą.

Wlej olej na patelnię. Z masy mięsnej formuj dłońmi kulki wielkości mandarynki. Obtaczaj w bułce nadając im lekko wydłużony i spłaszczony kształt i układaj na patelni.

Smaż w kilku partiach po 2-3 minut z każdej trony do ładnego zarumienia. Układaj na talerzach wyłożonych umytymi i pokrojonymi ulubionymi warzywami lub mieszanką sałat czy młodym szpinakiem.

Soczyste kotleciki z filetu z indyka z ryżem, 1

Do tego przepisu użyłam dużego filetu z indyka, którego podzieliłam na trzy części po pół kilograma każda.

Z drugiej części mięsa powstał bardzo podobny w składzie przepis na "Gołąbki inaczej, czyli zapiekanka z jarmużem" - Polecam!


 

 

Średnia 4.8 / 5 (80 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷