Soczyste kotleciki z filetu z indyka z ryżem

Soczyste kotleciki z filetu z indyka z ryżem

Bardzo szybki obiad dla całej rodziny. Kotleciki z dodatkiem ryżu uwielbiają Dzieci. Dodaj ulubione warzywo lub mieszankę sałat i pyszny posiłek gotowy!

Ilość kotletów: około 20 sztuk

Składniki:
• 500 g filetu z indyka - zmielone
• 1 jajko
• pół cebuli, lub jedna mała 40-50 g
• 150 g ugotowanego ryżu (jedna torebka)
• 3 łyżki przetartych pomidorów (z puszki, butelki)
• 2 łyżki bułki tartej + olej roślinny do smażenia

przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta czarnego pieprzu, płaska łyżeczka soli, oregano i czosnku w proszku

Mięso umyj, osusz i zmiel w maszynce lub poproś o to w sklepie kupując filet. Do miski ze zmieloną piersią indyka dodaj surowe jajko, przyprawy, pomidory i ugotowany wcześniej ryż. Wymieszaj składniki i odstaw.

Na małej patelni podsmażaj na odrobinie oleju drobno pokrojoną cebulkę. Po 10 minutach wyłącz i dodaj od razu do masy mięsnej. Wymieszaj.

Nagrzej dużą patelnię z grubym dnem. Na talerz wysyp bułkę tartą.

Wlej olej na patelnię. Z masy mięsnej formuj dłońmi kulki wielkości mandarynki. Obtaczaj w bułce nadając im lekko wydłużony i spłaszczony kształt i układaj na patelni.

Smaż w kilku partiach po 2-3 minut z każdej trony do ładnego zarumienia. Układaj na talerzach wyłożonych umytymi i pokrojonymi ulubionymi warzywami lub mieszanką sałat czy młodym szpinakiem.

soczyste-kotleciki-z-filetu-z-indyka-z-ryzem-1

Do tego przepisu użyłam dużego filetu z indyka, którego podzieliłam na trzy części po pół kilograma każda.

Z drugiej części mięsa powstał bardzo podobny w składzie przepis na "Gołąbki inaczej, czyli zapiekanka z jarmużem" - Polecam!


 

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
MisCatalina
2016-01-13 13:03
Uwielbiam takie kotleciki, często robię właśnie takie drobiowe z ryżem i wszyscy są zachwyceni :) Nigdy nie dodawałam przetartych pomidorów, następnym razem spróbuję :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-01-14 12:10
Dzięki pomidorom są bardziej soczyste i mają cudny kolor.
user pic
LeonSi
2016-01-13 13:24
Bardzo szybki przepis, nieprzekombinowany. Brzmi smacznie, będę musiała spróbować :)
user pic
Bookendorfina
2016-01-13 16:58
Pomysł z przetartymi pomidorami wydaje mi się bardzo trafiony, nie wykorzystywałam ich przy przyrządzaniu kotlecików, ale faktycznie wzmacniają smak. :)
user pic
Sylwia W.
2016-01-13 22:34
Bardzo fajny pomysł na lekkie kotleciki, chętnie go wypróbuję :)
user pic
by Lil
2016-01-14 12:39
To już wiem co dziś będę mieć na obiad :) co prawda kiedyś już robiłam podobne, ale w wersji uboższej - bez pomidorów :)
user pic
Gaga
2016-01-14 12:51
Świetny pomysł i szczerze powiem, że nie jadłam jeszcze z ryżem w środku :) tzn. jadłam ale ala gołąbki z kapustą pekińską . Muszę wypróbować !
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-01-14 13:12
Jak lubisz gołąbki z ryżem, to te kotleciki też przypadną Ci do gustu :-)
user pic
Aleksandra
2016-01-14 13:31
Nigdy nie dodawałam do kotletów ryżu, ale chyba wypróbuję taki sposób. Muszą być pyszne!
user pic
ania
2017-07-20 15:45
czy mozna te kotlety zrobic w piekarniku zamiast smazyc? ile wtedy trzebaby je bylo piec i w jakiej temperaturze?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-07-20 17:16
Można Aniu.. umieść je w piecu nagrzanym do 180 stopni. Piecz 20 minut.