Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Zobacz jak zrobić pyszne i super chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Przepis na te sezonowe placki jest bardzo prosty i wart wypróbowania. Z dodatkiem młodego szczypiorku smakują wybornie.
- super sposób na młode ziemniaki
- ściera się je na tarce bez obierania
- są chrupiące i wyjątkowo rumiane
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 12 placków
W 1 placku:
Wartość energetyczna
125 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 średnie jajko
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
- przyprawy: płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki oleju do smażenia
Placki z młodych ziemniaków
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanej porcji składników usmażyłam 12 placków o średnicy około 10 cm każdy.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet mąka może mieć inną ilość kalorii niż ta, której użyłam ja.
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków smażę tylko przez krótki okres, gdy są u nas dostępne młode ziemniaki. Czekam aż ziemniaki będą trochę większe, jednak na tyle młode, by można je było ścierać na tarce bez obierania. Do masy zazwyczaj daję siekaną dymkę ze szczypiorkiem, ale można też dodać trochę natki pietruszki lub nawet odrobinę koperku. Te placki mają trochę inny smak niż tradycyjne szykowane ze starych ziemniaków i ja czasem dodaję też szczyptę cynamonu... ale to już tylko dla chętnych :)
Jak zrobić placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Wybierz kilogram młodych, ale już "podrośniętych" ziemniaków. Umyj je pod zimną, bieżącą wodą i bardzo dokładnie wyszoruj. Nie obieraj młodych ziemniaków. Odetnij tylko ewentualne niedoskonałości.
Ziemniaki zetrzyj na drobnych oczkach, bądź użyj melaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką. Masę ziemniaczaną odciśnij z nadmiaru wody. Ja używam do tego bawełnianej ściereczki. Możesz też odciskać ziemniaki porcjami w dłoniach. Masa powinna być mokra, jednak nie powinna stać w niej woda.
Odciśniętą wodę wlej do miseczki. Po dziesięciu minutach wylej wodę a z dna zbierz skrobię ziemniaczanką, która osiadła. Skrobię dodaj do naczynia ze startymi ziemniakami.
Do startych ziemniaków dodaj jajko, przyprawy oraz posiekaną dymkę ze szczypiorkiem. Możesz też dodać trochę natki pietruszki oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wsyp po trzy łyżki mąki pszennej oraz skrobi ziemniaczanej. Całą masę dokładnie wymieszaj.
Nagrzej średniej wielkości patelnię. Dodaj 4 łyżki oleju. Możesz też placki smażyć na smalcu. Łyżką stołową nakładaj porcje masy ziemniaczanej. Po nałożeniu masy lekko rozłóż ją na boki, by placki zrobiły się płaskie i zaokrąglone. Gdy zrobią się lekko rumiane od spodu, placki przewracaj na drugą stronę. W razie potrzeby zmniejszaj lub zwiększaj moc palnika.
Na patelni o średnicy 24 cm kładłam po cztery placki. W trakcie smażenia kolejnych partii nie dokładałam tłuszczu. Po usmażeniu wszystkich placków, możesz kłaść je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by papier wchłonął nadmiar tłuszczu.
Jako dodatek do placków polecam domowy sos czosnkowy!
Smacznego.