Lazania z polędwiczki i szpinaku
Delikatne mięso z polędwiczki wieprzowej i klasyczne przełożenie ze świeżego szpinaku. Zdrowo, szybko i smacznie :-)
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: 4-6
Dieta: bezglutenowa
- 1 duża polędwiczka wieprzowa
- 500 g liści szpinaku
- przyprawy do mięsa: szczypta soli, kminku, czosnku, papryki słodkiej, kolendry, pieprzu, tymianku, chilli
- przyprawy do szpinaku: po pół płaskiej łyżeczki soli cukru i pieprzu
- łyżka masła klarowanego
Polędwiczkę umyj, osusz ręcznikiem i przekrój wzdłuż na pół. Oba płaty lekko rozbij tłuczkiem i obsyp mieszanką przypraw.
Szpinak umieść na patelni z masłem klarowanym i przyprawami. Mieszaj około 2-3 minut tylko do zemdlenia liści.
Jeden płat mięsa połóż na folii do pieczenia. Wyłóż szpinak (w razie potrzeby odcedź nadmiar płynu). Przykryj drugim płatem mięsa. Całość szczelnie zawiń w filię i piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podawaj z warzywami, kiełkami, jogurtem naturalnym, ryżem..


Wypróbuj też mój przepis na polędwiczki w sosie pieczarkowym.
Smacznego :-)