Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Zobacz jak zrobić pyszne i super chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Przepis na te sezonowe placki jest bardzo prosty i wart wypróbowania. Z dodatkiem młodego szczypiorku smakują wybornie.

- super sposób na młode ziemniaki
- ściera się je na tarce bez obierania
- są chrupiące i wyjątkowo rumiane

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 12 placków

Kalorie: 125 w 1 placku

Składniki:
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 średnie jajko
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • przyprawy: płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki oleju do smażenia

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanej porcji składników usmażyłam 12 placków o średnicy około 10 cm każdy. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet mąka może mieć inną ilość kalorii niż ta, której użyłam ja.

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków smażę tylko przez krótki okres, gdy są u nas dostępne młode ziemniaki. Czekam aż ziemniaki będą trochę większe, jednak na tyle młode, by można je było ścierać na tarce bez obierania. Do masy zazwyczaj daję siekaną dymkę ze szczypiorkiem, ale można też dodać trochę natki pietruszki lub nawet odrobinę koperku. Te placki mają trochę inny smak niż tradycyjne szykowane ze starych ziemniaków i ja czasem dodaję też szczyptę cynamonu... ale to już tylko dla chętnych :) 

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, 1

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Wybierz kilogram młodych, ale już "podrośniętych" ziemniaków. Umyj je pod zimną, bieżącą wodą i bardzo dokładnie wyszoruj. Nie obieraj młodych ziemniaków. Odetnij tylko ewentualne niedoskonałości. 

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, 2

Ziemniaki zetrzyj na drobnych oczkach, bądź użyj melaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką. Masę ziemniaczaną odciśnij z nadmiaru wody. Ja używam do tego bawełnianej ściereczki. Możesz też odciskać ziemniaki porcjami w dłoniach. Masa powinna być mokra, jednak nie powinna stać w niej woda.

Odciśniętą wodę wlej do miseczki. Po dziesięciu minutach wylej wodę a z dna zbierz skrobię ziemniaczanką, która osiadła. Skrobię dodaj do naczynia ze startymi ziemniakami. 
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, 3

Do startych ziemniaków dodaj jajko, przyprawy oraz posiekaną dymkę ze szczypiorkiem. Możesz też dodać trochę natki pietruszki oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wsyp po trzy łyżki mąki pszennej oraz skrobi ziemniaczanej. Całą masę dokładnie wymieszaj. 
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, 4

Nagrzej średniej wielkości patelnię. Dodaj 4 łyżki oleju. Możesz też placki smażyć na smalcu. Łyżką stołową nakładaj porcje masy ziemniaczanej. Po nałożeniu masy lekko rozłóż ją na boki, by placki zrobiły się płaskie i zaokrąglone. Gdy zrobią się lekko rumiane od spodu, placki przewracaj na drugą stronę. W razie potrzeby zmniejszaj lub zwiększaj moc palnika. Jedna strona powinna się smażyć nie krócej niż minutę i nie dłużej niż dwie minuty. 

Na patelni o średnicy 24 cm kładłam po cztery placki. W trakcie smażenia kolejnych partii nie dokładałam tłuszczu. Po usmażeniu wszystkich placków, możesz kłaść je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by papier wchłonął nadmiar tłuszczu.
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, 5

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, 6

Jako dodatek do placków polecam domowy sos czosnkowy!
Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (52 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-06-03 12:50
Do masy można też dodać 1-2 nie za dużą młodą marchewkę też startą na tarce
-- Ania z AniaGotuje.pl Super rada👍
2019-06-03 18:46
A ja dodaję jeszcze pół łyżeczki czosnku Niedźwieckiego i łyżkę kwaśnej śmietany dwa żółtka a białka ubijam pycha są tak chrupiące ze palce lizać.
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂👌
Reklama
U nas królują ze śmietaną i cukrem 😁 troszkę zdjęcie ciemne ale wyszły rumiane i chrupiące 👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Pyszne!👍
2019-06-10 13:31
Mega placki! Dałam cynamon tak jak pani napisała. Tylko troszkę. Smak kompletnie mi obcy, ale dobre. 😀
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂👍

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

W Polsce ziemniaki są warzywem, które kupujemy najczęściej. Można z nimi wyczarować mnóstwo pysznych dań. Uwielbiam ziemniaki pieczone, gotowe i smażone. Zapiekanka ziemniaczana oraz placki ziemniaczane to moje ulubione dania. Można tak zresztą wyliczać jeszcze bardzo długo, ponieważ ziemniaki mają niesamowicie szerokie zastosowanie. Dodajemy je nie tylko do kopytek i różnych klusek, ale i do ciast oraz serników. Bardzo lubię smażyć placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, ponieważ mają super ciekawy smak i wychodzą chrupiące i aromatyczne. Poza tym ma szansę zrobić je tylko przez krótki okres w roku.

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków przepis

Zobacz jak zrobić pyszne placki ziemniaczane z młodymi ziemniakami. Przepis jest bardzo podobny do przepisy na te tradycyjne. Tutaj jednak nie obieram ziemniaków przed starciem ich na tarce. Te placki mają też trochę inny smak niż te smażone ze starych ziemniaków. Można do nich bowiem dodać szczyptę cynamonu, który bardzo pasuje. To jednak wersja tylko dla chętnych. W przepisie użyłam siekaną dymkę ze szczypiorkiem, ale możesz też użyć natki pietruszki oraz mały ząbek czosnku starty na tarce. Koniecznie zobacz też inne moje przepisy kulinarne. Serdecznie zapraszam! A i może jeszcze.. sałatka z kalafiora - pyszna!